"Θα λειτουργεί και πάλι ο πρώην Αττικής"

Συντονιστής: Συντονιστές

filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

Όλη η αλληλογραφία για τον πρ. Αττικής

5/12/07
Ανδρέας Λουδάρος
RNN
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Την επιστολή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, το παρασκήνιο αλλά και ολόκληρη την καυτή αλληλογραφία μεταξύ του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα με την Δ.Ι.Σ. και τον Τοποτηρητή Αττικής Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το RNN.
Εικόνα
Photo Χ. Μπόνης
Στην τελευταία συνεδρίαση της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κλήθηκε να αποφασίσει για το θέμα του Μητροπολίτη πρώην Αττικής επί του αιτήματος του να ιερουργεί σε Ναούς της Μητροπόλεως χωρίς την άδεια του Τοποτηρητή. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν ήδη ορατές και η επιστολή του δικηγόρου κ. Δ. Πελέκη ήταν εξαιρετικά σκληρή.

Από τους 12 Μητροπολίτες οι πέντε στήριξαν τον κ. Παντελεήμονα. Ο Τρίκης κ. Αλέξιος ήταν ο θερμότερος υποστηρικτής του, και ακολούθησαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και ο προεδρεύων Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος.

Παρά την επιθυμία των παραπάνω Ιεραρχών να επιτραπούν στον κ. Παντελεήμονα οι ιεροπραξίες χωρίς την άδεια του Τοποτηρητή, η τελική απόφαση που συντάχθηκε την 21η Νοεμβρίου είναι σαφής, και επιβάλει στον έκπτωτο Μητροπολίτη να ενημερώνει και να ζητά την άδεια του Τοποτηρητή.

Γράφει προς τον Τοποτηρητή η Δ.Ι.Σ. «… απεφάσισεν ίνα συστήση υμίν, όπως οσάκις ο εν λόγω Αρχιερεύς υποβάλλη αίτημα δια την τέλεσιν της Θείας Λειτουργίας και ετέρων ιεροπραξιών εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής ικανοποιήτε τούτο, κατά την ημετέραν έμφρονα κρίσιν».

Έτσι η Δ.Ι.Σ. κατόρθωσε και να παραμείνει εντός των εκκλησιολογικών ορίων αποφεύγοντας μια «εκτροπή» που θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα -ίσως και την παραίτηση του Τοποτηρητή όπως διέρρευσε- αλλά και να ικανοποιήσει εμμέσως τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής που αν και δεν πήρε αυτό που ήθελε τουλάχιστον κέρδισε μια καλύτερη μεταχείρηση.

Υπάρχει ωστόσο και μια «παγίδα». Η απόφαση της Δ.Ι.Σ. δεν αφορά το σύνολο του έτους αλλά εστιάζεται στο Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων.

Τι οδήγησε όμως σε αυτή την απόφαση; Η αλληλογραφία ξεκινά από την 3η Αυγούστου, όταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας επέπληττε αυστηρά τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής για το γεγονός πως τέλεσε τη Θ. Λειτουργία στο ιδιωτικό παρεκκλήσιο της αδερφής του, Δέσποινας, εντός των ορίων της Μητροπόλεως Μεσογαίας χωρίς καμία ενημέρωση.

«Αντιλαμβάνεσθε ότι και το φρόνημα και η ενέργειά σας αυτή είναι κατά πάσαν έννοιαν αντικανονικά» γράφει ο οργισμένος τότε Μητροπολίτης Μεσογαίας που σημειώνει «…βάσει ποίου κανόνος τελείτε Αρχιερατικήν Λειτουργίαν άνευ αδείας του επιχωρίου επισκόπου; Βάσει ποίου κανόνος δίδετε αδείας εις ιερείς να συλλειτουργούν μαζί σας;».

