Σκληρή επιστολή πρός την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους
Συντονιστής: Συντονιστές
Tα πράγματα είναι απλά αγαπητοί αδελφοί…
Tα πράγματα είναι απλά αγαπητοί αδελφοί…στην εποχή της σύγχυσης που ζούμε να λέμε τα σύκα σύκα .νομίζω ταπεινά πάντοτε στην ιστορία της εκκλησίας γινόταν οικονομία στους κατά καιρούς αιρετικούς και επιστρέφοντας στην εκκλησία του Χριστού ,άλλοτε δηλαδή η εκκλησία τους μύρωνε και άλλοτε τους βάπτιζε…
όσους μύρωνε όμως -αναφέρομε και στις περιπτώσεις που αναφέρει η πρώτη οικουμενική σύνοδος -όλοι αυτοί είχαν το βάπτισμα δια τριών καταδύσεων. ΌΛΟΙ ακόμη και οι Αρειανοί !!!μην το ξεχνάμε αυτό…!!!
Το ερώτημα ;
Έχουν οι Λατίνοι βάπτισμα;
Μα οι Λατίνοι μετά την σύνοδο
την εν τριδέντο 1545 που εισήγαγαν πλέων ΟΡΙΣΤΙΚΆ το ράντισμα, σύμφωνα με την εμπειρία των αγίων , απλά έκτοτε
δεν έ χ ο υ ν β ά π τ ι σ μ α!!!
Καλώς λοιπόν και οι Αγιορείτες πατέρες αλλά και άλλοι κρατούντες την πατερική πρακτική ουσιαστικά βαπτίζουν τους αβάπτιστους Λατίνους…
Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος του Κων .Οικονόμου συγχρόνου του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη:Ει το βάπτισμα των Λατίνων ισοσύναμον τω ημετέρω,διατί τούτους προσιόντας χριστέον τω θείω μύρω,ως παντάπασιν αμυρίστους!;Έχουσι δε και οι Λατίνοι το μύρον του χρύσματος;Ει δε τούτο άδεκτον παρ ημίν ως και πάντα τα άλλα τα παρ αυτοίς ιερουργουμενα μυστήρια ,τι μη και το βάπτισμα το δια ραντισμού;
Ωστόσο νομίζω είναι ένα θέμα πανορθοδόξου αποφάσεως ,μέχρι τότε οφείλουμε να τηρούμε την τελευταία απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου 1750!!!
Τώρα θα μου πείτε ποιοι θα εκπροσωπούν σε μια τέτοια σύνοδο την Ορθόδοξη αγιοπνευματική άποψη …αυτό είναι άλλο θέμα…. Που πονάει!!!
όσους μύρωνε όμως -αναφέρομε και στις περιπτώσεις που αναφέρει η πρώτη οικουμενική σύνοδος -όλοι αυτοί είχαν το βάπτισμα δια τριών καταδύσεων. ΌΛΟΙ ακόμη και οι Αρειανοί !!!μην το ξεχνάμε αυτό…!!!
Το ερώτημα ;
Έχουν οι Λατίνοι βάπτισμα;
Μα οι Λατίνοι μετά την σύνοδο
την εν τριδέντο 1545 που εισήγαγαν πλέων ΟΡΙΣΤΙΚΆ το ράντισμα, σύμφωνα με την εμπειρία των αγίων , απλά έκτοτε
δεν έ χ ο υ ν β ά π τ ι σ μ α!!!
Καλώς λοιπόν και οι Αγιορείτες πατέρες αλλά και άλλοι κρατούντες την πατερική πρακτική ουσιαστικά βαπτίζουν τους αβάπτιστους Λατίνους…
Είναι χαρακτηριστικός ο λόγος του Κων .Οικονόμου συγχρόνου του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη:Ει το βάπτισμα των Λατίνων ισοσύναμον τω ημετέρω,διατί τούτους προσιόντας χριστέον τω θείω μύρω,ως παντάπασιν αμυρίστους!;Έχουσι δε και οι Λατίνοι το μύρον του χρύσματος;Ει δε τούτο άδεκτον παρ ημίν ως και πάντα τα άλλα τα παρ αυτοίς ιερουργουμενα μυστήρια ,τι μη και το βάπτισμα το δια ραντισμού;
Ωστόσο νομίζω είναι ένα θέμα πανορθοδόξου αποφάσεως ,μέχρι τότε οφείλουμε να τηρούμε την τελευταία απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου 1750!!!
Τώρα θα μου πείτε ποιοι θα εκπροσωπούν σε μια τέτοια σύνοδο την Ορθόδοξη αγιοπνευματική άποψη …αυτό είναι άλλο θέμα…. Που πονάει!!!
Έχω γράψει αγαπητέ μου ότι δεν δέχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία το Βάπτισμα των αιρετικών , βεβαία και στο παρελθόν αλλά και σήμερα έχουν γίνει πολλά τέτοια ευτράπελα , εγώ μόνο θα πω πως Ορθοδοξία δεν είναι ένας ή δυο Αρχιερείς που , που με γνώμονα και μονό τις σκέψεις των ή δεν ξερώ εγώ τι , παραβιάζουν συνέχεια του κανόνες .
Εγώ αν καταλαβαίνω καλά , βλέπω πως η παράδοση και η εκκλησία και η Α΄ οικουμενική και η Δ΄ λένε πως κατά οικονομία ΚΑΙ ΑΝ το βάπτισμα έχει γίνει με ΚΑΤΑΔΥΣΗ και στο όνομα τις Αγίας τριάδας , τότε γίνετε δεκτό,( όχι το βάπτισμα αλλά η διαδικασία ) και ο αιρετικός μόνο μυρώνετε .
