Σκληρή επιστολή πρός την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

tomR έγραψε:
Ionas έγραψε:
Δηλαδή τι ήθελες , φίλε Θωμά, να βγεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος να κυνηγάει τον κόσμο :?: επειδή πήγαν κάποιοι Παπικοί και κοινώνησαν ; Ο Απόστολος Παύλος λέει: "οι αναξίως αισθίοντες και πίνοντες εις κρίμα και κατάκριμα εαυατοίς..."
Όσο για το ΠΣΕ δεν πρέπει εκεί να δοθή η Ορθόδοξη μαρτυρία; Είναι τιμή μας που μας ακολουθούν οι άλλοι: Που ξέρεις , φίλε Θωμά, μπορεί πολλοί να επανέλθουν στην Μια Αγία Καθολική και Αποστολική του Χριστού Εκκλησία .
Αυτό που λες αγαπητέ μου Ionas είναι μεγάλη πλάνη , και μεγάλο ψέμα , πουθενά δεν λένε οι Απόστολοι πως πρέπει να εφαρμόζουμε στρατηγικές του τύπου , κοινωνήστε τους αιρετικούς , μέχρι να συνηθίσουν και να γίνουν Ορθόδοξοι.
Δικαίωμα στην κοινωνία έχουν οι Ορθόδοξοι , και σε εκείνους αναφέρετε ο Απόστολος για το αν κοινωνάνε αξία ή ανάξια .

Όπως είναι ψέμα να λες ότι η Ορθοδοξία πρέπει να συνευρίσκετε με αιρετικούς , για να ακουστεί τάχα η Άποψη της ,

Και ούτε είναι δόκιμο αυτό που κανείς , λέγοντας , Δηλαδή τι ήθελες , φίλε Θωμά, να βγεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος να κυνηγάει τον κόσμο επειδή πήγαν κάποιοι Παπικοί και κοινώνησαν ;

Γιατί εσυ τι ήθελες να κάνει να τους κοινωνήσει ? θα τους στεναχωρούσε τους καημένους , και είπε ας τους κοινωνήσω , τόσο δρόμο κάνανε , Ε Ιωνά ? αυτά είναι τα κριτήρια της σωστής Ορθόδοξης κοινωνίας για σένα από ότι κατάλαβα σωστά ?

Τότε ποιος ο λόγος να έρθει ο Χριστός στην γη και να κηρύξει βάπτισμα εις μετάνοια στο όνομα του , και αυτοί που θα λάβουν τέτοιο βάπτισμα θα έχουν το δικαίωμα να τρώνε την σάρκα του , και να πίνουν το αίμα
του ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΠΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ .

πες αγαπητέ μου ότι όταν λες πως , το να κοινωνάνε και οι Αιρετικοί από Ορθόδοξο Ιερέα είναι σωστό , ότι είναι η άποψη σου μην λες ότι έτσι είναι και ότι έτσι λένε οι Απόστολοι , όταν μάλιστα ο Θωμάς 15η αυτά που λέει δεν είναι προσωπικές του απόψεις .

Η σε προκαλώ να μου πεις που λένε οι Απόστολοι ότι μπορούνε να κοινωνάνε και οι Αιρετικοί χωρίς μετάνοια και χωρίς επιστροφή .

Τι έχετε πάθει μερικοί εδώ μέσα , με το ζόρι να μας αλλάξετε την πιστή . απίστευτο.
ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΑΥΤΑ TOMR..............
ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΚΑΒΑΛΑΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ......Είστε όλοι σας πιο Ορθόδοξοι από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο............
Για δέστε λίγο τον εαυτό σας στον καθρέφτη...........
Μην τραλλαθούμε στο τέλος.......
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
tomR
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από tomR »

Πες τι ακριβός θες να πεις , και εγώ αν ήθελες να πεις άλλα από αυτά που κατάλαβα σου υπόσχομαι να πάω στον καθρέφτη αμέσως ,

Εννοείς ότι έκανε καλά ή όχι που κοινώνησε αιρετικούς? Συμφωνείς , ναι ή όχι με αυτήν την κίνηση .