Εκτός από το γεγονός πως ο κ. Παντελεήμονας ιερούργησε σε Ναό εντός της Μητροπόλεως Μεσογαίας χωρίς την άδεια του επιχώριου, ο κ. Νικόλαος φαίνετε πως ενοχλήθηκε και από κάτι άλλο. «… δεν γνωρίζω κατά πόσον αληθεύει αλλʼ επληροφορήθην ότι εις ερώτησιν ιερέων, οι οποίοι επεθύμουν να συλλειτουργήσουν μαζί σας, σχετικώς με την ανάγκην αιτήσεως της απαιτουμένης αδείας, εσείς απαντήσατε ότι τούτο αποτελεί ιδικήν σας αρμοδιότητα».

Και η δισέλιδη επιστολή καταλήγει ως εξής: «Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να σας δηλώσω μετά πολλής λύπης ότι από τούδε και εφ εξής ουτε εις το συγκεκριμένον παρεκκλήσιον επιτρέπομεν την τέλεσιν λειτουργίας ή οιασδήποτε ιεροπραξίας ούτε και εις υμάς παρέχομεν την απαιτούμενην κανονικήν άδειαν δια την τέλεσιν πάσης μορφής ιεροπραξίας εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής».

«Δεν είμαι υφιστάμενος σας»

Η απάντηση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής έφθασε μια εβδομάδα αργότερα. Στις 11 Αυγούστου ο κ. Παντελεήμων γράφει μια τετρασέλιδη επιστολή προς τον κ. Νικόλαο χαρακτηρίζοντας την πρώτη επιστολή «οδυνηρή έκπληξη».

Αφού παραδέχεται το γεγονός πως πράγματι τέλεσε λειτουργία στο ιδιωτικό παρεκκλήσιο της αδελφής του, σημειώνει πως δεν τίθεται θέμα αδείας προς τους κληρικούς που συμμετείχαν στη λειτουργία αφού αυτό είναι προνόμιο του προεξάρχοντος ιεράρχη.

Ο κ. Παντελεήμων κατηγορεί τον κ. Νικόλαο για έπαρση και επικαλείται την αρχιερατική συνείδηση του για το γεγονός πως εδώ και τρία χρόνια «αφήνετε αλειτούργητον ακόμη και κατά τας εορτάς των Χριστουγένων και του Πάσχα, έναν αδελφό σας, οποίος επί 45 χρόνια διακονεί την Εκκλησίαν…».

Σε κάθε πρόταση της επιστολής ο Μητροπολίτης πρ. Αττικής κλιμακώνει την αντεπίθεση του.

Απευθυνόμενος στον κ. Νικόλαο λέει για την απαγόρευση: «Εσείς ο οποίος δε έχετε ακόμη συμπληρώσει ούτε πενταετίαν εις την Αρχιερωσύνην. Ένα αδελφόν σας ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που σας εψήφισαν και σας εχειροτόνησαν εις Αρχιερέα».

«Θερίζετε τους ιδικούς μου κόπους»

«…σεις θερίζετε τους ιδικούς μου κόπους τελών τα θυρανοίξια Ι.Ναών, χειροτονών πνευματικά μου παιδιά, ασκών φιλανθρωπίαν με χρήματα τα οποία με πολλούς κόπους η ταπεινότης μου συγκέντρωσε προς ολοκλήρωσιν και λειτουργίαν ευαγών ιδρυμάτων. Ακόμη και το γραφείον του Μητροπολιτικού Γραφείου, εις το οποίον κάθεσθε, ηγοράσθη με ιδικά μου χρήματα…» γράφει ο κ. Παντελεήμων

Στην τρίτη σελίδα ο κ. Παντελεήμονας γράφει και για τον επίσης Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Νικόδημο. «ποιαν και από ποιον έχει άδειαν ο εν ακοινωνησία τελών Μητροπολίτης Νικόδημος, (…) γνωρίζετε καλώς τον Ναόν αυτόν διότι ως πληροφορούμαι έχετε πραγματοποιήσει εκεί επισκέψεις» σημειώνει με νόημα διερωτώμενος στη συνέχεια αν συνηθίζει (σ.σ. ο κ. Νικόλαος) να ζητά άδειες απʼ όλους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών Ναών στην επαρχία του όπως ζητά από εκείνον.

«Είσθε νέος Αρχιερεύς. Δεν γνωρίζετε τι σας επιφυλάσσει το μέλλον» λέει με νόημα προς τον κ. Νικόλαο.