Τι θέλει να μας πει εδώ , θέλει να μας πει πως γίνετε δεκτό ( η διαδικασία ) μόνο όταν ο αιρετικός γίνετε Ορθόδοξος , ΔΗΛΑΔΗ δέχεται η Ορθοδοξία, έτσι κατά οικονομία την τέλεση του βαπτίσματος ( την διαδικασία δηλαδή ) ως σωστή και συνεχίζει με το Χρίσμα . πουθενά και το ξαναλέω αγαπητέ μου parmenas δεν δέχεται η Ορθοδοξία των αιρετικών το βάπτισμα , δεν δέχεται δηλαδή ότι ένα αιρετικός ακόμα και αν έχει τελέσει κατά τον Ορθόδοξο τρόπο το βάπτισμα , ότι είναι σωστό .
Και έτσι κατά συνέπεια δεν μπορούν να κοινωνάνε .
Δηλαδή . αν ένας αιρετικός έχει τελέσει ακόμα και κατά τον Ορθόδοξο τρόπο Βάπτισμα αυτό δεν γίνετε δεκτό , αν στην συνέχεια θελήσει να γίνει Ορθόδοξος , τότε η Ορθοδοξία δέχεται ΟΧΙ το Βάπτισμα του , ΑΛΛΑ την διαδικασία ως σωστή και τελειώνει το Βάπτισμα με το Χρίσμα .
Σωστές διαδικασίες είχαν χαρακτηριστεί εκείνες που γινόταν με τριπλή κατάδυση σε νερό και στο όνομα τις Αγίας Τριάδας
Αλλά το θέμα μας αφορούσε αιρετικούς που κοινώνησαν από Ορθόδοξο Ιερέα , και δεν νομίζω πως είναι σωστό να λέμε ότι η παράδοση μας δέχεται το Βάπτισμα των Αιρετικών , ήμαρτον , θα αρχίσουν οι πέτρες να φωνάζουν .
Πιστεύω αγαπητέ μου parmenas να έχεις καταλάβει το λάθος σου το τι δεχόταν η Ορθοδοξία . και το τι Όχι .
Εγώ αν καταλαβαίνω καλά , βλέπω πως η παράδοση και η εκκλησία και η Α΄ οικουμενική και η Δ΄ λένε πως κατά οικονομία ΚΑΙ ΑΝ το βάπτισμα έχει γίνει με ΚΑΤΑΔΥΣΗ και στο όνομα τις Αγίας τριάδας , τότε γίνετε δεκτό,( όχι το βάπτισμα αλλά η διαδικασία ) και ο αιρετικός μόνο μυρώνετε .
Τι θέλει να μας πει εδώ , θέλει να μας πει πως γίνετε δεκτό ( η διαδικασία ) μόνο όταν ο αιρετικός γίνετε Ορθόδοξος , ΔΗΛΑΔΗ δέχεται η Ορθοδοξία, έτσι κατά οικονομία την τέλεση του βαπτίσματος ( την διαδικασία δηλαδή ) ως σωστή και συνεχίζει με το Χρίσμα . πουθενά και το ξαναλέω αγαπητέ μου parmenas δεν δέχεται η Ορθοδοξία των αιρετικών το βάπτισμα , δεν δέχεται δηλαδή ότι ένα αιρετικός ακόμα και αν έχει τελέσει κατά τον Ορθόδοξο τρόπο το βάπτισμα , ότι είναι σωστό .
Δηλαδή . αν ένας αιρετικός έχει τελέσει ακόμα και κατά τον Ορθόδοξο τρόπο Βάπτισμα αυτό δεν γίνετε δεκτό , αν στην συνέχεια θελήσει να γίνει Ορθόδοξος , τότε η Ορθοδοξία δέχεται ΟΧΙ το Βάπτισμα του , ΑΛΛΑ την διαδικασία ως σωστή και τελειώνει το Βάπτισμα με το Χρίσμα .
Σωστές διαδικασίες είχαν χαρακτηριστεί εκείνες που γινόταν με τριπλή κατάδυση σε νερό και στο όνομα τις Αγίας Τριάδας
Αλλά το θέμα μας αφορούσε αιρετικούς που κοινώνησαν από Ορθόδοξο Ιερέα , και δεν νομίζω πως είναι σωστό να λέμε ότι η παράδοση μας δέχεται το Βάπτισμα των Αιρετικών , ήμαρτον , θα αρχίσουν οι πέτρες να φωνάζουν .
Πιστεύω αγαπητέ μου parmenas να έχεις καταλάβει το λάθος σου το τι δεχόταν η Ορθοδοξία . και το τι Όχι .