Εγώ λέω πως από τα λεγόμενα σου κατάλαβα ότι συμφωνείς ,
tomR
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από tomR »

Δεν κρίνουμε εμείς τους αρχιεπισκόπους και τους Ιερείς οι Άγιοι κανόνες τους κρίνουν , εμείς λέμε ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια και έχουν παραβεί τους περισσοτέρους .
YiaVi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από YiaVi »

Σχετικά με την κοινή απόφαση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Λουθηρανών της Γερμανίας για αμοιβαία αναγνώριση του μυστηρίου του βαπτίσματος.

Είναι διαφορετικό εντελώς πράγμα η Εκκλησία να πει ότι κατ' οικονομία δέχομαι τους αιρετικούς με το χρίσμα, αν έχει γίνει βάπτισμα με τριπλή κατάδυση στο όνομα της Αγίας Τριάδος - αν και υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της βάπτισης εξ αρχής των αιρετικών - και άλλο είναι η Εκκλησία να κάνει συμφωνία με τους αιρετικούς (με τους Λουθηρανούς στην προκειμένη περίπτωση) ώστε είτε Ορθόδοξος προσχωρήσει στον Λουθηρανισμό, είτε Λουθηρανός στην Ορθοδοξία, το βάπτισμα να μην επαναλαμβάνεται.
Αυτό αποτελεί νίκη των Λουθηρανών για δύο λόγους:
1. Η τάση αυτή τη στιγμή είναι να προσχωρούν Λουθηρανοί στην Ορθοδοξία, κυρίως στην Β. Αμερική, αλλά και στη Νότια Αμερική ακόμα (μία ολόκληρη ενορία στην Κούβα, μαζί με τον πάστορα!), και επίσης και στην Ευρώπη (Φινλανδία και Γερμανία κυρίως). Ορθόδοξοι να προσηλυτίζοντια στον Λουθηρανισμό είναι σπανιότατο φαινόμενο, πρόκειται κυρίως για άτομα χωρίς πραγματικά συνείδηση της πίστης τους, που μπορεί να παντρευτούν Λουθηρανό ή Λουθηρανή και τον ακολουθούν και στο θρήσκευμα ή πάνε αδιάκριτα τόσο στην λουθηρανική όσο και στην ορθόδοξη εκκλησία.
2. Στις περιπτώσεις (σπανιότατες πλέον) προσχώρησης Ορθοδόξων στον Λουθηρανισμό, η λουθηρανική "εκκλησία" τους δέχεται τους Ορθόδοξους σε μυστηριακή κοινωνία, χωρίς καμία διαδικασία επίσημης αποδοχής του Λουθηρανισμού. Άρα, και στις δύο περιπτώσεις, οι Λουθηρανοί πέτυχαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία (συγκεκριμένα, όχι από το σύνολό της, αλλά μόνο από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ευτυχώς!) μία αναγνώριση των μυστηρίων της και την παραδοχή ότι το βάπτισμά τους είναι ισόκυρο με το κανονικό βάπτισμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πρόκειται για αθεολόγητη και τραγική απόφαση και θα έπρεπε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιτέλους, να αποφασίσει να θέσει κάποια φορά την ουσία της Ορθόδοξης θεολογίας και το συμφέρον της Εκκλησίας ως σύνολο πάνω από τις σκοπιμότητες και τις χειρονομίες "καλής θέλησης" που υπαγορεύονται από τον αγωνία του να επιβιώσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Δεν είναι δυνατό τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εμφανίζονται να αντιστρατεύονται το συμφέρον της Ορθόδοξης Εκκλησίας! Και το μόνο συμφέρον της Εκκλησίας είναι η θεραπεία και η σωτηρία των ψυχών, όχι η κολακεία διαφόρων "παραγόντων", πολιτικών και θρησκευτικών προκειμένου να παραμείνει η έδρα στην Πόλη!
YiaVi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από YiaVi »