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Παντελεήμων λέει στον κ. Νικόλαο πως κακώς απευθύνθηκε σε εκείνον. «Δεν είμαι υφιστάμενός σας. Αν, διέπραξα, όπως ισχυρίζεσθε, κανονικόν παράπτωμα, έπρεπε να απευθυνθείτε εις την Ιεράν Σύνοδον και να με καταγγείλετε και εις Εκείνην να δώσω τας αναγκαίας εξηγήσεις. Άλλωστε η υπόθεσις της αντικανονικής απομακρύνσεως μου από εκ του Θρόνου μου δεν έχει λήξει οριστικώς. Παραμένει εν εκκρεμότητι συμφώνως προς ομόφωνον απόφασιν της Ι. Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων. Η «Τοποτηρητεία» σας ασκείται καταχρηστικώς και κατʼ οικονομίαν και εκκλησιαστικήν ανοχήν».

Και προς τη Δ.Ι.Σ.

Τρεις μήνες μετά και αφού είχε αλλάξει η σύνθεση της Διαρκούς Συνόδου, ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής απέστειλε επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο. Αφού ενημερώνει για την αλληλογραφία που είχε με τον Τοποτηρητή τον καταγγέλλει πως «…εμφανίζεται απρόθυμος να ικανοποιήσει το αίτημά μου και καταχρηστικώς απαγορεύει εις εμέ την άσκησιν λατρευτικών πράξεων…» και μεταφέρει την απορία Κλήρου και λαού «δια την τοιαύτην αστοργίαν και εκδικητικότητα της Εκκλησίας».

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ (pdf)

Μεσογαίας προς πρ. Αττικής (3/8/2007)
πρ. Αττικής προς Μεσογαίας (11/8/2007)
πρ. Αττικής προς Δ.Ι.Σ. (10/11/2007)
Δ.Ι.Σ. προς Μεσογαίας (21/11/2007)
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

Πηγή του προηγούμενου μηνύματος : http://rnn.gr/index.php?option=com_cont ... &Itemid=27
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

1) Τρίκης κ. Αλέξιος
2) Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος
3) Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος
4) Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος
5) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος

"Γέροντα, το απολυτίκιο του Προφ. Ηλία λέει ότι είναι ο «δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού». Θα έρθει ο Προφήτης Ηλίας στη γη;
Ο Προφήτης Ηλίας τροχάει τώρα τη μάχαιρα. Πρώτα θα αρχίσει από τους Πατριάρχες, Δεσποτάδες, παπάδες, μοναχούς."
giannisxr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από giannisxr »

για να μιλησε ο πατηρ Νικολαος ετσι κατι θα ξερει....
του εχω απολυτη εμπιστοσυνη....
η αναλυση σκοτωνει την αγαπη
(αγιος νικολαος βελιμιροβιτς)
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Η σιωπή σε τέτοια σοβαρά θέματα σημαίνει συνενοχή!

Δημοσίευση από alithis »

pAntonios έγραψε:[Δεν τίθεται θέμα ποιός είναι καλύτερος (εμείς η εκείνος) αλλά αν μπορεί κάποιος που ενέχεται σε τόσα και τοιαύτα σκένδαλα να είναι ποιμένα της Εκκλησίας! Μερικές φορές οι ευαισθησίες μας βγαίνουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά όχι για το δικαίωμα της Εκκλησίας που οφείλουμε να την διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού άσπιλη και καθαρή.
Διαφορετικά θα είμαστε συνεργοί εκείνου που με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του δηλητηριάζει τις ψυχές του ποιμνίου και σκορπίζει τα πρόβατα...
Μιλάω γενικά και δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα...
Πάντως η Εκκλησία έχει δικαίωμα να παύσει κάποιον ποιμένα από τα καθήκοντά του ακόμη και για το λόγο ότι έχει σκανδαλίσει το ποίμνιο (ασχέτως αν είναι θεληματικά η άθελα).
Η αστυνομία έχει τους αδιάφθορους, η δικαιοσύνη κάνει μόνη της την κάθαρση, η Εκκλησία πότε θα κάνει τη δική της αυτοκάθαρση;
Η σιωπή σε τέτοια σοβαρά θέματα σημαίνει συνενοχή!
Η απάντηση του κ. Παντελεήμονα στον Μεσογαίας Νικόλαο μου φαίνεται πολύ κοσμική... Γι αυτό ο λαός μας λέει μετά ότι "κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει"!Όποιος φυσικά έχει στοιχεία είναι υποχρεωμένος να τα στείλει στη Σύνοδο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το έργο της κάθαρσης στην Εκκλησία.

