Σκληρή επιστολή πρός την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
maria2
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από maria2 »

eortologio_gr έγραψε:
Misha έγραψε:οι ιερεις πραττουν και αυτοι κατα συνειδησιν πχ οι ιερεις της μητροπολεως Δρυινουπολεως και Κονίτσης διαμαρτυρηθηκαν εν σωματι επισημως στο Φαναρι....και αλλοι επισης.....με δημοσιες επιστολες διαμαρτυριες και κατ ιδιαν...ο "δικος μας" π.Αντωνιος κατεθεσε δημοσιως και με παρρησια την διαμαρτυρία του...
Φαινεται οτι η συνειδηση των Ιερέων αλλα και του "δικού μας" π.Αντωνίου δεν ειναι επαρκής αφού εάν αυτή (κατα τις αναφορές σου) είχε χαλυβδωθει σωστά και με πραγματική Θεολογική βάση για να προσθέσω και να υπογραμμίσω και αντρισμό, δεν θα έπρεπε να μεινουν μονο στην διαμαρτυρία αλλά να προχωρήσουν και στην άμεση παραίτησή τους αφού δεν συμφωνούν με τις πράξεις του Ορθόδοξου επικεφαλής τους τις οποίες κατονομάζουν αιρετικές και λοιπά συναφή.

Προτίμησαν λοιπόν να διαμαρτυρηθούν όπως λές προσφέροντας παράλληλα "λεκτικά οπλα" στους κατακριτές του "αιρεσιάρχη" Πατριάρχη τηρώντας όμως παράλληλα στάση αναμονής με το σαφές περιρρέον αιτιολογικό "ρε μπας και κανω λάθος ;"

Τι ζόρι τραβάνε ορισμένοι οι λαικοί και γίνονται βασιλικότεροι του Βασιλέως όταν οι ρασοφόροι απλα διαμαρτύρονται ?... Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.

Η λύση δεν είναι η επανάσταση, το σχίσμα ή η παύση μνημόνευσης του ονόματος του Πατριάρχη, αλλά η άμεση παραίτησή τους κατα το λαικόν "Ιδού η Ροδος ιδού και το πήδημα".

Ολα τα άλλα είναι "γιαλαντζί με ροζ αποχρώσεις" και ετσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Εάν ο Παπαφλέσσας και οι λοιποί ιερωμένοι της τότε εποχής αντιδρούσαν το 1821 κατα τον ιδιο τρόπο με τους "δικούς μας" ακόμα θα είμασταν υπο την Τουρκική κατοχή.

Εργα λοιπόν φίλτατοι Ιερωμένοι και όχι μόνο λόγια. Χορτάσαμε.

Χρ.

Επειδή σας παρακολουθώ αρκετό καιρό και πιστεύω πως μιλάτε εκ του ασφαλούς μιας και ουσιαστικά αποκομμένος από το σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας -αλήθεια σε πια από τις πολλές παραφυάδες των παλαιοημερολογιτών ανήκετε-; :(

Ξέρετε, για μας τους πολύ πικραμένους από την απαράδεκτη συμπεριφορά του Πατριάρχη νοιώθουμε και απέναντι σας παρόλη την εξωτερική συμφωνία στα της πίστεως πως στα Αλήθεια βρίσκεστε μακριά από την καθολική Ορθόδοξη Εκκλησία…!!!
έτσι ,ως ανέκδοτο μας ακούγονται οι προτροπές σας παραιτηθούν οι υγιώς αντιδρώντες ώστε να πάψουν να υπάρχουν οι φωνές υγιούς ευθύνης στην Εκκλησία ,γιατί αλλιώς όπως λέτε είναι γιαλατζη ντολμάδες…
Να παραιτηθούν για να προσχωρήσουν σε τι;
Σε άλλης μιας μορφής πλάνη; :cry: :cry: :cry:
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από eortologio_gr »

maria2 έγραψε:Επειδή σας παρακολουθώ αρκετό καιρό και πιστεύω πως μιλάτε εκ του ασφαλούς μιας και ουσιαστικά αποκομμένος από το σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας -αλήθεια σε πια από τις πολλές παραφυάδες των παλαιοημερολογιτών ανήκετε-; :(

