Εκκλησία και έκτακτη εισφορά
Συντονιστής: Συντονιστές
Εκκλησία και έκτακτη εισφορά
Θα ήθελα να θίξω ένα θέμα όπου κανείς δεν το ανέφερε μέχρι τώρα προφανώς γιατί δεν ήθελε να φανεί ότι λέει κάτι ενάντια στην Εκκλησία μας
Εννοείται ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε το σωτήριο έργο Της Εκκλησίας ,οπότε το να εκφέρουμε μια άποψη για κάτι που μας "ενόχλησε" δεν σημαίνει ότι ερχόμαστε σε "κόντρα" μαζί της
Μιλάω φυσικά για το θέμα της έκτακτης εισφοράς και όλου του ντόρου που έχει ξεσπάσει
Ενός ντόρου όπου οι καλοπροαίρετοι σκανδαλίζονται και οι κακοπροαίρετοι βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν
Aνάπηροι ,φτωχοί ,άνεργοι ,πολύτεκνοι ,χωρίς κανένα έλεος από το κράτος όλοι ανεξαιρέτως καλούνται να πληρώσουν ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΧΑΡΑΤΣΙ .Ολοι ;
Ολοι εκτός μέρους της περιουσίας της Εκκλησίας
Οι Ιεροί Ναοί πολύ λογικό και συμφωνώ και επαυξάνω ότι δεν πρέπει να έχουν έκτακτη εισφορά
Αλλά τα ανεκμετάλευτα ακίνητα της Εκκλησίας ; γιατί όχι ; Βγήκε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε "Αμα δεν έχει έσοδα πως θα πληρώσει για ένα ακίνητο" ;
Ο Ανεργός ο φτωχός ο πολύτεκνος όμως που δεν έχει έσοδα ; αν έχει ένα σπίτι ανοίκιαστο πως θα πληρώσει ;
Oικογένειες με παιδιά που είναι όλοι άνεργοι πως θα πληρώσουν ;
Οταν θίγεται η περιουσία της Εκκλησίας βλέπουμε αντιδράσεις τώρα όμως που ο απλός κοσμάκης ταλαιπωρείται;
Είχε την ευκαιρία να κάνει το κόσμο να πει "ΜΠΡΑΒΟ στην Εκκλησία" αλλά αντ΄αυτού ο κόσμος σκανδαλίζεται και από ένα βαθμό και πέρα δικαίως
Kάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος (ούτε εγώ το γνώριζα) είναι ότι σύμφωνα με το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων το κράτος χρωστάει στην Εκκλησία 2,5 δισεκατομμύρια !!!! (δεν ξέρω λεπτομέρειες ,διάβασα ότι αυτό έχει σχέση με κάποιες μονές)
Η Εκκλησία δεν απαίτησε αυτά τα χρήματα από το κράτος ενώ θα μπορούσε βάση νόμου ,άρα είναι ήδη σαν να έχει βοηθήσει τη πολιτεία και με το παραπάνω
Αλλά όλο αυτό δεν έχει βγει προς τα έξω ,δεν το ξέρει ο κόσμος
Χωρίς να θέλω να σκανδαλίσω κανέναν ανάρτησα αυτές τις σκέψεις και ανοίγω το θέμα ελπίζοντας πως δεν θα εξελιχθεί σε "φαγούρα" μεταξύ μας
Σαν προβληματισμό το έθεσα όπως θα το συζητούσαμε ήσυχα κι απλά σε μια παρέα
Εννοείται ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε το σωτήριο έργο Της Εκκλησίας ,οπότε το να εκφέρουμε μια άποψη για κάτι που μας "ενόχλησε" δεν σημαίνει ότι ερχόμαστε σε "κόντρα" μαζί της
Μιλάω φυσικά για το θέμα της έκτακτης εισφοράς και όλου του ντόρου που έχει ξεσπάσει
Ενός ντόρου όπου οι καλοπροαίρετοι σκανδαλίζονται και οι κακοπροαίρετοι βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν
Aνάπηροι ,φτωχοί ,άνεργοι ,πολύτεκνοι ,χωρίς κανένα έλεος από το κράτος όλοι ανεξαιρέτως καλούνται να πληρώσουν ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΧΑΡΑΤΣΙ .Ολοι ;
Ολοι εκτός μέρους της περιουσίας της Εκκλησίας
Οι Ιεροί Ναοί πολύ λογικό και συμφωνώ και επαυξάνω ότι δεν πρέπει να έχουν έκτακτη εισφορά