παπουλη μου σεβαστε,

κ εμεις απο τον ιδιο πονο για την εκκλησια μας θεωρω οτι εμφορουμεθα-ως και Υμεις-και αυτα ολα που ανεφερατε αγνωστα δεν μας τυγχανουν θεωρω!
τωρα το αν καποιος δηλητηριαζει ή οχι τα προβατα μενει να αποδειχθει...

και βεβαια να την φυλαξουμε την Εκκλησια μας!αλλα οπως πρεπει,με το σωστο τροπο!οχι με σπασμωδικες κινησεις!οχι παιρνωντας αδικως κεφαλια συκοφαντημενων ανθρωπων!το καλον ου καλον ,οταν μη καλως γενηται...

δεν νομιζω οτι ειναι πρεπον να καταδικαζονται αθωοι διχα ακριβους εξετασεως!δεν γνωριζω αν ειστε πτυχιουχος θεολογιας,αλλα εικαζω πως θα γνωριζετε- και καλλιον ημων-οτι το κανονικον δικαιον παντοτε προστατευει ιδια τον κληρικο απο συκοφαντικες κατηγοριες!αν με την οιαδηποτε κατηγορια επαυε η εκκλησια κληρικους,τωρα δεν ξερω σε τι θα ειχαμε καταληξει ως εκκλησια-μαλλον στην τρελα!
η κατηγορια του λεγομενου"δεινοτατου σκανδαλισμου των πιστων"ειναι ,οπως ξερετε,μια κατηγορια σε ολα τα κατηγορητηρια ΠΑΝΤΟΤΕ.και ειναι κατι που ουσιαστικα δεν αποδεικνυεται,δεν μετραται κ δεν αποσιεται στο κατηγορητηριο!εγω τωρα αν θελω μπορω να σας κατηγορησω για σκανδαλισμο πιστων,ας πουμε,κινουμενος απο ζηλια κ φθονο κ αντε εσεις αποδειξτε μετα οτι δεν ειστε ελεφας!!!!!!!
τωρα ,ως προς το αν εχει κοσμικο πνευμα -δεν καταλαβα πως το ορισατε το κοσμικο πνευμα εν προκειμενω,να μαι ειλικρινης-η επιστολη του πρ.Αττικης ή οχι,αυτο νομιζω ειναι θεμα περισσοτερο φιλολογικης εποψεως κ οχι νομιζω επι του παροντος κανονικως κολασιμο.

σκοπος μου δεν ειναι να υπερασπιστω απολυτως κανεναν...γενικα μιλαμε παντοτε...κ πιστευω σεβαστε μου πατερ πως απαντες αγαπουμε την εκκλησια μας ,τον Χριστο και τον ανθρωπο και ολα αυτα τα λεμε με αγαπη και πονο ψυχης...
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από alithis »

giannisxr έγραψε:για να μιλησε ο πατηρ Νικολαος ετσι κατι θα ξερει....
του εχω απολυτη εμπιστοσυνη....

αδελφε μου,
αλαθητος ειναι ο αγιος Μεσογαιας???!!!αλλα εν πασει περιπτωσει και να ξερει ,πρεπει να το αναφερει αρμοδιως προς την Ιερα Συνοδο ,που ειναι η μονη αρμοδια για τα θεματα των Αρχιερεων κ εκεινη να αποφανθει...προς το παρον,ειναι απλως κ μονον η -σεβαστη-αποψις ενος αρχιερεως για εναν αλλον.τιποτα περισσοτερο νομιζω...συγχωρεστε με...
giannisxr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από giannisxr »