Ξέρετε, για μας τους πολύ πικραμένους από την απαράδεκτη συμπεριφορά του Πατριάρχη νοιώθουμε και απέναντι σας παρόλη την εξωτερική συμφωνία στα της πίστεως πως στα Αλήθεια βρίσκεστε μακριά από την καθολική Ορθόδοξη Εκκλησία…!!!
έτσι ,ως ανέκδοτο μας ακούγονται οι προτροπές σας παραιτηθούν οι υγιώς αντιδρώντες ώστε να πάψουν να υπάρχουν οι φωνές υγιούς ευθύνης στην Εκκλησία ,γιατί αλλιώς όπως λέτε είναι γιαλατζη ντολμάδες…
Να παραιτηθούν για να προσχωρήσουν σε τι;
Σε άλλης μιας μορφής πλάνη;
Δεν έχω καμία σχέση με παραφυάδες ή άλλου τύπου ζιζάνια και χορταρικά ούτε και με Παλαιοημερολογίτες.

Απλά, πολύ απλά κρίνοντας, προτείνω "έργα και όχι λόγια".

Και πιστεύω οτι είναι μια αξιοπρεπής και ευθεια πρόταση πέρα απο γραμμές και συντεταγμένες τακτικές σκανδαλισμού, αναμόχλευσης παθών και κυριότερα εκμαυλισμού συνειδήσεων.

Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
YiaVi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από YiaVi »

Από τη μέχρι στιγμής συζήτηση, έχω καταλάβει ότι υπάρχουν οι εξής τάσεις μεταξύ των μελών του φόρουμ ως προς τα του Πατριαρχείου και του Οικουμενισμού:
1. Η τάση των ζηλωτών-παλαιοημερολογιτών: Αποχωρώ από την κοινωνία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος (και τις λοιπές ανά την Οικουμένη Ορθόδοξες Εκκλησίες) και εντάσσομαι σε μία από τις παρατάξεις των παλαιοημερολογιτών. Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητώ την αγιότητα προσώπων που ακολουθούσαν το νέο ημερολόγιο ή ήταν σε κοινωνία με αυτό και οι οποίοι στη συνείδηση των πιστών έχουν καθιερωθεί ως άγιοι (π. Πορφύριος, π. Παίσιος, π. Ιάκωβος, π. Σωφρόνιος, π. Ευμένιος κ.ά.). Είναι μία ξεκάθαρη ζηλωτική στάση, με την οποία φυσικά διαφωνώ ριζικά.
2. Η τάση που απηχεί μέσες-άκρες την ιδεολογία του π. Ευθυμίου Τρικαμηνά: Αποχωρώ από την κοινωνία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά δεν εντάσσομαι στους παλαιοημερολογίτες. Μερικοί αυτής της τάσης, όπως ο silver, θεωρούν μάλιστα τους παλαιοημερολογίτες αιρετικούς.
3. Μία τάση σχετική με τηνπαραπάνω, αλλά σαφώς πιο μετριοπαθής: Απλά κόβουμε το μνημόσυνο του Οικουμενικού Πατριάρχη, διότι ουσιαστικά έχει πέσει σε αίρεση, αλλά εξακολουθούμε κανονικά να κοινωνούμε με την Εκκλησία της Ελλάδος.
4. Μία τάση ακόμα μετριοπαθέστερη (στην οποία ανήκω και εγώ): Διαφωνούμε ριζικά με τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει ξεπεράσει τα όρια της θεμιτής εκκλησιαστικής διπλωματίας, αλλά παραμένουμε σε κοινωνία με αυτό αφού η ένωση με τους Λατίνους δεν έχει γίνει ακόμα, και μάλλον δεν θα γίνει ποτέ. Νομίζω αυτή τη στάση κρατούν και τα μοναστήρια του γέροντα Εφραίμ στην Αμερική, καθώς και οι μονές Φιλοθέου, Καρακάλλου, Κωσταμονίτου, Ξηροποτάμου, Γρηγορίου, Δοχειαρίου και ίσως και καμία άλλη.
5. Μία μάλλον φιλοπατριαρχική τάση, η οποία θεωρεί ότι δεν είναι ίσως το καλύτερο δυνατό αυτά που γίνονται σε σχέση με τους Λατίνους, αλλά τέλος πάντων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται σε δύσκολη θέση, έχει ανάγκη στήριξης και, κατά κάποιον τρόπο, και αυτές οι αβροφροσύνες του με τους ετεροδόξους θα μπορούσαν κατ' οικονομία να γίνουν δεκτές. Στο κάτω-κάτω, αν γίνει η Ένωση με τους Λατίνους, θα δούμε τι θα κάνουμε.
6. Μία άγαν φιλοπατριαρχική τάση, η οποία θεωρεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο κατ' εξοχήν φάρος της Ορθοδοξίας και πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Οικουμενικό Πατριάρχη, διότι είναι μία σημαντική μορφή της Ορθοδοξίας και έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να κυβερνά σωστά το σκάφος της Ορθοδοξίας. Η τάση αυτή τείνει να θεωρεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως είδος Πάπα της Ανατολής. Διακρίνεται ενίοτε για την στάση κόλακα και χειροκροτητή που τηρεί απέναντι στους πατριαρχικούς (δηλ. ό,τι και να κάνουν, καλώς είναι καμωμένο). Είναι αυτοί που είχα κάποτε αποκαλέσει "πατριαρχολάτρες".
7. Η ουνιτίζουσα τάση που εκπροσωπούσε ο περιώνυμος Bessarion, και ο οποίος υποπτεύομαι ότι είναι κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου που υπηρετεί στη Γερμανία: Δεν έχουμε ουσιαστικές διαφορές με τους Λατίνους, ήδη το Φιλιόκβε δεν το πολυτονίζουν και καλό είναι να γίνει κάποια στιγμή η Ένωση. Αυτή την τάση εκπροσωπεί και ο γνωστός δημοσιοσχεσίτης μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, καθώς και μερικοί κληρικοί του Πατριαρείου.
vfilip
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vfilip »