Ας είμαστε παρακαλώ λίγο προσεχτικοί στην κριτική μας απέναντι στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Τουλάχιστον για την Αλβανία, το έργο του είναι τεράστιο, το ξέρω από πρώτο χέρι, επειδή έχω πάει πολλές φορές στη γειτονική χώρα για επαγγελματικούς λόγους και έχω μιλήσει με πολύ κόσμο εκεί.
Επιπλέον, η εκκλησιαστική πολιτική του Αναστασίου στην Αλβανία είναι μεν πολιτική καλών σχέσεων με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες (πολύ σωστά!), όχι όμως οικουμενιστική. Συμπροσευχές από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας δεν οργανώνονται.

Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία ήταν για πολύ καιρό εξαιρετικά λεπτή, λόγω του συνδέσμου με την Ελλάδα, και υπάρχουν ακόμα και σήμερα εθνικιστές Αλβανοί που αντιπαθούν φοβερά τον Αναστάσιο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν και παλιές ευθύνες από ελληνικής πλευράς (ελληνικό κράτος και Οικουμενικό Πατριαρχείο), αλλά δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω.
Υπάρχουν φυσικά και πάρα πολλοί Αλβανοί Ορθόδοξοι - η πλειοψηφία θα έλεγα - που τον εκτιμούν τον Αναστάσιο και τον αγαπούν.

Αυτό που χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου πάντα, αυτή τη στιγμή η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας είναι μερικά καλά μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία, κοινοβιακά, που θα γίνουν εστίες πνευματικότητας και μετάγγισης του ορθόδοξου χριστιανικού ήθους στην αλβανική κοινωνία. Ξέρω ότι σκέπτονται να ιδρύσουν ένα γυναικείο μοναστήρι στην Κορυτσά, αλλά ακόμα τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει. Συζητώντας πέρυσι με έναν αλβανό Ορθόδοξο φίλο του είπα "ένα γέροντα Εφραίμ της Αμερικής χρειάζεστε και εσείς στην Αλβανία"! Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος ορθόδοξης ιεραποστολής, αθόρυβος και ουσιαστικός.
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

YiaVi έγραψε:Ας είμαστε παρακαλώ λίγο προσεχτικοί στην κριτική μας απέναντι στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Τουλάχιστον για την Αλβανία, το έργο του είναι τεράστιο, το ξέρω από πρώτο χέρι, επειδή έχω πάει πολλές φορές στη γειτονική χώρα για επαγγελματικούς λόγους και έχω μιλήσει με πολύ κόσμο εκεί.
Επιπλέον, η εκκλησιαστική πολιτική του Αναστασίου στην Αλβανία είναι μεν πολιτική καλών σχέσεων με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες (πολύ σωστά!), όχι όμως οικουμενιστική. Συμπροσευχές από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας δεν οργανώνονται.

Η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία ήταν για πολύ καιρό εξαιρετικά λεπτή, λόγω του συνδέσμου με την Ελλάδα, και υπάρχουν ακόμα και σήμερα εθνικιστές Αλβανοί που αντιπαθούν φοβερά τον Αναστάσιο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν και παλιές ευθύνες από ελληνικής πλευράς (ελληνικό κράτος και Οικουμενικό Πατριαρχείο), αλλά δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω.
Υπάρχουν φυσικά και πάρα πολλοί Αλβανοί Ορθόδοξοι - η πλειοψηφία θα έλεγα - που τον εκτιμούν τον Αναστάσιο και τον αγαπούν.