αν τα πραματα εγιναν ετσι
οφειλε πρωτον να ενημερωσει τον παραβατη
(υπαρχει και επιστολη του ιωαννη αποκαυκου του 1245 που εντελει τετοια πραξη) και αν επεμενε την συνοδο
εαν το εκανε στα ορια της περιφερειας του καλως επραξε οπως επραξε
αν συνεχιζε επρεπε να ενημερωσει την συνοδο
δεν εχει το αλαθητο ο π Νικολαος απλως ειναι βαθυτατα πνευματικος ανθρωπος και του εχω εμπιστοσυνη πως να το πω.....
η αναλυση σκοτωνει την αγαπη
(αγιος νικολαος βελιμιροβιτς)
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από alithis »

giannisxr έγραψε:αν τα πραματα εγιναν ετσι
οφειλε πρωτον να ενημερωσει τον παραβατη
(υπαρχει και επιστολη του ιωαννη αποκαυκου του 1245 που εντελει τετοια πραξη) και αν επεμενε την συνοδο
εαν το εκανε στα ορια της περιφερειας του καλως επραξε οπως επραξε
αν συνεχιζε επρεπε να ενημερωσει την συνοδο
δεν εχει το αλαθητο ο π Νικολαος απλως ειναι βαθυτατα πνευματικος ανθρωπος και του εχω εμπιστοσυνη πως να το πω.....

οχι αδελφε.κανεις λαθος.η υπηρεσιακη επικοινωνια μεταξυ αριχερεων δεν γινεται αμεσα.δεν γνωριζω την επιστολη που αναφερεις,αλλα εδω υπαρχουν αποφασεις κ κανονισμοι της Ιερας Συνοδου.η υπηρεσιακη -το αναφερω ετσι σε αντιδιαστολη προς την προσωπικη-επιστολογραφια των αγιων αρχιερεων της Εκκλησιας της Ελλαδος οφειλει να γινεται δια της Συνοδου.δια δε τας αλλας εκκλησιας και δια του ΥΠΕΞ.
δεν μπορει να απευθυνθει ενας αρχιερευς στον αλλον και μαλιστα εφοσον ο αλλος ειναι σχολαζων και ο αποστελλων ειναι κ τοποτηρητης της μητροπολεως του σχολαζοντος κ επιπλεον επισημοτατη αρχιερατικη επιστολη να πηγαινει στη διευθυνση της αδελφης (!!!)του συνεπισκοπου του.....ελεος!!ειναι τεταμμενα τα πραγματα κ χρειαζεται επακριβης τηρηση του προτωκολλου για να αποφευγονται οι παρεξηγησεις...παντα ευσχημονως και κατα ταξιν γινεσθω....ασχετως αν σημερα εμεις εχομε ισοπεδωσει καθε εννοια ταξεως-κι αυτα μας εκδικουνται τωρα...
τωρα ως προς τον δεσποτη που αναφερεστε κ την εκτιμηση προς αυτον διολου διαφωνω μαζι σας!πλην ομως απλως αδελφικως κ αναξιως θα συνιστουσα να μην εκφραζομεθα με τοσο καθαρες κ δυνατες κρισεις τοσο...φωναχτα για προσωπα-ουτε θετικες ουτε αρνητικες-σε αυτο το φορουμ,διοτι υπαρχει το ενδεχομενο να δημιουργηθουν προσκολλησεις σε προσωπα εκ των ασθενεστερων αδελφων μας κ ολοι ξερουμε που καταληγουν αυτα-ανθρωποι ειμεθα ολοι,ουδεις τελειος,παντες σφαλλουμε,ας φυλαγομεθα καλυτερα νομιζω...!!
!εξαλλου την πνευματικοτητα κ την συναποτελουσα αυτη πιστιν καποιος αλλος ειναι ειναι αρμοδιος να κρινει νομιζω...με συγχωρειτε...ευχεσθε...
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Καλή χρονιά να έχουμε αδέλφια!
Εύχομαι μέσα στο 2008 να κάνουμε - όλοι μας - ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς το καθ' ομοίωσιν!
Για το συγκεκριμένο θέμα, νομίζω ότι έχουμε γράψει πολλά και μάλλον επαναλαμβανόμαστε!
Ας κάνουμε και μια άλλη σύγκριση μεταξύ των δύο :
Ο πρώην Αττικής, παραδέχτηκε δημόσια ότι είχε το ποσό του 1,8 δις, ως οικονομίες, με σκοπό να περάσει καλά τα γεράματά του!
Ο Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος (Χατζηνικολάου το κοσμικό του επίθετο) είπε όταν χειροτονήθηκε ως Μητροπολίτης :
Στην καρδιά μου αντηχεί η πεποίθηση ότι ο ιερέας πρέπει να είναι ο φτωχότερος από τους πιστούς και ο επίσκοπος ο φτωχότερος από τους ιερείς. Το πρώτο δεν θα το επιβάλω σε κανέναν. Το δεύτερο όμως, αποτελεί για μένα αδιαπραγμάτευτο όρο και απαράβατο στόχο ζωής. Δεν θα ήθελα να πληρώνομαι, αλλά μόνο να ξοδεύομαι, ούτε να ασφαλίζομαι στις επίγειες τράπεζες, αλλά στην Αγία Τράπεζα, ούτε να ξεκουράζομαι μακριά από τα βάσανα και τους αγώνες του ποιμνίου μου στις όμορφες γωνιές αυτού του κόσμου, αλλά να αναπαύομαι μέσα στη δροσιά της καμίνου των δοκιμασιών όλων μας.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

