"Εφραίμ κατά Κύριλλου" για τον Πύρινο Αναστάσιμο..
Συντονιστής: Συντονιστές
-
Misha
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Θα έπρεπε, χωρίς δισταγμό, να επαναλάβουμε το: "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω" .Το οποίο όμως δεν αναιρεί το : "εις τα της πίστεως ου χωρεί συγκατάβασις". Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.nikolaos-9 έγραψε:Δε μου προκαλεί τόση εντύπωση το "κυριλλάτο" ασανσέρ της μονής, όσο τα λεγόμενα του ηγούμενου, ότι δηλ. έναν άνθρωπο που ασπάζεται άλλο δόγμα, τον βάζει στον κυρίως ναό.
Από τα απειροελάχιστα που ξέρω, παραδοσιακά οι μη ορθόδοξοι, στέκοταν σε ειδικό μέρος, σε συγκεκριμένο τμήμα του ναού. Ο πρίγκηπας Κάρολος πχ. όταν ακούγεται το "πιστεύω", τι λέει;.. τι κάνει, εφ όσο δε δέχεται το ορθόδοξ δόγμα;(εκτός και εάν έρχεται μόνο για τη γκλαμουριά, οπότε τι τον νοιάζει -μάλλον κάτι τέτοιο θα τρέχει-).
Δε ξέρω ωστόσο πού είναι η χρυσή τομή.. δηλ. η χρήση της τεχνολογίας σε όλους τους χώρους (αρκεί να γίνεται με διάκριση), καθώς και ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο με τη διαφορετική άποψη, ιδεολογία και τρόπο ζωής, με τις ισχυρές βάσεις της Ιεράς Παράδοσης και της Αλήθειας της Εκκλησίας.
Με ποιόν τρόπο ο σύγχρονος άνθρωπος θα κατανοήσει την Αλήθεια;
Όλοι είδαμε το ανατριχιαστικό ντοκουμέντο του λιθοβολισμού της κοπελίτσας στο Ιράκ, επειδή "τόλμησε" να τα φτιάξει μ' ένα νεαρό από άλλο μουσουλμανικό δόγμα. Εμείς που είμαστε χριστιανοί το αποδοκιμάζουμε, εάν ήμασταν μουσουλμάνοι, τι θα λέγαμε;
Δεν βλάπτω κάποιον αιρετικό όταν αρνούμαι να συμπροσευχηθώ μαζί του. Μάλλον τότε αληθινά τον αγαπώ, γιατί του υπενθυμίζω ότι είναι σε λάθος δρόμο. Άλλωστε, σε τόσα άλλα διαφωνούμε στην καθημερινή μας ζωή.
Ξέρω μετά βεβαιότητας ότι στα μοναστήρια του γέροντα Εφραίμ στην Αμερική οι ετερόδοξοι στέκονται στον νάρθηκα κατά τις ακολουθίες. Και επίσης ξέρω ότι πολλοί Αμερικανοί έχουν γίνει Ορθόδοξοι στα μοναστήρια του γέροντα, παρ' όλο που ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε επίσκεψή του στην Αριζόνα, τους είπε σε αυστηρό τόνο να μην βαπτίζουν ετερόδοξους. 8O Προφανώς, θυσία η σωτηρία των ανθρώπων στο όνομα των καλών σχέσεων....Απλά το αναφέρω.
Δεν γνωρίζω τί ακριβώς ειπώθηκε στην Πάτρα και πώς ειπώθηκε. Οι άσχετοι δημοσιογράφοι, που μιλάνε για "λειτουργία των Χαιρετισμών" και το μόνο που ξέρουν από τη Μεγάλη Παρασκευή είναι το "Ω γλυκύ μου Έαρ", άλλο που δεν θέλουν να βάλουν τίτλους "Εφραίμ κατά Κυρίλλου". Οπότε δεν πιστεύω τα γραφόμενά τους.
Κατ' εμέ, πιστεύω ότι ο γέροντας Εφραίμ της Βατοπεδίου όφειλε να σταθεί δίπλα στον π. Κύριλλο, ο οποίος αρκετά ήδη λιθοβολήθηκε από τους κοσμικούς της Πάτρας. Δεν ξέρω αν το έκανε, μπορεί και να το έκανε. Λέω απλώς ότι, αν το έκανε, καλώς έκανε. Αν δεν το έκανε, κακώς δεν το έκανε και προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στον κόσμο και χαρά στους εχθρούς της Εκκλησίας. Λέω, αν......