Αλλά τα ανεκμετάλευτα ακίνητα της Εκκλησίας ; γιατί όχι ; Βγήκε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε "Αμα δεν έχει έσοδα πως θα πληρώσει για ένα ακίνητο" ;
Ο Ανεργός ο φτωχός ο πολύτεκνος όμως που δεν έχει έσοδα ; αν έχει ένα σπίτι ανοίκιαστο πως θα πληρώσει ;
Oικογένειες με παιδιά που είναι όλοι άνεργοι πως θα πληρώσουν ;
Οταν θίγεται η περιουσία της Εκκλησίας βλέπουμε αντιδράσεις τώρα όμως που ο απλός κοσμάκης ταλαιπωρείται;
Είχε την ευκαιρία να κάνει το κόσμο να πει "ΜΠΡΑΒΟ στην Εκκλησία" αλλά αντ΄αυτού ο κόσμος σκανδαλίζεται και από ένα βαθμό και πέρα δικαίως
Kάτι που δεν γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος (ούτε εγώ το γνώριζα) είναι ότι σύμφωνα με το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων το κράτος χρωστάει στην Εκκλησία 2,5 δισεκατομμύρια !!!! (δεν ξέρω λεπτομέρειες ,διάβασα ότι αυτό έχει σχέση με κάποιες μονές)
Η Εκκλησία δεν απαίτησε αυτά τα χρήματα από το κράτος ενώ θα μπορούσε βάση νόμου ,άρα είναι ήδη σαν να έχει βοηθήσει τη πολιτεία και με το παραπάνω
Αλλά όλο αυτό δεν έχει βγει προς τα έξω ,δεν το ξέρει ο κόσμος
Χωρίς να θέλω να σκανδαλίσω κανέναν ανάρτησα αυτές τις σκέψεις και ανοίγω το θέμα ελπίζοντας πως δεν θα εξελιχθεί σε "φαγούρα" μεταξύ μας
Σαν προβληματισμό το έθεσα όπως θα το συζητούσαμε ήσυχα κι απλά σε μια παρέα
Καλή Σαρακοστή
Re: Εκκλησία και έκτακτη εισφορά
Oι Ιεροί Ναοί και Μονές ανήκουν στους πιστούς και όχι στους Ιερείς όπως πολλοί διατείνονται.
Κατά τον ίδιο τρόπο ένα σχολείο, ένα κτήριο του ΙΚΑ, ένα νοσοκομείο κλπ ανήκει στους πολίτες του κράτους.
Τι νόημα έχει να πληρώνουν τα Δημόσια κτήρια (κτήρια που ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους) φόρους;
Εκτός αν κανείς ήθελε να μαζέψει φόρους για να πληρώσει πχ φόρο και το σχολείο του παιδιού του.
Ως εκ τούτου - κατά την γνώμη μου -
φόρους δεν έχει νόημα να πληρώνουν τα διάφορα κοινόχρηστα κτήρια.
Τα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα της Εκκλησίας νομίζω ότι θα πρέπει να πληρώνουν φόρους διότι:
1. Είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα
2. Αν δεν πλήρωναν θα γινόταν σάκος του Μπόξ από τους διάφορους αντιεκκλησιαστικούς κύκλους.
Κατά τον ίδιο τρόπο ένα σχολείο, ένα κτήριο του ΙΚΑ, ένα νοσοκομείο κλπ ανήκει στους πολίτες του κράτους.
Τι νόημα έχει να πληρώνουν τα Δημόσια κτήρια (κτήρια που ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους) φόρους;
Εκτός αν κανείς ήθελε να μαζέψει φόρους για να πληρώσει πχ φόρο και το σχολείο του παιδιού του.
Ως εκ τούτου - κατά την γνώμη μου -
φόρους δεν έχει νόημα να πληρώνουν τα διάφορα κοινόχρηστα κτήρια.
Τα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα της Εκκλησίας νομίζω ότι θα πρέπει να πληρώνουν φόρους διότι:
1. Είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα
2. Αν δεν πλήρωναν θα γινόταν σάκος του Μπόξ από τους διάφορους αντιεκκλησιαστικούς κύκλους.
- nikolaos-9
- Τακτικό Μέλος

Κι εμένα μου προκάλεσε εντύπωση αυτή η απόφαση για την Εκκλησία, δεν ξέρω όμως γιατί πάρθηκε.
Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν:
Ή πως είναι μύθος τελικά η περίφημη "αμύθητη" περιουσία της, ή πως η Εκκλησία το διαπραγματεύτηκε στη λογική "κάνω έργο και καθημερινά συσίτια, οπότε μη με αγγίζεις διότι αγγίζεις το καθημερινό πιάτο του φτωχού", οπότε η κυβέρνηση προκειμένου να κατευνάσει την αντίδραση αυτών που βρίσκουν φαγητό μέσω της Εκκλησίας σκέφτηκε -όπως πάντα- ωφελιμιστικά: "Όσο λιγότερη αντίδραση τόσο το καλύτερο" σκέφτονται οι μεγάλοι εγκέφαλοι που μας κυβερνούν.
Σε κάθε περίπτωση ακούγεται προκλητική μία τέτοια απόφαση, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που τα βγάζουν πέρα με μεγάλο ζόρι.
Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν:
Ή πως είναι μύθος τελικά η περίφημη "αμύθητη" περιουσία της, ή πως η Εκκλησία το διαπραγματεύτηκε στη λογική "κάνω έργο και καθημερινά συσίτια, οπότε μη με αγγίζεις διότι αγγίζεις το καθημερινό πιάτο του φτωχού", οπότε η κυβέρνηση προκειμένου να κατευνάσει την αντίδραση αυτών που βρίσκουν φαγητό μέσω της Εκκλησίας σκέφτηκε -όπως πάντα- ωφελιμιστικά: "Όσο λιγότερη αντίδραση τόσο το καλύτερο" σκέφτονται οι μεγάλοι εγκέφαλοι που μας κυβερνούν.
Σε κάθε περίπτωση ακούγεται προκλητική μία τέτοια απόφαση, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που τα βγάζουν πέρα με μεγάλο ζόρι.
"Εν ημέρα θλίψεώς μου τον Θεόν εξεζήτησα"
Υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να έκανε τακτική κίνηση δηλ.
έδωσε προθεσμία 1-2 ημερών ώστε να εκτονωθούν διάφοροι αντιεκκλησιαστικοί όπως
μερίδα της αριστεράς, αιρετικοί κλπ
Αφού πουν διάφορα εναντίον της εκκλησίας στο τέλος να κάνει και την τελική κίνηση.
Άλλα γι αυτό δεν είμαι σίγουρος. Δεν ξέρω αν η παρούσα κυβέρνηση έχει την ψυχραιμία
για να κάνει τέτοιους 'πολιτικούς ελιγμούς'.
έδωσε προθεσμία 1-2 ημερών ώστε να εκτονωθούν διάφοροι αντιεκκλησιαστικοί όπως
μερίδα της αριστεράς, αιρετικοί κλπ
Αφού πουν διάφορα εναντίον της εκκλησίας στο τέλος να κάνει και την τελική κίνηση.
Άλλα γι αυτό δεν είμαι σίγουρος. Δεν ξέρω αν η παρούσα κυβέρνηση έχει την ψυχραιμία
για να κάνει τέτοιους 'πολιτικούς ελιγμούς'.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Για όσους δεν το γνωρίζουν η Εκκλησία, οι Μητροπόλεις, οι Ιεροί Ναοί και τα Μοναστήρια είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλους τους αντίστοιχους φορείς των άλλων αναγνωρισμένων δογμάτων και θρησκειών. Επομένως από τη στιγμή που το Δημόσιο εξαιρεί τον εαυτό του και τα συνδεόμενα με αυτό ΝΠΔΔ από την έκτακτη εισφορά δεν μπορεί να μην εξαιρέσει και όλα τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών. Επιπλέον πολύ σωστά εξαιρέθηκαν και όλες οι ΜΗΚΥΟ συμπεριλαμβανομένων και των υπαγόμενων σ΄αυτές ιδρυμάτων της Εκκλησίας.
Δεν μπορώ να καταλάβω επομένως την τοποθέτηση όσων παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν την αυτονόητη αυτή αλήθεια, όπως πχ ο κ. Πρωτόπαπας χτες στον δελτίο της ΝΕΤ. Είναι δυνατόν να υπάρχει τόση άγνοια των νόμων ή όλα είναι εκ του πονηρού;
Πάντως αν τελικά επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους Ναούς και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και τις ΜΗΚΥΟ που ασκούν κοινωνική δράση αυτές μπορούν να προσφύγουν στο αρμόδια ακυρωτικά όργανα του κράτους και να δικαιωθούν.
Σε κάθε περίπτωση αν το κράτος επιμείνει πάλι από τις τσέπες μας θα βγει και αυτή η εισφορά
.
Δεν μπορώ να καταλάβω επομένως την τοποθέτηση όσων παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν την αυτονόητη αυτή αλήθεια, όπως πχ ο κ. Πρωτόπαπας χτες στον δελτίο της ΝΕΤ. Είναι δυνατόν να υπάρχει τόση άγνοια των νόμων ή όλα είναι εκ του πονηρού;
Πάντως αν τελικά επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους Ναούς και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και τις ΜΗΚΥΟ που ασκούν κοινωνική δράση αυτές μπορούν να προσφύγουν στο αρμόδια ακυρωτικά όργανα του κράτους και να δικαιωθούν.
Σε κάθε περίπτωση αν το κράτος επιμείνει πάλι από τις τσέπες μας θα βγει και αυτή η εισφορά
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ο Νίκος έχει δίκιο σε όσα λέει.
Γι' αυτό γνώμη μου είναι, πως πρέπει να ξεκινήσει (με διάκριση φυσικά), μια γενναία συζήτηση για τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας, ώστε και η Εκκλησία να υπάγεται στην νόμιμη φορολόγηση, αλλά και να απεξαρτητοποιηθεί επιτέλους από το χυδαίο (έτσι όπως έχει καταντήσει) κράτος....
Γι' αυτό γνώμη μου είναι, πως πρέπει να ξεκινήσει (με διάκριση φυσικά), μια γενναία συζήτηση για τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας, ώστε και η Εκκλησία να υπάγεται στην νόμιμη φορολόγηση, αλλά και να απεξαρτητοποιηθεί επιτέλους από το χυδαίο (έτσι όπως έχει καταντήσει) κράτος....
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Από την άλλη όμως εδώ που τα λέμε η Εκκλησία από τους πιστούς συχνά εισπράτει "έκτακτες εισφορές" για γάμους βαφτίσια κτλπ
Τώρα που καλείται να στηρίξει το κράτος σε μια τόσο δύσκολη για όλους περίοδο ;
Καλή Σαρακοστή
- stathis73
- Κορυφαίος Αποστολέας

lovethink έγραψε:Από την άλλη όμως εδώ που τα λέμε η Εκκλησία από τους πιστούς συχνά εισπράτει "έκτακτες εισφορές" για γάμους βαφτίσια κτλπ
Τώρα αδελφέ "Μανο" πηγαίνεις αλλού την συζήτηση, εδω είπαμε να σχολιάσουμε εάν πρέπει ή οχι (βάση των νόμων και του συντάγματος) να
πληρώνει ή όχι η εκκλησία.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Έχει δίκιο ο Στάθης.
Αδελφέ μου lovethink, το σχόλιό σου είναι σωστό, αλλά είναι off topic....
Αδελφέ μου lovethink, το σχόλιό σου είναι σωστό, αλλά είναι off topic....
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Oχι Οχι δεν θα ήθελα ούτε εγώ να πάει αλλού η συζήτηση ! και μάλιστα μπήκα γιατί σκεφτόμουν μήπως είναι καλύτερα τελικά να το διέγραφα αυτό το μήνυμαstathis73 έγραψε:lovethink έγραψε:Από την άλλη όμως εδώ που τα λέμε η Εκκλησία από τους πιστούς συχνά εισπράτει "έκτακτες εισφορές" για γάμους βαφτίσια κτλπ
Τώρα αδελφέ "Μανο" πηγαίνεις αλλού την συζήτηση, εδω είπαμε να σχολιάσουμε εάν πρέπει ή οχι (βάση των νόμων και του συντάγματος) να
πληρώνει ή όχι η εκκλησία.
Το θέμα δεν είναι μόνο βάση νόμων και συντάγματος όμως ,νομίζω ότι οι νόμοι μπορούν να υπερβαίνονται αν είναι για το καλό του συνόλου
Δεν θεωρώ ότι είναι offtopic το σχόλιο ,είναι μια πραγματικότητα
Θα μου άρεσε σαν πιστός να άκουγα ότι η Εκκλησία πχ προσφέρει ένα χρηματικό ποσό στο κράτος για να βοηθηθεί με αντάλλαγμα πχ να μειωθεί το ποσοστό στις έκτακτες εισφορές των πολύτεκνων .Ενα παράδειγμα έφερα δε ξέρω
Και ότι λέω προς Θεού να μη φανεί σαν "επίθεση" στην Εκκλησία
Η Εκκλησία είναι η κιβωτός των ψυχών μας ,είναι ο χώρος όπου ο Χριστός σταυρώνεται και ανασταίνεται κάθε Κυριακή
Καλή Σαρακοστή