Εικόνα

Εκκλησιαστικές οξύνσεις στα Τρίκαλα

Γράφει ο/η ΡΟΜΦΑΙΑ
02.10.07

Ο Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ πιστών των Τρικάλων και του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου.

Δοκιμάζονται για άλλη μια φορά οι σχέσεις των κατοίκων των Τρικάλων και του οικείου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου. Σχέσεις που χαρακτηρίζονται πλέον από την έντονη αντιπαράθεση και τις κατά καιρούς οξύνσεις, οι οποίες ευλόγως έχουν ως αποτέλεσμα να αμαυρίζεται η εικόνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ευρύτερη περιοχή. Το σημαντικό ωστόσο, είναι ότι αυξάνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές αμφισβήτησης του Ιεράρχη και δημιουργείται αρνητικό κλίμα. Μάλιστα το κλίμα αυτό συνοδεύουν και αναπόδεικτες μέχρι στιγμής φημολογίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με υπαρκτά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας περί ηθικών παραπτωμάτων που αφορούν κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες φθάνουν σε σημείο να ομιλούν για την αρχή από τα Τρίκαλα ενός αρνητικού κλίματος για το σύνολο της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάτι δηλαδή σαν νέο τσουνάμι. Ιεράρχες και εκκλησιαστικοί παράγοντες παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις και εύχονται και ελπίζουν να επικρατήσει κλίμα ηρεμίας ώστε να επιλυθούν οι υπάρχουσες διαφορές που στην κυριολεξία όχι μόνο συγκλόνισαν αλλά μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής και τα τοπικά ΜΜΕ. Αιτία της αντιπαράθεσης αποτελεί η απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών να μετατρέψει σε προσκυνηματικό το παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου που ανήκει στην ενοριακό ναό της Παναγίας Φανερωμένης. Οι ενορίτες στην απόφαση αυτή διέκριναν ιδιοτέλεια οικονομική η οποία συνοδεύτηκε ως ισχυρίζονται από σειρά ατασθαλιών και παρανομιών εκ μέρους της Μητροπόλεως. Προχθές το απόγευμα στο κέντρο «Φρούριο» πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενοριτών της Παναγίας Φανερωμένης, στην διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν απόψεις και θέσεις πάνω στο θέμα που, όπως ειπώθηκε από την πλευρά της "οργανωτικής επιτροπής" της συνάντησης, είναι αρκετά σοβαρό και προκαλεί τις αντιδράσεις τους.