Πολύ καλή η κατηγοριοποίηση αυτή Yavi !!!
YiaVi έγραψε:
4. Διαφωνούμε ριζικά με τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει ξεπεράσει τα όρια της θεμιτής εκκλησιαστικής διπλωματίας, αλλά παραμένουμε σε κοινωνία με αυτό αφού η ένωση με τους Λατίνους δεν έχει γίνει ακόμα, και μάλλον δεν θα γίνει ποτέ. Νομίζω αυτή τη στάση κρατούν και τα μοναστήρια του γέροντα Εφραίμ στην Αμερική, καθώς και οι μονές Φιλοθέου, Καρακάλλου, Κωσταμονίτου, Ξηροποτάμου, Γρηγορίου, Δοχειαρίου και ίσως και καμία άλλη.
Το λίγο μυαλό μου λέει ότι πρέπε να ακολουθήσουμε την στάση του Εφραίμ από την Αριζόνα .Αν αυτός έβλεπε κίνδυνο εκ Δυσμών θα είχε γίνει Μαρκος Ευγενικός τώρα .Επίσης ο Εφραίμ από τη σκήτη Αγ. Ανδρέα δεν υπέγραψε την β' επιστολή των μεμονωμένων μοναχών που συνιστούν παύση του μνημοσύνου . δεν σας έκανε εντύπωση αυτό ?
Ισως του χρόνου τέτοιο καιρό έχουμε άλλα κόλπα !!!
YiaVi έγραψε: 7. Η ουνιτίζουσα τάση που εκπροσωπούσε ο περιώνυμος Bessarion, και ο οποίος υποπτεύομαι ότι είναι κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου που υπηρετεί στη Γερμανία: Δεν έχουμε ουσιαστικές διαφορές με τους Λατίνους, ήδη το Φιλιόκβε δεν το πολυτονίζουν και καλό είναι να γίνει κάποια στιγμή η Ένωση. Αυτή την τάση εκπροσωπεί και ο γνωστός δημοσιοσχεσίτης μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, καθώς και μερικοί κληρικοί του Πατριαρείου.
Αλοίμονο μας αν ήταν του Πατριαρχείου ! Τότε έχει δίκιο ο Σακαρέλλος που λέει ότι η Ενωση έγινε ...Πάντως επισκέφτηκα καθολική εκλησία και είχε ενημερωτικό φυλλάδιο για τις διαφορές μας όπου είχε τον Αθηναγόρα πρώτο πλάνο όπως περί πολλού τον είχε και ο περιώνυμος Bessarion !!
Voliotis
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Voliotis »

eortologio_gr έγραψε:
Voliotis έγραψε: Ναι καλά. Στα λόγια είμαστε όλοι εύκολοι. ΤΟ θέμα είναι οι πράξεις μας. Στην προκειμένη περίπτωση, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Το συλλείτουργο με αιρετικό αποτελεί άξιο λόγο καθαίρεσης ακόμα και Πατριάρχη.
Ενηργησε λοιπόν σαν γνησιος και θιγόμενος Ορθόδοξος πολίτης και στείλε συστημμένη επιστολή στον Μητροπολίτη της περιοχής σου αναφέροντάς του τις θέσεις σου και ζήτησε την παραίτησή του διότι αν δεν παραιτηθεί τότε και εκείνος συνηγορεί με τις πράξεις του Πατριάρχη οπότε και αυτός θα πρέπει να καθαιρεθεί ή να τον διώξουν δια βοής.