Δεν γνωρίζω τί ακριβώς ειπώθηκε στην Πάτρα και πώς ειπώθηκε. Οι άσχετοι δημοσιογράφοι, που μιλάνε για "λειτουργία των Χαιρετισμών" και το μόνο που ξέρουν από τη Μεγάλη Παρασκευή είναι το "Ω γλυκύ μου Έαρ", άλλο που δεν θέλουν να βάλουν τίτλους "Εφραίμ κατά Κυρίλλου". Οπότε δεν πιστεύω τα γραφόμενά τους.
Κατ' εμέ, πιστεύω ότι ο γέροντας Εφραίμ της Βατοπεδίου όφειλε να σταθεί δίπλα στον π. Κύριλλο, ο οποίος αρκετά ήδη λιθοβολήθηκε από τους κοσμικούς της Πάτρας. Δεν ξέρω αν το έκανε, μπορεί και να το έκανε. Λέω απλώς ότι, αν το έκανε, καλώς έκανε. Αν δεν το έκανε, κακώς δεν το έκανε και προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στον κόσμο και χαρά στους εχθρούς της Εκκλησίας. Λέω, αν......
Να προσθέσω κάτι ακόμα: Υπάρχει μία σοβαρή ποιοτική διαφορά μεταξύ του ανθρώπου που πηγαίνει σε μία Ορθόδοξη εκκλησία επειδή αναζητά κάτι ή επειδή αγαπά την Ορθοδοξία (και εγώ είχα πάει με φιλορθόδοξους Ρ/καθολικούς φίλους σε Ορθόδοξη λειτουργία), και μεταξύ αυτού που πάει στην Ορθόδοξη εκκλησία στην Ανάσταση απλά επειδή πάνε κάποιοι Ορθόδοξοι κοσμικοί φίλοι του, που επίσης για έθιμο πηγαίνουν. Το λέω αυτό επειδή διάβασα ότι κάποιοιος ή κάποιοι από τους Ρ/καθολικούς που ήταν στη Μονή Μπάλα, όχι μόνο διέκοψαν τον ιερέα την ώρα που μιλούσε, αλλά φεύγοντας πέταξαν και τις λαμπάδες τους. Αυτά τα μετέφεραν στον π. Εφραίμ της Βατοπεδίου άραγε; Δείχνουν αυτές οι συμπεριφορές σεβασμό προς το άλλο δόγμα; Ή μήπως η εκκλησίες μας είναι ξέφραγα αμπέλια; Γιατί δεν νομίζω σε Ρ/καθολική εκκλησία να τολμούσαν να έχουν τέτοια συμπεριφορά, που στο κάτω κάτω του δικού τους δόγματος είναι.
Πριν από δύο χρόνια, μία Λατινοαμερικάνα Ρ/καθολική, παντρεμένη με έλληνα Ορθόδοξο, πήγε να μεταλάβει το Μεγάλο Σάββατο σε εκκλησία του Πειραιά. Ήμουν παρών στο περιστατικό. Οταν ο ιερέας ευγενικά τη ρώτησε αν είναι Ορθόδοξη και στη συνέχεια της αρνήθηκε ευγενικά τη θεία Κοινωνία, αυτή έκανε ολόκληρη φασαρία, την ώρα της θείας Λειτουργίας! Στη δική της εκκλησία θα την είχαν πετάξει έξω αμέσως αν είχε τέτοια συμπεριφορά. Κάποιος να εξηγήσει στους Ρ/καθολικούς ότι η διακοινωνία (intercommunio) είναι δική τους απόφαση, αφορά αυτούς και ότι εμείς οι Ορθόδοξοι δεν την εφαρμόζουμε.
Αλλά όταν έλαβαν οι Λατίνοι την απόφαση για τη διακοινωνία (δηλ. να μπορούν να μεταλαμβάνουν σε εκκλησίες Ορθοδόξων), στη Β΄Βατικανή Σύνοδο, τη δεκαετία του 1960, διαμαρτυρήθηκαν οι Ορθόδοξοι ιεράρχες; Διαμαρτυρήθηκε μήπως ο "μέγας" πατριάρχης Αθηναγόρας; Αστεία πράγματα. Αφού ο άνθρωπος μιλούσε ανοιχτά για κοινό ποτήριο εδώ και τώρα, θα διαμαρτυρόταν για την απόφαση περί διακοινωνίας; Είχα καταθέσει και άλλοτε εδώ τη μαρτυρία ηλικιωμένης Ελληνίδας της Ελβετίας, την οποία ο Αθηναγόρας ο ίδιος είχε προτρέψει να πηγαίνει να κοινωνεί και στην προτεσταντική-καλβινιστική εκκλησία όπου ανήκε ο σύζυγός της! 8O
Αυτά για όσους αρνούνται να δουν τις μεγάλες ευθύνες του Φαναρίου στο ζήτημα της δογματικής σύγχυσης που επικρατεί σήμερα...