Οι θέσεις των ενοριτών και του Μητροπολίτη Αλεξίου

Η φερόμενη ως τετελεσμένη απόφαση της τοπικής εκκλησίας να μετατραπεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου, από παρεκκλήσιο της ενορίας Αγίας Φανερωμένης, σε προσκυνηματικό, λοιπόν συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από τους ενορίτες ως και σήμερα, καθότι στην Παναγία Φανερωμένη ανήκουν και τα καταστήματα που βρίσκονται επί της οδού Αμαλίας, παράλληλα δε και τα χρήματα από την ενοικίασή τους πήγαιναν στον ως άνω ιερό ναό.Ο πρόεδρος της "προσωρινής επιτροπής" των ενοριτών, Αθανάσιος Φαλτάκας, υποστήριξε ότι τα χρήματα πλέον θα πηγαίνουν στην Ιερά Μητρόπολη και όχι στην Παναγία Φανερωμένη όπως γίνονταν εδώ και 40 χρόνια. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος είχε διαβεβαιώσει τους ενορίτες ότι ο ναός του Αγίου Στεφάνου θα παρέμενε ως είχε, κάτι που τελικώς δεν έγινε και έτσι μετατράπηκε σε προσκύνημα, χωρίς να ενημερωθούν πρώτα οι ίδιοι, είπε χαρακτηριστικά.Προς ενίσχυση της αντίδρασης ξεκίνησε και διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών που θα σηματοδοτούν την αντίδραση των ενοριτών στην απόφαση της μητρόπολης, η οποία όπως τονίστηκε από τους ομιλούντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι η ενορία της Παναγίας Φανερωμένης αποκτήσει αυτά που δικαιούται.Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος μιλώντας σε τοπική εφημερίδα για το ζήτημα και τις αντιδράσεις ενοριτών, επεσήμανε ότι η μετατροπή ναών από παρεκκλήσια σε προσκυνηματικούς αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του Μητροπολίτη και την σχετική απόφαση την έλαβε καθ' όλα νόμιμα. «Τα καταστήματα που βρίσκονται κάτω από τον Ι. Ν. του Αγίου Στεφάνου δεν είναι καταχωρημένα πουθενά όπως προβλέπεται από την νομοθεσία και μετά την μετατροπή δόθηκαν στον εν λόγω Ναό, λόγω χωροταξίας και φυσικά παραδόσεως» τόνισε ο κ. Αλέξιος σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επίμαχων οικημάτων και διευκρίνισε ότι «για να επανέλθουν τα καταστήματα στην Παναγία Φανερωμένη, πρέπει αυτό να γίνει βάσει νόμιμων στοιχείων που θα κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές και τότε εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση γι' αυτό. Έως τότε όμως δεν μπορώ να κάνω τίποτα».Πρόσθεσε επιπλέον ότι τα έσοδα που προκύπτουν από τον προσκυνηματικό Ι. Ν. Αγίου Στεφάνου, αφαιρουμένων των διοικητικών εξόδων, καταλήγουν όλα στο Φιλόπτωχο Ταμείο, υπέρ των πτωχών και υπογράμμισε ότι δεν διεκδικεί κανένα έσοδο από πουθενά, ούτε έρχεται σε αντιπαράθεση με ενορίτες και ούτε ανακατεύεται σε τίποτα, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι πάντα υποχρεωμένος να τηρεί την νομιμότητα και να μην ενεργεί αυθαίρετα». «Όνειρο μου είναι να αναπαλαιώσω τον ναό αυτό και τον επαναφέρω στην αρχική του μορφή. Ήδη βήματα σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει εδώ και χρόνια και θα συνεχίσω, διότι ο ναός του Αγίου Στεφάνου είναι από τις πιο ιστορικές εκκλησίες και υπήρξε επί 400 χρόνια έδρα του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τρίκκης», συμπλήρωσε. Εκκλησιαστικοί κύκλοι που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα μιλούν για την αρχή ενός αποστήματος που ήδη έχει αρχίσει να σπάει και οι επιπτώσεις που αυτό θα έχει θα φανούν στο προσεχές μέλλον. Μιλούν για συνέπειες τραγικές οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στη γενικότερη εικόνα της Εκκλησίας... Ας ελπίσουμε οι κρίσεις τους και οι βλέψεις τους να μην επαληθευτούν γιατί η Εκκλησία μας έχει ανάγκη από ενότητα, ειρήνη και ηρεμία.
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”