Μηπως θα έπρεπε ήδη όλοι οι Ιερωμένοι και ειδικά αυτοί υπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο να είχαν παραιτηθεί εις ένδειξη διαμαρτυρίας ? Γιατί δεν γίνεται κάτι τετοιο ? Φοβούνται την απώλεια του μισθού τους και των προνομίων τους ? Είναι όλοι αλωμένοι απο την "εξουσία" ?

Μήπως βιαζόμαστε πάρα πολύ ?

Χρ
Εγώ προσωπικά το έχω δηλώσει ουκ ολίγες φορές πως δεν περηφανεύομαι για τον επίσκοπό μου. Το αντίθετο μάλιστα. Αν κάποιος με ρωτήσει τι γνώμη έχω γι' αυτόν, θα σου πω τη χείριστη. Ο νυν επίσκοπος Δημητριάδος Ιγνάτιος είναι από τους Πρωτοπόρους Οικουμενιστές, με οργάνωση συλλείτουργου σε Ορθόδοξο Ναό Αγίου Κωνσταντίνου πριν από 2 χρόνια. Δέχεται σε κάθε κοσμική εκδήλωση τις υποκλίσεις των Παπικών Μοναχών λες και είναι επίσκοπός τους και με τον εφημέριο του Καθολικού Ναού έχει πολύ καλές σχέσεις. Τέλος, έχω στα χέρια μου φωτογραφία του με έναν ορθόδοξο ιερέα και τον παπικό να συζητάνε.

Προσωπικά, αποφεύγω να παρευρίσκομαι σε εκκλησίες όπου λειτουργεί αυτός.

Αν ήθελα να μιλήσω για τον επίσκοπό μου δε θα έφτανε ένα τόπικ. Ο μόνος λόγος που δε βγαίνω να τα πω δημόσια ή να στείλω επιστολή είναι ο φόβος για αφορισμό. Τίποτα άλλο.
Εικόνα
YiaVi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από YiaVi »

Voliotis έγραψε: Εγώ προσωπικά το έχω δηλώσει ουκ ολίγες φορές πως δεν περηφανεύομαι για τον επίσκοπό μου. Το αντίθετο μάλιστα. Αν κάποιος με ρωτήσει τι γνώμη έχω γι' αυτόν, θα σου πω τη χείριστη. Ο νυν επίσκοπος Δημητριάδος Ιγνάτιος είναι από τους Πρωτοπόρους Οικουμενιστές, με οργάνωση συλλείτουργου σε Ορθόδοξο Ναό Αγίου Κωνσταντίνου πριν από 2 χρόνια. Δέχεται σε κάθε κοσμική εκδήλωση τις υποκλίσεις των Παπικών Μοναχών λες και είναι επίσκοπός τους και με τον εφημέριο του Καθολικού Ναού έχει πολύ καλές σχέσεις. Τέλος, έχω στα χέρια μου φωτογραφία του με έναν ορθόδοξο ιερέα και τον παπικό να συζητάνε.

Προσωπικά, αποφεύγω να παρευρίσκομαι σε εκκλησίες όπου λειτουργεί αυτός.

Αν ήθελα να μιλήσω για τον επίσκοπό μου δε θα έφτανε ένα τόπικ. Ο μόνος λόγος που δε βγαίνω να τα πω δημόσια ή να στείλω επιστολή είναι ο φόβος για αφορισμό. Τίποτα άλλο.
Ως Πειραιώτης κάτι μπορώ να πω και εγώ: Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος προέρχεται από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής, όπου, ως γνωστό, πρυτανεύει ο ηθικισμός, άρα τα θεολογικά κριτήρια έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Στην καλύτερη περίπτωση, η θεολογία θεωρείται ως κάτι που αφορά ελάχιστο κόσμο, προφανώς τους ακαδημαϊκούς θεολόγους. Όλες οι εκπομπές του στην τηλεόραση που είχε τύχει να παρακολουθήσω, είτε ήταν αρχιμανδρίτης, είτε μετά που έγινε επίσκοπος, έχουν προσανατολισμό ηθικολογικό και κοινωνικό, με έμφαση στην ψυχολογία και σε διάφορα σύγχρονα προβλήματα. Πολύ καλά και αυτά, αλλά πού είναι η θεολογία και η πνευματική ζωή; Νομίζω ότι συνειδητά τα θέτει σε δεύτερη μοίρα.