Πριν από δύο χρόνια, μία Λατινοαμερικάνα Ρ/καθολική, παντρεμένη με έλληνα Ορθόδοξο, πήγε να μεταλάβει το Μεγάλο Σάββατο σε εκκλησία του Πειραιά. Ήμουν παρών στο περιστατικό. Οταν ο ιερέας ευγενικά τη ρώτησε αν είναι Ορθόδοξη και στη συνέχεια της αρνήθηκε ευγενικά τη θεία Κοινωνία, αυτή έκανε ολόκληρη φασαρία, την ώρα της θείας Λειτουργίας! Στη δική της εκκλησία θα την είχαν πετάξει έξω αμέσως αν είχε τέτοια συμπεριφορά. Κάποιος να εξηγήσει στους Ρ/καθολικούς ότι η διακοινωνία (intercommunio) είναι δική τους απόφαση, αφορά αυτούς και ότι εμείς οι Ορθόδοξοι δεν την εφαρμόζουμε.
Αλλά όταν έλαβαν οι Λατίνοι την απόφαση για τη διακοινωνία (δηλ. να μπορούν να μεταλαμβάνουν σε εκκλησίες Ορθοδόξων), στη Β΄Βατικανή Σύνοδο, τη δεκαετία του 1960, διαμαρτυρήθηκαν οι Ορθόδοξοι ιεράρχες; Διαμαρτυρήθηκε μήπως ο "μέγας" πατριάρχης Αθηναγόρας; Αστεία πράγματα. Αφού ο άνθρωπος μιλούσε ανοιχτά για κοινό ποτήριο εδώ και τώρα, θα διαμαρτυρόταν για την απόφαση περί διακοινωνίας; Είχα καταθέσει και άλλοτε εδώ τη μαρτυρία ηλικιωμένης Ελληνίδας της Ελβετίας, την οποία ο Αθηναγόρας ο ίδιος είχε προτρέψει να πηγαίνει να κοινωνεί και στην προτεσταντική-καλβινιστική εκκλησία όπου ανήκε ο σύζυγός της! 8O
Αυτά για όσους αρνούνται να δουν τις μεγάλες ευθύνες του Φαναρίου στο ζήτημα της δογματικής σύγχυσης που επικρατεί σήμερα...
Τελικώς, δεν το έκανε, αν και γνώριζε. Περιμέναμε, ένας Αγιορείτης Ηγούμενος από το Περιβόλι της Παναγίας, να στηρίζει σε τέτοιες περιπτώσεις τους εν τω κόσμω κληρικούς που εν μέσω τρικυμίας και κινδύνων προσπαθούν να διασώσουν το ποίμνιο, για το οποίο έχουν ευθύνη* ,απέναντι του Θεού.YiaVi έγραψε: Κατ' εμέ, πιστεύω ότι ο γέροντας Εφραίμ της Βατοπεδίου όφειλε να σταθεί δίπλα στον π. Κύριλλο, ο οποίος αρκετά ήδη λιθοβολήθηκε από τους κοσμικούς της Πάτρας. Δεν ξέρω αν το έκανε, μπορεί και να το έκανε. Λέω απλώς ότι, αν το έκανε, καλώς έκανε. Αν δεν το έκανε, κακώς δεν το έκανε και προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στον κόσμο και χαρά στους εχθρούς της Εκκλησίας. Λέω, αν......
*(Στα Δίπτυχα φαίνεται ότι ο π. Κύριλλος είναι ο πρώτος τη τάξει Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Πατρών)
Έτσι θα έλεγε και ο αείμνηστος γερο-Αρσένιος που είχε μείνει μερικά χρόνια στο κελλί των Κυπρίων, πριν πάει στη Μονή Βατοπεδίου ο νυν Ηγούμενος Εφραίμ, και στην Κύπρο ο νυν Μητροπολίτης Λεμεσσού, Αθανάσιος.