Στενή η Πύλη... [αρετές - κακίες]

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: ΣΤΕΝΗ Η ΠΥΛΗ... [ΑΡΕΤΕΣ -ΚΑΚΙΕΣ]

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Γιατι λοιπον υφισταμεθα τετοια πολιορκια ,τοσα βασανα και τετοιου ειδους κολαση; Στ'αληθεια , κι αν ακομη δεν ειχε προαναγγελθει κολαση σε οσους εχουν καταληφθει απο το παθος της μνησικακιας και μονο απο το μαρτυριο πουυποφερει ο μνησικακος απο την ενεργεια της μνησικακιας, θα επρεπε να τον κανει να συγχωρει τα αμαρτηματα οσων τον λυπησαν.
Οταν ομως οι τιμωριες και οι κολασεις ειναι ατελευτητες ,τι θα ηταν πιο ανοητο απο το να τιμωρει τον εχθρο του;
Διοτι αν δουμε τον εχθρο μας να προκοβει πεθαινουμε απο τη λυπη .Αν τον δουμε να δυστυχει , ανησυχουμε και αγχωνομαστε μηπως συμβει και επανελθει παλι σε καλη κατασταση.
Και για τα δυ οαυτα βεβαια εχουμε να λαβουμε κολαση και τιμωρια αναποφευκτη.
Διοτι για την αδυναμια και τη δυστυχια του εχθρου σου , λεει η Αγια Γραφη , να μη χαίρεσαι και να μη χοροπηδας.
Και μη μου προβάλλεις ως δικαιολογια το μεγεθος των αμαρτηματων και των αδικηματων του εχθρου σου.
Διοτι δεν ειναι αυτος ο λόγος που σε κανει να παραμενεις εσυ στην οργη , αλλα παραμενεις επειδη δε θυμασαι τα δικα σου αμαρτηματα , ουτε εχεις μπροστα στα ματια σου τη γέεννα του πυρός , ουτε βιωνεις το φόβο του Θεού.
Και για να καταλαβεις ότι αυτο που σου λεω ειναι αληθινο , θα προσπαθησω να σου το αποδειξω ,
παιρνοντας παραδειγμα απο αυτα που συνεβηκαν αυτες τις ημερες εδω στη πολη.
Τότε δηλ. που οδηγηθηκαν στο δικαστηριο ολοι αυτοι οι οποιοι ηταν υπευθυνοι για τις παρανομιες εκεινες τις παρατολμες οπου εκαιγε φωτια και οι δημιοι στεκονταν διπλα τους και τους ξεσκιζαν τις πλευρες.
Αν εκει καποιος τους πλησιαζε απο τα πλαγια και τους ελεγε : - αν εχετε καποιους εχθρους συγχωρεστε τους και τοτε και εμεις θα μπορεσουμε να σαςαπαλλαξουμε απο καθε τιμωρια - αραγε
δε θα επεφταν να του φιλησουν τα ποδια;
Ακομη και δουλους αν τους ελεγε καποιος πως θα τους κανει , δε θα αρνουνταν .Αφου λοιπον η ανθρωπινη τιμωρια και καταδικη , η οποία εχει τελος μπορει να συμβαλλει στο να ξεπεραστει η οργη , πολυ περισσοτερο η μελλουσα κολαση αν αυτη ητνα συνεχως στο ου μας , οχι μονο τη μνησικακια , αλλα καθε πονηρο λογισμο θα αποδιωχνε απο τη ψυχη μας.
Αλλά , πες μου , υπαρχει ευκολοτερο πραγμα απο το να υγχωρησουμε αυτον που μας λυπησε;
Πραγματικα , μηπως προκειται ν υποβληθουμε σε κοπο να κανουμε μακρινο ταξιδι , μηπως θα δαπανησουμε χρηματα , μηπως θα μπουμε στο κοπο να παρακαλεσουμε αλλους να μας κανουν καποια χαρη;
Αρκει να θελησουμε μονο , και το κατορθωνουμε στη στιγμη.
Αληθεια ποιας κολασεως ειμαστε αξιοι!!!!
Διοτι , οταν προκειται για πραγματα της ζωηςαυτης , αναλαμβανουμε δουλειες που αρμοζουν σε δουλους και κανουμε υπηρεσιες που ειναι απρεπεις για εμας.
Καταναλωνουμε τοτε χρηματα , πιανουμε κουβετνα με θυρωρους , για να κολακεψουμε αχρειους ανθρωπους και κανουμε τα παντα και λεμε τα παντα , αρκει μονο να επιτυχουμε το σκοπο μας.
Για χαρη ομως των εντολων του Θεου , δεν δεχομαστε να συγχωρησουμε τον αδελφο μας που μας λυπησε και θεωρουμε ντροπη νατρεξουμε πρωτοι σ'αυτον.