Υπήρχαν στο παρελθόν αιρετικές ομάδες που τελούσαν και αυτές το βάπτισμα τους με τον Ορθόδοξο τρόπο , ( βλέπουμε όμως πως στο μέλλον έχουν ξεφύγει και από αυτό , έτσι αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο που εργάζεται ο πονηρός λίγο – λίγο )
Όταν λοιπόν μερικοί αιρετικοί επιστρέφανε στην Ορθοδοξία ή γινόταν Ορθόδοξοι , έπρεπε να Βαπτισθούν , η Εκκλησία θεώρησε άσκοπο να τελείτε ξανά η εις τριπλουν κατάδυση σε νερό από αιρετικούς που το είχαν κάνει ήδη ( πάντα βεβαία κατά το πρότυπο των Ορθοδόξων ) , και έτσι συνέχιζε το μυστήριο με το Άγιο Χρίσμα . αυτό δεχόταν κατ οικονομία πάντα , βέβαια και όχι σε όλους τους αιρετικούς η Ορθοδοξία , με τα χρονιά βέβαια , και επειδή οι περισσότεροι αιρετικοί όλο και αλλοίωναν την διαδικασία τις κατάδυσης , τελεί εκ νέου και εξ ολοκλήρου το μυστήριο ,
Άλλο να δέχεσαι ως σωστό ένα μέρος τις διαδικασίας ( όταν πάντα ολοκληρώνετε σε Ορθόδοξο βάπτισμα ) και άλλο να δέχεσαι το Βάπτισμα , αγαπητέ μου parmenas
Που λοιπόν δέχεται η Ορθοδοξία των αιρετικών το βάπτισμα ? ,
ΠΟΤΕ δεν έγινε αυτό.
Όταν λοιπόν μερικοί αιρετικοί επιστρέφανε στην Ορθοδοξία ή γινόταν Ορθόδοξοι , έπρεπε να Βαπτισθούν , η Εκκλησία θεώρησε άσκοπο να τελείτε ξανά η εις τριπλουν κατάδυση σε νερό από αιρετικούς που το είχαν κάνει ήδη ( πάντα βεβαία κατά το πρότυπο των Ορθοδόξων ) , και έτσι συνέχιζε το μυστήριο με το Άγιο Χρίσμα . αυτό δεχόταν κατ οικονομία πάντα , βέβαια και όχι σε όλους τους αιρετικούς η Ορθοδοξία , με τα χρονιά βέβαια , και επειδή οι περισσότεροι αιρετικοί όλο και αλλοίωναν την διαδικασία τις κατάδυσης , τελεί εκ νέου και εξ ολοκλήρου το μυστήριο ,
Άλλο να δέχεσαι ως σωστό ένα μέρος τις διαδικασίας ( όταν πάντα ολοκληρώνετε σε Ορθόδοξο βάπτισμα ) και άλλο να δέχεσαι το Βάπτισμα , αγαπητέ μου parmenas
Που λοιπόν δέχεται η Ορθοδοξία των αιρετικών το βάπτισμα ? ,
ΠΟΤΕ δεν έγινε αυτό.
Φιλε tomR,
Συμφωνουμε απολυτα, ίσως να μην ήμουν κατανοητός απόλυτα.
Ποτέ δεν ειπα οτι η Εκκλησια δεχτηκε βαπτισμα αιρετικων a priori. Περαν ελαχιστων εξαιρεσεων, η Εκκλησια δεχόταν το βαπτισμα με την πρυποθεση της μυρωσης. Μόνο όποιος έχει λάβει ορθόδοξο χρίσμα ανήκει στην Εκκλησία και μπορεί να μεταλλάβει.
Το ιδιο πράγμα λέμε. Αλοίμονο αν έλεγα κάτι διαφορετικό. Για να μεταλάβει κάποιος πρέπει να έχει χάρη Αγίου Πνεύματος και άρα να έχει δεχτεί το ορθόδοξο μυστύριο του Χρίσματος.
Πάντως, καλώς ή κακώς, σε ορισμένες περιπτώσεις η Εκκλησία έχει δεχτεί καθολικούς μόνο διά λιβέλλου.
Αυτό έγινε τα χρόνια 1890-1915, στη Ρωσική Εκκλησία της Αμερικής, όταν 200 χιλιαδες Ουνιτες Καρπαθορώσοι μετανάστες γίναν δεκτοί μόνο διά λιβέλου.
Μάλιστα ο αρχηγός τους π. Αλέξιος Toth, πρώην Ουνίτης, που και αυτός εισήλθε μόνο διά λιβέλου στην Ορθοδοξία, τιμάται ως θαυματουργός άγιος στην Αμερική, τα δε λείψανα του φυλάσσονται άφθορα στην Ορθόδοξη Θεολογικη Σχολή του Αγίου Τύχωνος στην Pensylvania.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι μετά την αποκατάσταση της εικονομαχίας, όλοι οι αιρετικοί εικονομάχοι έγιναν δεκτοί στην Εκκλησία χωρίς βάπτισμα ή χρίσμα, άλλα μόνο δια λιβέλλου (και ειναι πιθανό ότι κάποιοι απο αυτούς δεν ηταν Ορθόδοξοι που εγιναν εικονομαχοι, αλλά εξ αρχής είχαν λάβει βάπτισμα από εικονομάχους). Οι δε εικονομάχοι επίσκοποι αποκαταστάθηκαν χωρίς επαναχειροτονία, αλλά με λίβελο. Αυτό είναι πολύ πιθανό ότι συνέβη και στις δύο φάσεις της Εικονομαχίας.
Συμπέρασμα: να τηρούμε την ακρίβεια, αλλά ας αναγνωρίσουμε ότι ο Κύριος λειτουργεί και μέσα από την οικονομία, ακόμα και όταν αυτή είναι αρκετά τραβηγμένη, όπως στην περίπτωση των 200 χιλιάδων πρωην Ουνιτών τα χρόνια 1895-1915 στις ΗΠΑ, που προσήλθαν στην Ορθοδοξία μόνο δια λιβέλου.
Συγγνώμη αν κάποια από τα λεγόμενα μου δεν διατυπώθηκαν σωστά και προξένησαν σκανδαλισμό. Το site εξάλλου είναι τόπος συνάντησης εν ΧC αδελφών και όχι αντιπάλων.
