Xριστιανός και πόλεμος

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilis_m21 »

Κάποια μηνύματα είναι πολεμοχαρή, διαφωνώ κάθετα.
Παιδιά, μπορούν να συνυπάρξουν ο Σταυρός της αυτοθυσίας με το ''εν τούτω νίκα'', δηλαδή ότι στο όνομα του Σταυρού κατατρόπωσε τους άλλους (έστω και αν τους σκοτώσεις) .
Νομίζω όχι. Σταυρός σημαίνει να θυσιάσω τον εαυτό μου για τους άλλους, όχι να κόψω κεφάλια στο όνομα του Σταυρού. Είναι αντίθετες αυτές οι έννοιες.
Δεν μας τα λέει καλά ο Μ.Κωνσταντίνος που είδε το ''υποτιθέμενο'' όραμα.
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Και ας μην κολλάμε στο τι λένε τα συναξάρια. Δεν είναι και ό,τι πιο αξιόπιστο. Αν μάλιστα λένε ότι ο τάδε άγιος σκότωσε, δεν αποκλείεται να είναι και μύθοι, αν θες την γνώμη μου.
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Πάντως παιδιά η Εκκλησία δεν αποδέχεται την αυτοκτονία, αλλά ο Χριστός πάνω στο Σταυρό δεν αυτοκτόνησε; Αν σκεφτούμε καλά το πώς τα έβαλε με τους εβραίους , ήταν σκέτη αυτοκτονία αυτό που έκανε. Και οι σύγχρονοι μάρτυρες, για παράδειγμα ο Γκάντι, ο Λούθερ Κινγκ, όταν προχωρούσαν στα επικίνδυνα εγχειρήματά τους, σαν αυτοκτονία ήταν. Και οι αρχαίοι μάρτυρες, το ότι πήγαν στον Αυτοκράτωρα και είπαν ότι είπανε, σαν αυτοκτονία δεν ήταν;
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Φίλοι μου καλημέρα

Λέγεται μια ρήση από Αγιορείτες: "Κατά περίπτωση και στο έλεος του Θεού". Αυτή η σύντομη φράση τα λέει όλα. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε οι πιστοί με γενικούς αφορισμούς και ηθικολογίες. Η ηθική μας δεν είναι αυθύπαρκτη, ηθικό για μας είναι μόνο ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Εάν ο Θεός μας κάνει γνωστό ότι πρέπει να πολεμήσουμε, τότε θα πολεμήσουμε χωρίς κανένα κρίμα. αυτό έγινε πάρα πολλές φορές στην Παλαιά Διαθήκη. Και στην Καινή Διαθήκη γράφεται στην Αποκάλυψη " και έκανε πόλεμο με τους αγίους (ο αντίχριστος) και ενίκησε αυτούς.." και αλλού "..ο καθήμενος επί του ίππου του λευκού (ο Χριστός) εποίησε πόλεμο μετ' αυτών ...".
Με αυτά που γράφω παραπάνω δεν τάσσομαι υπέρ του πολέμου σαν μια κατάσταση ευλογημένη από το Θεό. Ο πόλεμος είναι μια αναγκαιότητα πολλές φορές της πεπτωκίας φύσης του ανθρώπου και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Μακάρι να είχαμε την πίστη του πνευματικού του Γέροντα Παϊσιου, που πάγωσε τους Τσέτες (Τούρκους) και σώθηκαν οι χωριανοί του. Όταν όμως βρεθούμε προ του εχθρού και πρέπει να υπεραπίσουμε τους αγαπημένους μας και τον εαυτό μας, δεν είναι δίκαιο και επιβεβλημένο να τον σταματήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε; Αν έχουμε πίστη "ως κόκο σινάπεως" θα στείλει ο Κύριος τους αγγέλους Του να μας προστατέψουν ("εγώ υπερασπιώ"), αν όμως η πίστη μας δεν είναι τόση οι ανθρώπινες δυνάμεις πρέπει να επιστρατευτούν. Ναι μεν να αποφύγουμε, κατά το δυνατόν , να αφαιρέσουμε ανθρώπινες ζωές αλλά αν προκύψει αναγκαστικά, τότε πιστεύω δεν θα καταδικαστούμε από το Θεό.
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

vasilis_m21 έγραψε:Πάντως παιδιά η Εκκλησία δεν αποδέχεται την αυτοκτονία, αλλά ο Χριστός πάνω στο Σταυρό δεν αυτοκτόνησε; Αν σκεφτούμε καλά το πώς τα έβαλε με τους εβραίους , ήταν σκέτη αυτοκτονία αυτό που έκανε. Και οι σύγχρονοι μάρτυρες, για παράδειγμα ο Γκάντι, ο Λούθερ Κινγκ, όταν προχωρούσαν στα επικίνδυνα εγχειρήματά τους, σαν αυτοκτονία ήταν. Και οι αρχαίοι μάρτυρες, το ότι πήγαν στον Αυτοκράτωρα και είπαν ότι είπανε, σαν αυτοκτονία δεν ήταν;
Εδώ τα μπερδεύεις λίγο
Δεν αποδέχετε την αυτοκτονία αποδέχετε όμως τη ΘΥΣΙΑ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ δεν αυτοκτόνησε ;)
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