Ντρέπεσαι , πες μου , οταν προκειται σε μια επιχειρηση να βγεις πρωτος στο κερδος;
Θα επρεπε ομως να ντρεπεσαι που παραμενεις στο παθος της μνησικακιας και περιμενει να ελθει πρωτος για συμφιλιωση εκεινος που σε λυπησε.
Αυτο ειναι ντροπη και ονειος και ζημια πολυ μεγαλη .
Και πρεπει να ξερεις οτι εκεινος που θα παει πρωτος να ζητησει συγνωμη , εκεινος θα εχει τη μεγιστη ευλογια.
Διοτι αν αφησεις την οργη , επειδη σε παρακαλεσε ο αλλος , σε εκεινον υπολογιζεται η αρετη.
Και αυτο συμβαινει επειδη εσυ δε τηρησες την εντολη απο σεβασμο προς τον Θεο, αλλα χαριστηκες σ'αυτον που σε παρακαλεσε και το εκανες.
Αν , ομως η δικη σου αποφαση , χωρις ν ελθει εκεινος που σε λυπησε να σε παρακαλεσει , ονοςσου εσυ αν ετρεξες πρωτος προς αυτον , πετωντας απο πανω σου ολο το βαρος της οργης και αφηνοντας κατα μερος τη ντροπη και το δισταγμο , και συμφιλιωθεις μαζι του , τοτε ολοκληρω το κατορθωμα γινεται δικο σου και θα λαβεις ολο το μισθο και ευλογια.
Αν σου πω νηστεψε ,πολλε φορες μου προβαλλεις ως δικαιολογια την ασθενεια του σωματος.
Αν σου πω , δωσε στους φτωχους , μου λες οτι εισαι φτωχος και εχεις να αναθρεψεις παιδια.
Αν σου πω , ερχεσαι συχνα στις Συναξεις της Εκκλησιας , μου λες εχω διαφορες μεριμνες.
Αν σου πω , προσεχε αυτα που λεγονται στην Εκκλησια και κατανοησε το βαθος τω νλόγων του Θεού , μου προβαλλεις ως δικαιολογια την ελλειψη μορφωσεως.
Αν σου πω , φροντισε να βοηθησεις ψυχικα των αδελφο σου , μου λες οτι δεν υπακουει οταν τον συμβουλευω , αφου πολλεςφορες του μιλησα και περφρονησε τα λογια μου .
Βεβαια δεν ευσταθουν οι προφασεις αυτες και ολα αυτα ειναι χλιαρα λογια , αλλα , παρα ταυτα
μπορεις να προφασιζεσαι.
Αν ομως σου πω , αφησε την οργη και συγχωρεσε τον αδελφο σου , ποια απο τις προφασεις αυτες μπορεις να χρησιμοποιησεις;
Διοτι , νομιζω δεν μπορεις να φερεις ως προφαση ουτε ασθενεια σωματος , ουτε φτωχεια , ουτε αμαθεια , ουτε απασχοληση και μεριμνα ουτε τιποτα αλλο.
Γι αυτο απο ολες σου τις αμαρτιες ,αυτη η αμαρτια θα σου ειναι ασυγχωρητη.
αληθεια πως θα μπορεσεις να υψωσεις τα χερια στον ουρανο;
Πως θα κινησεις τη γλωσσα σου να προσευχηθεις;
Πως θα ζητησεις συγνωμη;
Ακομη και αν θελει ο Θεος να σου συγχωρησει τις αμαρτιες , δεν Του το επιτρεπεις εσυ , επειδη δε συγχωρεις τις αμαρτιες του αδελφου σου.
Αλλα προφασιζεσαι επισης οτι ο εχθρος σου ειναι σκληρος και αγριος , σαν θηριο και του χρειαζεται τιμωρια και εκδικηση.
Γι αυτο , γι αυτον ακριβως το λογο πρεπει να τον συγχωρησεις.
Εχεις αδικηθει πολυ απο τον εχθρο σου και εχειςστερηθει πολλα και σε εχει κακολογησει και σε εχει ζημιωσει σε πολυ σπουδαιες υποθεσεις και γι αυτο θελεις να τον δεις να τιμωρειται.
Αλλα και σε αυτο το σημειο ειναι χρησιμο για σενα να τον συγχωρησεις
Διοτι , αν εσυ ο ιδιος εκδικηθεις και επιτεθεις εναντιον του , ειτε με λογια , ειτε με αναλογες συμπεριφορες , ειτε με καταρες , ο Θεος δε θα επεμβη πλεον ,αφου εσυ ανελαβες την τιμωρια του .
Κα ιοχι μονο δε θα επεμβει αλλα και απο σενα θα ζητησει λογο , διοτι φερθηκες υβριστικα προς Αυτον.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”