XC ανεστη
Συμφωνουμε απολυτα, ίσως να μην ήμουν κατανοητός απόλυτα.
Ποτέ δεν ειπα οτι η Εκκλησια δεχτηκε βαπτισμα αιρετικων a priori. Περαν ελαχιστων εξαιρεσεων, η Εκκλησια δεχόταν το βαπτισμα με την πρυποθεση της μυρωσης. Μόνο όποιος έχει λάβει ορθόδοξο χρίσμα ανήκει στην Εκκλησία και μπορεί να μεταλλάβει.
Το ιδιο πράγμα λέμε. Αλοίμονο αν έλεγα κάτι διαφορετικό. Για να μεταλάβει κάποιος πρέπει να έχει χάρη Αγίου Πνεύματος και άρα να έχει δεχτεί το ορθόδοξο μυστύριο του Χρίσματος.
Πάντως, καλώς ή κακώς, σε ορισμένες περιπτώσεις η Εκκλησία έχει δεχτεί καθολικούς μόνο διά λιβέλλου.
Αυτό έγινε τα χρόνια 1890-1915, στη Ρωσική Εκκλησία της Αμερικής, όταν 200 χιλιαδες Ουνιτες Καρπαθορώσοι μετανάστες γίναν δεκτοί μόνο διά λιβέλου.
Μάλιστα ο αρχηγός τους π. Αλέξιος Toth, πρώην Ουνίτης, που και αυτός εισήλθε μόνο διά λιβέλου στην Ορθοδοξία, τιμάται ως θαυματουργός άγιος στην Αμερική, τα δε λείψανα του φυλάσσονται άφθορα στην Ορθόδοξη Θεολογικη Σχολή του Αγίου Τύχωνος στην Pensylvania.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι μετά την αποκατάσταση της εικονομαχίας, όλοι οι αιρετικοί εικονομάχοι έγιναν δεκτοί στην Εκκλησία χωρίς βάπτισμα ή χρίσμα, άλλα μόνο δια λιβέλλου (και ειναι πιθανό ότι κάποιοι απο αυτούς δεν ηταν Ορθόδοξοι που εγιναν εικονομαχοι, αλλά εξ αρχής είχαν λάβει βάπτισμα από εικονομάχους). Οι δε εικονομάχοι επίσκοποι αποκαταστάθηκαν χωρίς επαναχειροτονία, αλλά με λίβελο. Αυτό είναι πολύ πιθανό ότι συνέβη και στις δύο φάσεις της Εικονομαχίας.
Συμπέρασμα: να τηρούμε την ακρίβεια, αλλά ας αναγνωρίσουμε ότι ο Κύριος λειτουργεί και μέσα από την οικονομία, ακόμα και όταν αυτή είναι αρκετά τραβηγμένη, όπως στην περίπτωση των 200 χιλιάδων πρωην Ουνιτών τα χρόνια 1895-1915 στις ΗΠΑ, που προσήλθαν στην Ορθοδοξία μόνο δια λιβέλου.
Συγγνώμη αν κάποια από τα λεγόμενα μου δεν διατυπώθηκαν σωστά και προξένησαν σκανδαλισμό. Το site εξάλλου είναι τόπος συνάντησης εν ΧC αδελφών και όχι αντιπάλων.
XC ανεστη
tomR έγραψε:Έχω γράψει αγαπητέ μου ότι δεν δέχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία το Βάπτισμα των αιρετικών , βεβαία και στο παρελθόν αλλά και σήμερα έχουν γίνει πολλά τέτοια ευτράπελα , εγώ μόνο θα πω πως Ορθοδοξία δεν είναι ένας ή δυο Αρχιερείς που , που με γνώμονα και μονό τις σκέψεις των ή δεν ξερώ εγώ τι , παραβιάζουν συνέχεια του κανόνες .
Και για να το θέσω λίγο ποιο απλά ακόμη, η Εκκλησία μας πάντα τελούσε βάπτισμα στους αιρετικούς , απλά σε εκείνες τις περιπτώσεις δεν τελούσε την κατάδυση και συνέχιζε το βάπτισμα με το μυστήριο του Χρίσματος , δεν δεχόταν καμιάς μορφής βάπτισμα μόνο δεχόταν πως είχε ξεκινήσει μια διαδικασία και αυτήν απλά την τελείωνε ,
Εξάλλου αυτό γίνετε και στο Ορθόδοξο βάπτισμα πρώτα η κατάδυση στο νερό και μετά το Χρίσμα , έτσι και Εκκλησία θεωρούσε την διαδικασία τις κατάδυσης σωστή και όχι το Βάπτισμα .
Ο σωστός όρος είναι ότι η εκκλησία μας δεχόταν το σημείο τις κατάδυσης ( κατά τον τρόπο εκτελέσεως , και μονό σαν κάτι που είχε αρχίσει μεν αλλού αλλά τελείωνε μέσα στην Ορθοδοξία ) ως σωστό και εν συνέχεια ολοκλήρωνε αυτήν την διαδικασία με το Χρίσμα , ότι άλλο ή οποία άλλη διαδικασία είχε τηρηθεί κατά το αιρετικό βάπτισμα , απορρίπτονταν .όπως απορρίπτονταν και οποιασδήποτε μορφής αιρετικό Βάπτισμα ,
Και άρα από τα παραπάνω και από τους Ιερούς κανόνες τις Εκκλησίας μας απαγορεύετε σε Ιερέα να Κοινωνεί Αιρετικούς υπό την έννοια ότι είναι αιρετικοί , όπως και απαγορεύεται αυτοί ( οι αιρετικοί ) να παρευρίσκονται στην Εκκλησία μετά του ( Θύρας τας Θύρας . . .)