vfilip έγραψε: Είχα την τύχη να γνωρίσω έναν άνθρωπο ο οποίος με την δράση του είχε συμβάλλει στο θάνατο πολλών Γερμανών στην εποχή του '40 . Eνιωθε τεράστιες τύψεις και όταν πέθαινε μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο μου εκμυστηρεύτηκε ότι πληρώνει για τις αμαρτίες της . Της είπα μα αφού ήταν καιρός πολέμου , έπρεπε να το κάνεις, εντούτοις ήταν απόλυτα σίγουρη για το λάθος της . Μου είπε χαρακτηριστικά "ήταν 20 χρονοι λεβέντες " .
Μου απευχόταν και με συμβούλευε να αποφύγω οποιαδήποτε εμπλοκή μου σε καιρο πόλεμο .Δείτε περισσότερα για τη δράση της http://www.kiveli.com

Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή της .

φίλε Ιωνα η γνωμη μου ειναι πως ο αγαπητος Βαγγέλης με το παραπάνω που έγραψε τα είπε ΟΛΑ.
οι υπόλοιποι νομιζουμε πως ο πόλεμος είναι βιντεοπαιχνίδι.
ξερεις τι ειχα ακουσει απο αγιο γεροντα,απο αυτους τους μεγαλους που δεν ειναι πια μαζι μας?
πως το επαγγελμα του εκδοροσφαγεως δεν ειναι επαγγελμα που ταιριαζει σε Χριστιανο.
κι εκει "αναγκαίο" κακο προκυπτει στη μεση.
οσοι ομως δε μπορουν(ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ) να σφαξουν με τα ιδια τους τα χερια ουτε το αρνι που τρωνε το Πασχα,ας σταματησουν να υπερασπιζονται την αναγκαιοτητα του πολέμου,γιατι εκει οι σφαγμενοι δεν ειναι ζωα ,ειναι εμψυχοι ναοι του Θεού.
αν ηταν τοσο αναγκαιος οι Πατερες δε θα εβαζαν τα επιτιμια που εβαλαν ουτε θα καθαιρουσαν χωρις δεύτερη κουβεντα τους ιερεις που τυχον συμμετεχουν.
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Φίλε Misha

Νομίζω το εξήγησα ότι το τέλειο και το προπτωτικό είναι να μην υπάρχουν πόλεμοι. Μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι τώρα γίνονται; Εάν με την παθητική μας στάση αφήσουμε τους εχθρούς να έρθουν και τότε, σφάξουν, βιάσουν, κάψουν, βασανίσουν, δεν έχουμε ευθύνη γι΄αυτά;
Πιστεύεις ότι υπόκειται σε επιτίμιο ο Προφήτης Ηλίας που έσφαξε τους 400 ιερείς του Βαάλ; Ή μήπως ο Αβραάμ που πήγε να θυσιάση το γιό του τον Ισαάκ κατ' εντολή του Θεού; Ή ο Μωϋσής που σκότωσε τον Αιγύπτιο αλλά και τρείς χιλιάδες Εβραίους όταν προσκήνησαν τον ταύρο για θεό; Ανέφερα πριν και τα παραδείγματα της Αποκάλυψης.

Το επιτίμιο του Μεγάλου Βασιλείου αφορά τους πολέμους των Βυζαντινών αυτοκρατόρων που δεν ήσαν συνήθως αμυντικοί αλλά κατακτητικοί. Είναι δε γνωστό ότι στους πολέμους γίνονται ούτως ή άλλως και πολλές άδικες επιθέσεις.
Ας μην είμαστε τυπολάτρες, όταν λέει "ου φονεύσεις" εννοεί ότι δεν θα σκοτώσης άνθρωπο εσύ, ο ίδιος όμως ο Θεός όταν θέλει την παίρνει την ψυχή που έδωσε. Όταν λειτουργείς κατ' εντολήν Του δεν κάνεις φόνο αλλά στέλνεις την ψυχή εκεί που είναι η θέση της, έχει πλέον χάσει όλες τις ευκαιρείες που της δίνει ο Θεός για μετανοια.
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

τα παλαιοδιαθηκικα παραδειγματα ειναι ατυχη,οταν αναφερομαστε στην Καινη Διαθήκη διαφορετικα θα βρουμε δικαιολογιες και για τη θανατικη ποινη και τον λιθοβολισμο που εφαρμοζουν οι ισλαμιστες.
υπαρχουν τετοιοι παρερμηνευτες στη χαοτικη Αμερικη.
ξερεις πολυ καλα πως στην Αποκαλυψη οι εικονες των ορασεων του Αγιου Ιωαννη ειναι μεταφορικες.
ουτε τερατα με δεκα και επτα κεφαλια θα βγουν απο τη θάλασσα ουτεσαλπιγγες αληθινες θα ηχησουν
την μαχη μας την περιγραφει ομορφα ο απ.Παυλος στην προς Εφεσιους επιστολη:
"ενδυσασθε την πανοπλιαν του Θεου προς το δυνασθαι υμας στηναι προς τας μεθοδειας του διαβολου

οτι ουκ εστιν ημιν η παλη προς αιμα και σαρκα αλλα προς τας αρχας προς τας εξουσιας προς τους κοσμοκρατορας του σκοτους του αιωνος τουτου προς τα πνευματικα της πονηριας εν τοις επουρανιοις"

η μαχη μας ειναι αλλου επιπεδου...