Επιπλέον, νομίζω ότι αυτή η αβροφροσύνη του Δημητριάδος προς τους ετερόδοξους (και προς τους Προτεστάντες, τη στιγμή μάλιστα που αυτοί κάνουν ανοιχτό προσηλυτισμό!!!), θα κολακεύει ενδεχομένως την "καλή κοινωνία" του Βόλου, που θα θεωρεί τα περί Ορθοδοξίας, ας πούμε, ολίγον μονόπλευρα και φανατικά και οπισθοδρομικά. Άλλωστε, η Χρυσοπηγή ανέκαθεν ήταν γνωστή για τις διασυνδέσεις της με την "καλή (και εύπορη:wink: ) κοινωνία" και τα μέλη της δεν συγχρωτίζονταν με την "πλέμπα", μέσα στην οποία υπάρχουν και αρκετοί "φανατίκλες". :lol:
kotsos
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

kotsos

Δημοσίευση από kotsos »

eortologio_gr έγραψε:
Misha έγραψε:οι ιερεις πραττουν και αυτοι κατα συνειδησιν πχ οι ιερεις της μητροπολεως Δρυινουπολεως και Κονίτσης διαμαρτυρηθηκαν εν σωματι επισημως στο Φαναρι....και αλλοι επισης.....με δημοσιες επιστολες διαμαρτυριες και κατ ιδιαν...ο "δικος μας" π.Αντωνιος κατεθεσε δημοσιως και με παρρησια την διαμαρτυρία του...
Φαινεται οτι η συνειδηση των Ιερέων αλλα και του "δικού μας" π.Αντωνίου δεν ειναι επαρκής αφού εάν αυτή (κατα τις αναφορές σου) είχε χαλυβδωθει σωστά και με πραγματική Θεολογική βάση για να προσθέσω και να υπογραμμίσω και αντρισμό, δεν θα έπρεπε να μεινουν μονο στην διαμαρτυρία αλλά να προχωρήσουν και στην άμεση παραίτησή τους αφού δεν συμφωνούν με τις πράξεις του Ορθόδοξου επικεφαλής τους τις οποίες κατονομάζουν αιρετικές και λοιπά συναφή.

Προτίμησαν λοιπόν να διαμαρτυρηθούν όπως λές προσφέροντας παράλληλα "λεκτικά οπλα" στους κατακριτές του "αιρεσιάρχη" Πατριάρχη τηρώντας όμως παράλληλα στάση αναμονής με το σαφές περιρρέον αιτιολογικό "ρε μπας και κανω λάθος ;"

Τι ζόρι τραβάνε ορισμένοι οι λαικοί και γίνονται βασιλικότεροι του Βασιλέως όταν οι ρασοφόροι απλα διαμαρτύρονται ?... Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.

Η λύση δεν είναι η επανάσταση, το σχίσμα ή η παύση μνημόνευσης του ονόματος του Πατριάρχη, αλλά η άμεση παραίτησή τους κατα το λαικόν "Ιδού η Ροδος ιδού και το πήδημα".

Ολα τα άλλα είναι "γιαλαντζί με ροζ αποχρώσεις" και ετσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Εάν ο Παπαφλέσσας και οι λοιποί ιερωμένοι της τότε εποχής αντιδρούσαν το 1821 κατα τον ιδιο τρόπο με τους "δικούς μας" ακόμα θα είμασταν υπο την Τουρκική κατοχή.

Εργα λοιπόν φίλτατοι Ιερωμένοι και όχι μόνο λόγια. Χορτάσαμε.

Χρ.
Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει παραιτούμε από ιερέας; Συμφωνώ στην διαμαρτυρία και στην παράθεση επιχειρηματολογίας αλλά παραιτούμε από Ιερέας...Αλήθεια μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”