Εξάλλου αυτό γίνετε και στο Ορθόδοξο βάπτισμα πρώτα η κατάδυση στο νερό και μετά το Χρίσμα , έτσι και Εκκλησία θεωρούσε την διαδικασία τις κατάδυσης σωστή και όχι το Βάπτισμα .
Ο σωστός όρος είναι ότι η εκκλησία μας δεχόταν το σημείο τις κατάδυσης ( κατά τον τρόπο εκτελέσεως , και μονό σαν κάτι που είχε αρχίσει μεν αλλού αλλά τελείωνε μέσα στην Ορθοδοξία ) ως σωστό και εν συνέχεια ολοκλήρωνε αυτήν την διαδικασία με το Χρίσμα , ότι άλλο ή οποία άλλη διαδικασία είχε τηρηθεί κατά το αιρετικό βάπτισμα , απορρίπτονταν .όπως απορρίπτονταν και οποιασδήποτε μορφής αιρετικό Βάπτισμα ,
Και άρα από τα παραπάνω και από τους Ιερούς κανόνες τις Εκκλησίας μας απαγορεύετε σε Ιερέα να Κοινωνεί Αιρετικούς υπό την έννοια ότι είναι αιρετικοί , όπως και απαγορεύεται αυτοί ( οι αιρετικοί ) να παρευρίσκονται στην Εκκλησία μετά του ( Θύρας τας Θύρας . . .)
Από τις καλύτερες τοποθετήσεις πάνω στο θέμα!Thomas15n έγραψε:Παρακαλώ πολύ όλους να δώσουν προσοχή σ'αυτό που θα αναφέρω.
Κατ'αρχήν όσον αφορά το θέμα του βαπτίσματος, υπάρχει σίγουρα και το γνωρίζω από την λίγη ενασχόλησή μου με θεολογικά ζητήματα ότι στούς μή ορθοδόξους συνήθως δίδεται μόνο χρήσμα και δεν γίνεται βάπτισις κατ'οικονομίαν. Ο διεθνής οικουμενισμός όμως εκτός από την προτεσταντική θεωρία των κλάδων υιοθετεί και την βαπτισματική θεολογία (β' Βατικανή Σύνοδος). Δηλαδή ότι όσοι έχουν βαπτιστεί στο όνομα της Αγίας Τριάδος είναι βαπτισμένοι έγκυρα. Εδώ όμως ανακύπτουν πολλά ερωτήματα, γιά παράδειγμα μιλάνε γιά βάπτισμα όταν όμως αντί γιά αυτό έχουμε Ράντισμα, τριπλό μεν Ράντισμα δε, από τους Ρωμ/κούς και από προτεστάντες τότε τί είναι αυτοί βαπτισμένοι ή ραντισμένοι. Το βάπτισμα γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο τρείς καταδύσεις και όχι με τρία ραντίσματα στο κεφάλι του νηπίου, όπως είδα στην τηλεόραση να "βαπτίζη" ο πρώην πάπας.
Και ας υποθέσουμε ότι γίνεται σωστά ο βαπτισμός όταν γίνεται από κάποιον όπου είναι ιερέας ή μή (προτεσταντισμός) που ανήκει σε μία "εκκλησία" όπου δεν υπάρχει η αποστολική διαδοχή μπορούμε να μιλάμε γιά "μυστήριο" και μάλιστα έγκυρο. Μήν συγκρίνεται τους πρώτους αιώνες της εκκλησίας τότε οι αιρετικοί ήταν πρώην ορθόδοξοι που άλλαξαν το δόγμα εδώ μιλάμε πλέον γιά αιώνες στην αίρεσι (παπισμός) ή και το χειρότερο ακόμη γιά πολυδιάσπαση αιρέσεων η μία μετά την άλλη (προτεσταντισμός). Τί μυστήρια έχουν "εκκλησίες" που δεν αναγνωρίζουν την Αγία Τριάδα, την ανάσταση του Κυρίου, την Θεοτόκο, τους Αγίους και τους Πατέρες της εκκλησίας και αναγνωρίζουν μόνο τους δικούς τους ιδρυτές ως αυθεντίες πρώτου μεγέθους και παίρνουν διάφορα ονόματα οι κινήσεις τους. Σκεφθήτε ότι οι Λουθηρανοί αναγνωρίζονται με το όνομα του ιδρυτή της "εκκλησίας" τους όπως υπήρχαν τούς πρώτους αιώνες οι Αρειανοί, οι Νεστοριανοί. Και γιά το τέλος μία ερώτησι που μπαίνει από διαφόρους κατά καιρούς και δεν δίδεται απάντησι, Πού τελειώνει επιτέλους το κατ'οικονομίαν; Δεν έχει όρια που να οριοθετούν τα πράγματα, αλλά είναι μία περιρέουσα κατάστασι που ο καθένας κατά το δοκούν την οριοθετεί όπου και όπως τον βολεύει. Το έχω γράψει και αλλού κατ'οικονομίαν εδώ κατ'οικονομίαν εκεί και στο τέλος δεν γνωρίζουμε να ξεχωρίζουμε το σωστό από το λάθος, και αν πάλι ίσχυαν κάποιες πρακτικές στο παρελθόν δεν πρέπει να επανεξεταστούν με βάσι την σημερινή πραγματικότητα ώστε να διαφυλαχθεί η πίστι μας ανόθευτη. Η Νέα Εποχή και τα παρακλάδια της χρησιμοποιούν και τακτικές του παρελθόντος προς οφελός τους ώστε να φέρουν τα πράγματα εκεί που επιθυμούν, δεν πρέπει να υπάρξει αντίδρασι σ'αυτή την κατάστασι που δημιουργείται;
Δυστυχώς, υπάρχει στους μεν οικουμενιστές ορθοδόξους εσκεμμένη αγνόηση της πραγματικότητας, στη δε πλειοψηφία των θεολόγων και θεολογούντων και απλών πιστών άγνοια για την πραγματική φύση των διαφόρων χριστιανικών ετερόδοξων ομολογιών σήμερα..