Αυτό που χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου πάντα, αυτή τη στιγμή η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας είναι μερικά καλά μοναστήρια, ανδρικά και γυναικεία, κοινοβιακά, που θα γίνουν εστίες πνευματικότητας και μετάγγισης του ορθόδοξου χριστιανικού ήθους στην αλβανική κοινωνία. Ξέρω ότι σκέπτονται να ιδρύσουν ένα γυναικείο μοναστήρι στην Κορυτσά, αλλά ακόμα τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει. Συζητώντας πέρυσι με έναν αλβανό Ορθόδοξο φίλο του είπα "ένα γέροντα Εφραίμ της Αμερικής χρειάζεστε και εσείς στην Αλβανία"! Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος ορθόδοξης ιεραποστολής, αθόρυβος και ουσιαστικός.
ΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΒΗ!!!!!!!!!

TOMR δεν ξέρεις άραγε ότι κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα κοινωνούν χιλιάδες άνθρωποι που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την Ορθοδοξία αλλά ούτε και πιστεύουν καθόλου στο Θεό. Το κάνουν έτσι για το καλό...
Ο Αναστάσιος εξέταζε έναν-έναν αυτούς που κοινωνούσαν και ήξερε: αυτός είναι Ορθόδοξος...αυτός είναι παπικός.. κλπ. κλπ; πως το βλεπεις εσύ πρακτικά ότι μπορούσε να τους εμποδίσει;
Όσο για τους κανόνες ας τους εφαρμόσουμε πρώτα εμείς που τους επικαλούμαστε για να έχουμε απαίτηση ακια πό τους άλλους ..........
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
Voliotis
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Voliotis »

[quote="Ionas"]πως το βλεπεις εσύ πρακτικά ότι μπορούσε να τους εμποδίσει;[quote]

Να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιερέα της Μονής στην Πάτρα και να απαγορεύσει τη Θεία Μετάλληψη στους Αιρετικούς!
Εικόνα
tomR
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από tomR »

Δεν νομίζω πως έχει κάποιο νόημα να συνεχίζουμε , εγώ προσωπικά λέω πως οι Άγιοι κανόνες είναι αυτοί που κρίνουν έναν Αρχιερέα ή Ιερέα ,

Εγώ από την άλλη αναρωτιέμαι τι νόημα έχει να υπάρχουν οι Ιεροί Κανόνες και η διδασκαλία των Αποστόλων σε θέματα Πίστεως όταν μπορεί κάποιος Αρχιερέας η Ιερέας να τους υποσκελίζει χάριν κάποιας στρατηγικής ,

Και εγώ πάλι βλέπω πως η Ορθοδοξία δεν έφτασε 2000 χρονιά τώρα εδώ που είναι με τέτοιες στρατηγικές αλλά με την ακλόνητη προς τον Θεό πιστή και υπακοή ,
Και λέω εγώ πάλι τώρα είναι η δεν είναι αυτό σημείο ?
Πως είναι δυνατόν να είμαστε όλοι το Ίδιο ? αιρέσεις και Ορθοδοξία ? το αν σώζεσαι παντού γιατί να έρθει ο Χριστός στην γη και να δημιουργεί μόνος του την Εκκλησία που σώζει ? αν σώζουν και όλες οι άλλες αιρέσεις που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους πλανεμένους από τον Πονηρό ?

Λέω εγώ τώρα , ποιος έκρινε τον Αρχιερέα , αυτό μόνο ο Χριστός θα το κάνει , και έτσι που πάμε θα τον φέρουμε γρηγορότερα .

Δεν είναι επιχείρημα ,που να το ήξερε , ΝΑ!, εμείς πως το μάθαμε ,

Μετά πως το έμαθε και πριν δεν το ήξερε ,
YiaVi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από YiaVi »

Ionas έγραψε: ΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΒΗ!!!!!!!!!
Είδες συνωνόματε; Τελικά δεν είμαι και τόσο καταχθόνιο τέρας, που ακαίρως ευκαίρως πρέπει να του εκσφενδονίζουμε και καμιά πετριά κατακέφαλα... :cry:

Χριστός Ανέστη! :)
parmenas
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από parmenas »

Φίλε TomR,

Με τρομερή έκπληξη διάβασα την απορία σοθ σχετικά με τον αναβαπτισμό των αιρετικών.

