Xριστιανός και πόλεμος

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
sotirio
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από sotirio »

Misha έγραψε:διαστρεφεις τις εννοιες των κειμενων ,παρουσιαζεις τα κειμενα με αλλη εννοια απο αυτη που εχουν οπως εκανε παλιοτερα καποιος "αλλος" στον Ιησου κι οπως κανουν οι καθε λογης πλανεμενοι.
γι αυτο ο διαλογος μας δε θα βγαλει κατι ωφελιμο,παρα θα συνεχιζεται ως ματαιη λογομαχία.
η σιωπη ειναι καλυτερη τωρα...
μπορεις να μεινεις υπερηφανος στο σκοταδι του φανατισμού ,της αγνοιας,της ασπλαχνίας και της πλανης σου ,ακολουθωντας το λογισμο σου κι ερμηνευοντας κατα το δοκουν τα ιερα κειμενα...
"ανηρ ασυμβουλος εαυτω πολέμιος".
καληνυχτα.
Ποιά κείμενα σοφολογιότατε ρήτορα ? Τα να " εξηγείς " κατά το δοκούν τα
κείμενα σε παίρνει ! Όμως η ιστορική αλήθεια είναι γεγονότα όχι κείμενα
που ο καθένας τα εξηγεί κατά το δοκούν και δεν σε παίρνει για αυτό γυρίζεις στα προσωπικά ώστε να αποφύγεις τα δύσκολα και επί παντός σχετικού η ασχέτου και όχι επί του συγκεκριμένου !. Μέσα από την οξύτητα αποφεύγεις την απάντηση . Εδω να σε δω να σε χαρώ !

Ιστορική και Θεολογική αλήθεια . Αποκάλυψη της Θείας βουλήσεως μέσα από την ιστορία .
Δεν αφάνισε η Θεοτόκος τους Αβαρούς δεν πολέμησε επικεφαλής μας ???
Δεν αφάνισες ο Αι Δημήτρης τους Σαρακηνούς δεν πολέμησε επικεφαλής μας ???
Υπέρμαχοι , συν πολεμιστές Στρατηγοί ναι η όχι
Ψέματα λέει η εκκλησία μας ?

Σε αυτό απάντα και άσε τα άλλα !
Yunan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Yunan »

Καλησπέρα σας…

Αγαπητέ Σωτήριε, μια σκέψη κάνω, δεν είμαι αλάνθαστος, απλά σκέφτηκα, μήπως η Παναγία μας ή ο Άγιος Δημήτριος και πολλοί άλλοι Άγιοι, όπως σωστά λες στάθηκαν στον πλευρό μας μεν, αλλά όχι Σωτήριε για να αφανίσουν τους «άλλους», ή να βοηθήσουν τους πιστούς Ορθοδόξους, μα για να ενεργοποιήσουν και να ισχυροποιήσουν την πίστη μας, όχι μόνο των παρόντων στις μάχες αλλά και όλων των Ρωμιών που μάθαιναν για τα θαύματα αυτά, όπως επίσης – και είναι γεγονός αυτό – πως πολλοί αλλόθρησκοι άλλαξαν την πίστη τους όταν ήρθαν σε επαφή με αυτά τα γεγονότα;

Μια σκέψη έκανα. Ελπίζω να μην παρασύρω τη συζήτηση άλλού….
paroikos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από paroikos »

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου Misha που το δημοσίευσες και να συμπληρώσω επίσης και για τον Χρυσόστομο Σμύρνης που μαρτύρησε για εθνικούς λόγους. Ο Νουρεντίν τον παρέδωσε στον μαινόμενο όχλο γιατί ως Τούρκος υπήκοος ευνόησε με τη στάση του τα ελληνικά στρατεύματα στην περιοχή της Σμύρνης. Καλό το άρθρο το οποίο μας θυμίζει τα κριτήρια αγιότητας:
α) Ορθή διδασκαλία
β) Ορθή δόξα
γ) Σημεία0θαύματα (μυροβλησία λειψάνων κλ).
Τα υπόλοιπα πραγματικά δεν τα καταλαβαίνω! Δεν είναι δραματικό κάποιος κεκοιμημένος να έχει ανάγκη των προσευχών της Εκκλησίας και εμείς να τον τιμούμε ως άγιο; Τι αντίκτυπο θα εχει στην ψυχή του; Δεν είμαστε επικίνδυνοι για τα κεκοιμημένα μέλη της Εκκλησίας που έχουν την ανάγκη των προσευχών μας;
sotirio
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από sotirio »