Και εξηγούμαι: Οι παλαιοί κανόνες ίσχυαν στις περιπτώσεις που τουλάχιστον είχε τελεστεί βάπτισμα με τριπλή κατάδυση από ιερέα που είχε κάποια (έστω αντικανονική) χειροτονία και πάντα με κριτήριο την οικονομία, να διευκολυνθεί η επιστροφή στην Ορθοδοξία πολλών αιρετικών.
Όμως, πολλές φορές στους Ρ/καθολικούς σήμερα ούτε καν ράντισμα δεν γίνεται (που το ράντισμα φυσικά δεν είναι βάπτισμα, η έννοια της λέξης βαπτίζω είναι "βουτάω" [ενεργητικό ρήμα]). Μου έλεγε Μεξικανός, πρώην Ρ/καθολικός, ότι στο Μεξικό μπορεί να μην πέσει ούτε σταγόνα νερού στο βρέφος, ειδικά στις "προοδευτικές" ενορίες αυτό είναι σύνηθες!
Πάμε τώρα στους Λουθηρανούς. Δεν είναι δυνατό στις αρχές του 21ου αιώνα να συνδιαλεγόμαστε με τους Λουθηρανούς λες και η πίστη τους είναι αμετακίνητη από τον 16ο αιώνα, όταν καθιερώθηκε η Αυγουσταία Ομολογία. Έχουν τόσο εκκοσμικευθεί που μπορεί ο λουθηρανός πάστορας να πει ότι ο Χριστός μπορεί να είχε και σεξουαλικές επιθυμίες και να μην τρέχει τίποτα! Ή μπορεί να πει επίσκοπος ή πάστορας λουθηρανός (υπάρχουν και επίσκοποι λουθηρανοί στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες) ότι η Ανάσταση των νεκρών πρέπει να θεωρηθεί με τρόπο συμβολικό, ή ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή οι ελεύθερες ετεροροφυλικές είναι απόλυτα θεμιτές, δεν αποτελούν αμάρτημα, και πάλι δεν τρέχει τίποτα. Και μπορεί μία λουθηρανική ενορία να οργανώνει ομάδες ανατολικού διαλογισμού, και πάλι δεν τρέχει τίποτα. Όσοι πάστορες, τόσες και "θεολογίες" υπάρχουν στον σύγχρονο λουθηρανισμό (και αγγλικανισμό και προτεσταντισμό γενικότερα).
Και ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα, εμάς στα σχολεία και τους θεολόγους στις Θεολογικές σχολές τους μαθαίνουν τα περί Λουθηρανισμού της εποχής του Λούθηρου και του Φιλίππου Μελάγχθωνος! Και έρχεται τώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έρχεται σε συμφωνία με τους Λουθηρανούς της Γερμανίας για αμοιβαία αναγνώριση του βαπτίσματος! Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Εκκλησία του Χριστού επιχαίρει και αισθάνεται υπερήφανη που τα μυστήριά Της τα αναγνωρίζουν ως έγκυρα οι αιρετικοί. Ποιοί; Αυτοί που φέρουν το όνομα, όχι του Χριστού αλλά του Λούθηρου, που δεν αναγνωρίζουν ιερωσύνη, που δεν δέχονται τη μεταβολή σε σώμα και αίμα Χριστού, που μας αποκαλούν ειδωλολάτρες επειδή τιμούμε τις άγιες εικόνες και τα ιερά λείψανα!
Το αντιφατικό στην όλη ιστορία είναι το εξής: Δεν αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως κανονικές, με την πλήρη σημασία της λέξης, τις επισκοπές στην Αμερική των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Και τούτο γιατί θεωρεί ότι με βάση τον 28ο Κανόνα της Συνόδου της Χαλκηδόνος (με μία δικολαβίστικη, κατά τη γνώμη μου, ερμηνεία του Κανόνα), με εξαίρεση την Αφρική, σχεδόν όλος ο υπόλοιπος κόσμος (και η Αμερική και η Κίνα και η Ιαπωνία) υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έστω...Ας πούμε ότι είναι έτσι. Εμμονή λοιπόν στον φοβερό και τρομερό 28ο Κανόνα, λες και πρόκειται για άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως. Έστω, ας το δεχτούμε... Από την άλλη, όμως, το ίδιο Οικουμενικό Πατριαρχείο χαίρεται επειδή οι αιρετικοί, των οποίων το ποίμνιο φυλλοροεί, αναγνώρισαν τα μυστήριά μας !!!!
Μα οι Λουθηρανοί ούτως ή άλλως δεν αμφισβήτησαν ποτέ το βάπτισμα το ορθόδοξο. Αφού δέχονται άλλωστε την "θεωρία των κλάδων". Εμείς είμαστε που ανέκαθεν δεν τους δεχόμασταν ως Εκκλησία.