δε φανταζομαι να θεωρεις πως ο αποστολος μας λεει να αγορασουμε αληθινες πανοπλιες και να κυκλοφορουμε ως μασκαραδες!
Όταν λειτουργείς κατ' εντολήν Του δεν κάνεις φόνο αλλά στέλνεις την ψυχή εκεί που είναι η θέση της, έχει πλέον χάσει όλες τις ευκαιρείες που της δίνει ο Θεός για μετανοια.
εχεις καποιο παραδειγμα αγιου μετα Χριστον που διεταξε ή επετρεψε εν γνωσει του να θανατωθουν ,με χρηση οπλων και αιματηρο τροπο , ανθρωποι οτι και αν ειχαν κανει αυτοι?

θα ηθελα να το μαθω...προσωπικα παντως δεν εχω συναντησει κανενα...

τους κανονες ξαναδιαβασε τους στο αρχικο αρθρο του π.Νικοδημου ...δεν κανουν καμμια διακριση μεταξυ αμυντικου και επιθετικου πολεμου....κατι σου ξεφυγε μαλλον...
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Ionas έγραψε:Όταν λειτουργείς κατ' εντολήν Του δεν κάνεις φόνο αλλά στέλνεις την ψυχή εκεί που είναι η θέση της, έχει πλέον χάσει όλες τις ευκαιρείες που της δίνει ο Θεός για μετανοια.
Τι μου θυμίζει αυτό τι μου θυμίζει ?
Α ΝΑΙ κάτι ταινίες με κάτι σχιζοφρενείς που νομίζουν ότι έχουν εντολές από το Θεό και σκοτώνουν ανθρώπους
Πχ το SEVEN με τον Brad Pitt και πλήθος άλλες
Και ποιός ξέρει αν ο Θεός του δίνει εντολές να σκοτώσει κάποιον ?
Και συγνώμμη ..... γιατί δε βρίσκετε κανείς τότε να σκοτώσει το Μπους ? και τον κάθε Μπους ? τι στο καλό ? κατά παραγγελία κλείνονται οι εντολές ?
Δεν ήξερα ότι ο Θεός δίνει και εντολές για να σκοτώσουμε ανθρώπους
SORRYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY Αυτός δεν είναι ο Θεός που πιστεύουμε και που μας δίδαξαν
(Και μετά λέτε για το κοράνι και τους μουσουλμάνους ................... )
Τελικά όλη εκμεταλευόνται τη θρησκεία για πολιτικούς στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς

Το θλιβερό είναι ότι πλέον για τη πατρίδα μου δε με νοιάζει αφού δεν νοιάζει αυτούς που μας κυβερνούν
Οταν μας έχουν πάρει Κύπρο Ιμια Θράκη και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , όταν όλοι κλέβουν και ο κόσμος πεινάει όταν είμαστε να μη το πω τι είμαστε σα χώρα γιατί ......... τότε δε μου κάνει κέφι να πολεμήσω για κανέναν και για τίποτα
Στάχτη και μπούρμπερη
Εδώ όσους πολέμησαν τους λέμε δολοφόνους και όχι ήρωες
Είναι δυνατόν να θέλω να γίνω δολοφόνος ?

Χμμμ πάντως τα του Καίσαρι το Καίσαρι τα του το Θεό το Θεό ( χάλια η γραμματική μου :p )
Οταν γίνετε πόλεμος σε στέλνει η μαμά ( τι κιτς ) πατρίδα και αποχαιρετάς τη μαμά σου υποσχόμενος ότι θα αφήσεις μάνες από την άλλη χώρα να σπαράζουν
Απαπαπαπα ....... τυχεροί που δεν γνωρίσαμε πόλεμο
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Θα επαναλάβω αυτά που είπα πριν:

"Κατά περίπτωση και στο έλεος του Θεού". Αυτή η σύντομη φράση τα λέει όλα. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε οι πιστοί με γενικούς αφορισμούς και ηθικολογίες. Η ηθική μας δεν είναι αυθύπαρκτη, ηθικό για μας είναι μόνο ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

Τώρα να μου πει ο Misha τι θα έκανε αν ξένος στρατός, όπως οι Τούρκοι, ερχόταν και έπρεπε να υπερασπιστή την πατρίδα; Ή έαν έβλεπε κάποιον να επιχειρή να σκοτώση ή να βιάση προσφιλές του πρόσωπο;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”