Yunan έγραψε:Καλησπέρα σας… Αγαπητέ Σωτήριε, μια σκέψη κάνω, δεν είμαι αλάνθαστος, απλά σκέφτηκα, μήπως η Παναγία μας ή ο Άγιος Δημήτριος και πολλοί άλλοι Άγιοι, όπως σωστά λες στάθηκαν στον πλευρό μας μεν, αλλά όχι Σωτήριε για να αφανίσουν τους «άλλους», ή να βοηθήσουν τους πιστούς Ορθοδόξους, μα για να ενεργοποιήσουν και να ισχυροποιήσουν την πίστη μας, όχι μόνο των παρόντων στις μάχες αλλά και όλων των Ρωμιών που μάθαιναν για τα θαύματα αυτά, όπως επίσης – και είναι γεγονός αυτό – πως πολλοί αλλόθρησκοι άλλαξαν την πίστη τους όταν ήρθαν σε επαφή με αυτά τα γεγονότα;
Μια σκέψη έκανα. Ελπίζω να μην παρασύρω τη συζήτηση άλλού….
:D Ναι ! Προς Δόξα Θεού και σωτηρία των ανθρώπων !Ακόμα και οταν δεν
στάθικαν στο πλευρό μας αλλά εναντιον μας .

:oops: Εγινε και αυτο πολλες φορες ! Οταν οι αμαρτίες μας πλήθαναν το Χέρι του Θεου έδωσε την Νίκη στους εχθρούς μας . Με θέλημα Θεού πχ η Πόλις είναι Ισταμούλ ...

:cry: Εχουν ενδιαφέρον δύο διηγήσεις που διάβασα στο συναξάρι του Αι Δημήτρη .Στη μία Ο Αι Δημήρης μεσιτεύει στον Χριστό λέγοντας μεταξύ των αλλων .....Επειδή με κατάστησες φύλακα κι επιτηρητή στην πόλη αυτή , εγώ πρέπει να μιμηθώ εσένα , Κύριε μου , και να θυσιάσω τον εαυτό μου γι αυτους . Εαν λοιπόν , χαθούν αυτοί , να χαθώ και εγώ. Διότι αυτοί είναι αμαρτωλοί αλλά ....αλλα.... Συ αλλωστε είσαι Θεός των μετανοούντων ... μην οργιστής εναντιον των ....

Στην άλλη Ο Αι Αχίλειος και ο Αι Δημήτρης αναφέρωνται δακρυσμένοι στο οτι για τις πολλες αμαρτίες των χριστιανών κατά διαταγή του Θεού αφισαν την προστασία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης ωστε να πέσουν στα χέρια των εχθρών ...

Ομως το επιχειτημα είναι οτι αν η Θεοτόκος και οι Αγιοι μας σαν μέλη της Θριαμβεβουσας εκκλησίας , πολεμούν μαζί μας και φονεύουν τους εχθρους ποιός Θα πει οτι αμαρτάνουν ! Και ποιός θα κρίνει οτι οι πολεμιστες μας αμαρτάνουν κυνδινευοντας και θυσιαζόμενοι υπερ πίστεως και αδελφών ???
Η Κρίση είναι στα χέρια του ελεήμονος Κριτού , Του Ιησου μας ο οποίος θυσιάστηκε για μάς ...
paroikos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Αγαπητέ Σωτήριε! όπως και να δεις το θέμα ο πόλεμος και ο φόνος είναι αμαρτία!!!! Ο δε αμυντικός πόλεμος είναι αναγκαίο κακό. Όσο γι' αυτούς που προστάτεψε η Παναγία μας μήπως το έκανε "προσωπικά" γιατί ήταν άνθρωποι καλής προαίρεσης κι έπρεπε να ζήσουν για να πουνε κανένα "Κύρις Ελέησον" παραπάνω;

Αυτό που γράφεο ο Misha στις αρχές είναι απολύτως σωστό! Δεν αγιοποιούμε κάποιον επειδή θυσιάστηκε για την πατρίδα, αλλά αυτούς που θυσιάζονται για τον Χριστό Και εκεί ακόμη θέλει προσοχή! Ο κυρ-Φώτης ο Κόντογλου στο βιβλίο "Σημείον μέγα" αναφέρει ότι σε αποκάλυψή της η αγ.Ειρήνη είπε ότι μαζί της μαρτύρησαν και οι γονείς της αλλά αυτοί δεν αγίασαν. Σώθηκαν με τις πρεσβείες της ίδιας, του αγ.Ραφαήλ και του αγ.Νικολάου.

Εν πάσει περιπτώσει ο πόλεμος και ο φόνος είναι αμαρτία και ο εν αμύνη φόνος, κατά τον Μ.Βασίλειο, αναγκαίο ΚΑΚΟ! Αλλά και αυτλός δεν παύει να επιτιμάται.

Εννοείται οτι αν δεχθώ εισβολή από τους Τούρκους, θα πάρω το όπλο μου και θα αμυνθώ όπως και όλοι! Όχι όμως να "αγιοποιούμε" ένα αναγκαίο ΚΑΚΟ. Είναι σκληρό; Η αλήθεια που βρίσκεται; Καλύτερα υπό ξενική κατοχή και ελεύθεροι-νεομάρτυρες με αδούλοτο φρόνημα; ή ελεύθεροι αποχαυνωμένοι με κόκα κόλα?
Yunan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Yunan »

Αγαπητέ Σωτήριε, δεν ξέρω πως να το πω πιο απλά....

Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν μας......
paroikos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Yunan έγραψε:Αγαπητέ Σωτήριε, δεν ξέρω πως να το πω πιο απλά....

Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν μας......
Ο κάθε ένας έχει τις απόψεις του! Απλά ας κάνουμε μια ερώτηση στον εαυτό μας και λύνεται το θέμα: Εαν γίνει πολεμος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και είστε στην πρώτη γραμμή και σκοτώσετε έναν Τούρκο, θα το πείτε στην εξομολόγηση;
Yunan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Yunan »

Αγαπητέ φίλε Parike!

Κατ'αρχήν σε συχγαίρω για την τοποθέτησή σου.

Το μύνημά μου απευθυνόταν στον Sotirio και σε καθένα μας, γιατί απλά δεν έχω τίποτε άλλο να πώ ή να προσθέσω στο ύφος αυτό...
Κάποια στιγμή στερεύει η λογική, στερεύουν τα λόγια, υπάρχουν όρια τα οποία πολλοί από εμάς δεν θέλουμε να διαβούμε....

'Οσον αφορά το ερώτημά σου ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ... Και βέβαια θα υπερασπιστώ την πατρίδα μου, αυτήν την πατρίδα την ανένταχτη σε σύνορα, γιατί αυτό είναι Ρωμιοσύνη , την οικογένειά μου, την λιγοστή πίστη μου και εννοείται πως το το πιο πιθανό είναι πως δεν θα με αναπαύσει η εξομολόγηση αν στερήσω έστω και μία ανθρώπινη ζωή (την οποία Εξομολόγηση, θα επιδιώξω άμεσα ως αμαρτωλός που είμαι ούτως ή άλλως).

Τελικά ή Λιποταξία (με οποιαδήποτε μορφή) σ'αυτές τις περιπτώσεις είναι και Δειλία μα ΙΣΩΣ και Ηρωισμός (?)

Ισως εξαρτάται από την αιτία. Φοβία, Ανθρώπινη Φύση, Πίστη ή Απιστία;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Δύσκολη η Απάντηση....
paroikos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Yunan έγραψε:Αγαπητέ φίλε Parike!

Κατ'αρχήν σε συχγαίρω για την τοποθέτησή σου.

Το μύνημά μου απευθυνόταν στον Sotirio και σε καθένα μας, γιατί απλά δεν έχω τίποτε άλλο να πώ ή να προσθέσω στο ύφος αυτό...
Κάποια στιγμή στερεύει η λογική, στερεύουν τα λόγια, υπάρχουν όρια τα οποία πολλοί από εμάς δεν θέλουμε να διαβούμε....

'Οσον αφορά το ερώτημά σου ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ... Και βέβαια θα υπερασπιστώ την πατρίδα μου, αυτήν την πατρίδα την ανένταχτη σε σύνορα, γιατί αυτό είναι Ρωμιοσύνη , την οικογένειά μου, την λιγοστή πίστη μου και εννοείται πως το το πιο πιθανό είναι πως δεν θα με αναπαύσει η εξομολόγηση αν στερήσω έστω και μία ανθρώπινη ζωή (την οποία Εξομολόγηση, θα επιδιώξω άμεσα ως αμαρτωλός που είμαι ούτως ή άλλως).

Τελικά ή Λιποταξία (με οποιαδήποτε μορφή) σ'αυτές τις περιπτώσεις είναι και Δειλία μα ΙΣΩΣ και Ηρωισμός (?)

Ισως εξαρτάται από την αιτία. Φοβία, Ανθρώπινη Φύση, Πίστη ή Απιστία;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Δύσκολη η Απάντηση....
Στο προηγούμενο έκανα μια ανάλυση της μονολόγιστης ευχής που έγραψες και έπιασα το πνεύμα σου! Και εισαι απόλυτα σωστός με τις τοποθετήσεις σου περί Ρωμηοσύνης....

Τώρα....ναι! Το συναμφότερον που θαλεγε κι ο Ζουράρις...είναι λιποταξία αλλά και αμαρτία....ετσι το βλέπω δεν ξερω αν κανω λάθος
Yunan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Yunan »

Τελικά ίσως μας σώσει το ότι έχουμε το ..... ακαταλόγιστο του ΜΗ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΥ!!!! :D
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”