Πότε στην εκκλησιαστική ιστορία είχε ζητήσει η Εκκλησία (δηλαδή, η Ορθόδοξη Εκκλησία) αναγνώριση των μυστηρίων της από τους αιρετικούς;
Αλλά είπαμε, η μία και μοναδική προτεραιότητα φαίνεται να είναι να επιβιώσει το Πατριαρχείο, να παραμείνει στην Πόλη. Θεμιτό αυτό, και ποιός δεν το θέλει; (εγώ προσωπικά, το θέλω πάρα πολύ και μακάρι να μείνει για πάντα εκεί το Πατριαρχείο μας και το ποίμνιό του να αυξηθεί). Όμως, δεν είναι δυνατό, για τις δημόσιες σχέσεις και στον βωμό του παραπάνω σκοπού να θυσιάζονται πράγματα που θα έπρεπε να τα κρατούμε ως κόρη οφθαλμού!
Ας μην παραπονιόμαστε που πολλοί Γερμανοί που ασπάζονται την Ορθοδοξία δεν πάνε στις ελληνικές εκκλησίες, αλλά στις ρωσικές. Και πού να δείτε τί θα γίνει τώρα που η Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς θα έρθει σε κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας (Πέμπτη της Αναλήψεως)... Μήπως πρέπει εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι να ανασκουμπωθούμε λίγο, γιατί τέτοια "ανοίγματα" προς τους ετερόδοξους μόνο πιστούς δεν προσθέτουν στο ποίμνιο του Πατριαρχείου, το αντίθετο μάλιστα...
Είπαμε, όχι μισαλλοδοξίλα και φανατισμός και ζηλωτισμός, όχι όμως και υποκατάσταση της αφανάτιστης μαρτυρίας της αλήθειας από τον δημοσιοσχεσιτισμό.
Θα πάρω αφορμή από το κατά οικονομία για να πω μερικές μου σκέψεις .
Έχει αρχίσει στις μέρες μας να φαίνεται πλέον με ποιο τρόπο και πόσο ύπουλα κατάφεραν οι σκοτεινές δυνάμεις να διχάσουν και στο τέλος να αλώσουν την Ορθόδοξη πίστη .
Πως θα ήταν δυνατών να μπορέσουν να το πετύχουν αυτό όταν στην Ορθοδοξία υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για αυτήν ? . έτσι δημιούργησαν το ζήτημα του Ημερολογίου , κατάφεραν να αποσπάσουν τους ( ζηλωτές με την καλή έννοια ) Ορθοδόξους και να τους ρίξουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση η οποία προέκυψε από τον ίδιο τούς των ζήλο.
Αντί λοιπόν αυτοί να μείνουν και να αγωνιστούν για να ξαναδιορθωθούν αυτά που με δόλο και ενάντια στους Ιερούς κανόνες έγιναν , αυτοί έφυγαν , με τα γνωστά σήμερα αποτελέσματα για όλους
Δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτά που κάνουν σήμερα αν υπήρχαν αυτοί μες στους κόλπους της εκκλησίας ( του Νέου ) , άσε που μετά από τόσα Χρόνια θα είχαν καταφέρει να την επαναφέρουν και πάλι στο πάτριο ημερολόγιο .
Έτσι λοιπόν αφού απομακρύνθηκαν αυτοί και μείναμε εμείς οι χλιαροί στην πίστη και οι οχαδελφιστες , κατάφεραν να χειροτονούνε Ιερείς πριν από τα 30 , κατά οικονομία ,
να έχουν αυτοί προγαμιαίες σχέσεις πριν την χειροτονία , κατά οικονομία ,
να είναι αρσενοκοιτες, αλλα να χειροτονούνται κατά οικονομία ,
Έχουν καταφέρει συνπροσευχές με τους αιρετικούς , χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται , κατά οικονομία ,
έχουν καταφέρει να τους κοινωνούνε κατά οικονομία , έχουν αλώσει και έχουν αλλάξει τα πάντα , τοίχοι αίσχους έχουν ονομάσει τους Ιερούς κανόνες ,
μιλάνε για παλιά και νέα εποχή , που ? στην Εκκλησιά του Χριστού, κατά οικονομία
αυτά είναι προσωπικές μου απόψεις .
Έχει αρχίσει στις μέρες μας να φαίνεται πλέον με ποιο τρόπο και πόσο ύπουλα κατάφεραν οι σκοτεινές δυνάμεις να διχάσουν και στο τέλος να αλώσουν την Ορθόδοξη πίστη .
Πως θα ήταν δυνατών να μπορέσουν να το πετύχουν αυτό όταν στην Ορθοδοξία υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για αυτήν ? . έτσι δημιούργησαν το ζήτημα του Ημερολογίου , κατάφεραν να αποσπάσουν τους ( ζηλωτές με την καλή έννοια ) Ορθοδόξους και να τους ρίξουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση η οποία προέκυψε από τον ίδιο τούς των ζήλο.
Αντί λοιπόν αυτοί να μείνουν και να αγωνιστούν για να ξαναδιορθωθούν αυτά που με δόλο και ενάντια στους Ιερούς κανόνες έγιναν , αυτοί έφυγαν , με τα γνωστά σήμερα αποτελέσματα για όλους
Δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτά που κάνουν σήμερα αν υπήρχαν αυτοί μες στους κόλπους της εκκλησίας ( του Νέου ) , άσε που μετά από τόσα Χρόνια θα είχαν καταφέρει να την επαναφέρουν και πάλι στο πάτριο ημερολόγιο .