Ασφαλώς και η εκκλησία δεχόταν τους περισσότερους αιρετικους (και αυτούς που ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ) μόνο με χρίσμα.

Διάβασε τις αποφάσεις της πρώτης οικουμενικής.

Διάβασε τις αποφάσεις της Δ΄οικουμενικής

Ορισμένες μερίδες αιρετικών προσήλθαν μόνο με χρίσμα, όπως οι Αρειανοί.

Άλλοι, όπως οι Νεστοριανοί, μόνο με λίβελλο.

Για αιώνες οι καθολικοί γίνονταν δεχτοί μόνο με χρίσμα. Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός ήταν σύμφωνος με αυτό. Το ίδιο και ο μεγάλος παποφονιάς ο Ευγένιος Βουλγαρης. Μόλις το 18ο αιώνα πάρθηκε απόφαση για αναβαπτισμό των λατίνων. Ο Αγιος Νικοδημος, στο Πηδάλιο, λεει ότι καλύτερα είναι να τους αναβαπτίζουμε, έχοντας βέβαια υπόψη ότι οι Οικουμενικές Σύνοδοι δεν επέβαλλαν κάτι τέτοιο για όλους τους αρετικούς, πράγμα και το οποίο σχολιάζει ότι έγινε για λόγους οικονομίας (ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩς ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ)

Πραγματικά τα παραδειγματα ειναι άπειρα. Η ορθόδοξη Εκκλησία της Ρώμης, τους δέχοταν μόνο με εξομολόγηση. Ο άγιος πάπας Γρηγόριος ο Διάλογος ήταν κατηγορηματικός στο θέμα αυτό, ήταν εναντίον της βάπτισης, εφόσον είχε γίνει από αιρετικό στο όνομα της Αγία Τριάδος.

Η δε Εκκλησία της Ρωσίας για αιώνες τους δέχοταν (τους καθολικούς) μόνο με λίβελλο.

Αν το λουθιρανικό βάπτισμα έχει γίνει στο όνομα της Αγίας Τριάδος και με χρήση ύδατος, για λόγους οικονομίας μπορεί να γίνει δεκτό.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΒΟΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΗ ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΜΟΥ!

tomR έγραψε:
parmenas έγραψε:Δεν θα συμφωνησω με την κριτικη που δεχεται το πατριαρχειο για το θεμα της αναγνωρισης του βαπτισματος των αιρετικων.

Για οσους στοιχειωδως γνωριζουν εκκλησιαστική ιστορια, η εκκλησια δεχοταν για αιώνες βαπτισμα αιρετικων με την προυποθεση οτι θα λαβουν το Ορθοδοξο μυρο, ή θα αποκυρηξουν την αιρεση με λιβελο.

Αυτο δογματιστηκε απο Οικουμενικες Συνόδους και επιβίωσε σε συγγράμματα πατέρων όπως του Αγιου Θεοδώρου του Στουδιτου. Σε πλαισια οικονομιας, η αποδοχη του βαπτισματος Λουθηρανισμου (ηπιοτερης αιρεσης συγκρινομενη με τον αρειανισμο του οποιου η Εκκλησια επίσης δέχτηκε το βαπτισμα) δεν ειναι κατι απαραιτητα μεμπτο (εφοσον ακολουθησει το μυστηριο του Αγιου Μυρου).

Θα διαφωνήσω μαζί σου , ποτέ η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δέχεται των αιρετικών το Βάπτισμα , μύρωμα τελεί σε κάποιον Ορθόδοξο που φεύγει από την Ορθοδοξία , και στην συνέχεια του Βίου του επιστρέφει πάλι , και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τον ξανά βαπτίσει , και μόνο των μυρώνει .

Είναι ψέματα ότι η Ορθοδοξία δέχεται το βάπτισμα των αιρετικών , και σε προκαλώ να μας πεις ποιος σου το είπε .
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”