Έτσι λοιπόν αφού απομακρύνθηκαν αυτοί και μείναμε εμείς οι χλιαροί στην πίστη και οι οχαδελφιστες , κατάφεραν να χειροτονούνε Ιερείς πριν από τα 30 , κατά οικονομία ,
να έχουν αυτοί προγαμιαίες σχέσεις πριν την χειροτονία , κατά οικονομία ,
να είναι αρσενοκοιτες, αλλα να χειροτονούνται κατά οικονομία ,
Έχουν καταφέρει συνπροσευχές με τους αιρετικούς , χωρίς κανείς να διαμαρτύρεται , κατά οικονομία ,
έχουν καταφέρει να τους κοινωνούνε κατά οικονομία , έχουν αλώσει και έχουν αλλάξει τα πάντα , τοίχοι αίσχους έχουν ονομάσει τους Ιερούς κανόνες ,
μιλάνε για παλιά και νέα εποχή , που ? στην Εκκλησιά του Χριστού, κατά οικονομία
αυτά είναι προσωπικές μου απόψεις .
Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου
«Ακούσατε, παίδες, παιδείαν πατρός και προσέχετε γνώναι έννοιαν»
Μιά μερίδα αγιορειτών πατέρων, πού ήταν κάπως ευαίσθητοι, είχαν λογισμό νά κόψουν τό μνημόσυνο του πατριάρχη Δημητρίου, γιατί, όπως έλεγαν, έκανε κάποια «ανοίγματα» μεγάλα προς τό Βατικανό. Πήγαν στό Γέροντα με ανένδοτη γνώμη καί τόν βομβάρδιζαν μέ διάφορα επιχειρήματα λέγοντας του ότι πήραν απόφαση νά ξεκόψουν και νά μήν μνημονεύουν τόν Πατριάρχη καί τόν ρώτησαν τί γνώμη είχε γιά τό θέμα.
Κι ο Γέροντας τους απάντησε:
-Τί νά σας πώ; Κι εγώ είμαι απελπισμένος μ' αυτόν τον πρωθυπουργό. Έχει καταστρέψει τήν Ελλάδα βάζοντας μέσα στό Σύνταγμα τό Ελληνικό, πού είναι στό όνομα της Αγίας Τριάδας, όλους τους αντίχριστους νόμους. Δέν ύποφέρεται πιά! Γι' αυτό αποφάσισα κι έγώ νά σηκωθώ νά φύγω από τήν Ελλάδα καί τό Όρος και νά πάω στό Σινά.
Τότε οι πατέρες του είπαν:
-Γέροντα, προς Θεού, μήν κάνετε τέτοιο πράγμα καί φύγετε εξ αιτίας του πρωθυπουργού, γιατί αυτός σήμερα - αύριο «θα πέσει» καί θά ησυχάσουμε.
Κι ό Γέροντας χαμογελώντας τους είπε:
-Καί σεις τό ίδιο νά κάνετε, πού συμβουλεύετε νά κάνω εγώ: Κάντε υπομονή, γιατί δέν είναι σωστό νά ξεκοπούμε από τήν Εκκλησία του Χριστού. Νά ευχόμαστε όμως συνάμα ο Θεός νά φωτίζει όλους τους υψηλά ισταμένους νά ορθοτομούν το λόγο τής αληθείας.
«Ακούσατε, παίδες, παιδείαν πατρός και προσέχετε γνώναι έννοιαν»
Μιά μερίδα αγιορειτών πατέρων, πού ήταν κάπως ευαίσθητοι, είχαν λογισμό νά κόψουν τό μνημόσυνο του πατριάρχη Δημητρίου, γιατί, όπως έλεγαν, έκανε κάποια «ανοίγματα» μεγάλα προς τό Βατικανό. Πήγαν στό Γέροντα με ανένδοτη γνώμη καί τόν βομβάρδιζαν μέ διάφορα επιχειρήματα λέγοντας του ότι πήραν απόφαση νά ξεκόψουν και νά μήν μνημονεύουν τόν Πατριάρχη καί τόν ρώτησαν τί γνώμη είχε γιά τό θέμα.
Κι ο Γέροντας τους απάντησε:
-Τί νά σας πώ; Κι εγώ είμαι απελπισμένος μ' αυτόν τον πρωθυπουργό. Έχει καταστρέψει τήν Ελλάδα βάζοντας μέσα στό Σύνταγμα τό Ελληνικό, πού είναι στό όνομα της Αγίας Τριάδας, όλους τους αντίχριστους νόμους. Δέν ύποφέρεται πιά! Γι' αυτό αποφάσισα κι έγώ νά σηκωθώ νά φύγω από τήν Ελλάδα καί τό Όρος και νά πάω στό Σινά.
Τότε οι πατέρες του είπαν:
-Γέροντα, προς Θεού, μήν κάνετε τέτοιο πράγμα καί φύγετε εξ αιτίας του πρωθυπουργού, γιατί αυτός σήμερα - αύριο «θα πέσει» καί θά ησυχάσουμε.
Κι ό Γέροντας χαμογελώντας τους είπε:
-Καί σεις τό ίδιο νά κάνετε, πού συμβουλεύετε νά κάνω εγώ: Κάντε υπομονή, γιατί δέν είναι σωστό νά ξεκοπούμε από τήν Εκκλησία του Χριστού. Νά ευχόμαστε όμως συνάμα ο Θεός νά φωτίζει όλους τους υψηλά ισταμένους νά ορθοτομούν το λόγο τής αληθείας.
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς