Γιατί πολλοί δεν εκκλησιάζονται;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Γιατί πολλοί δεν εκκλησιάζονται;

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

Θεοδόση αδέλφι μου εν Χριστώ πολυαγαπημένο, περαστικά εύχομαι! Και Δόξα τω Θεώ που ξεπέρασες τον πειρασμό και δεν άφησες να σε αποξενώσει από την ενορία σου.

Ναταλία, είσαι πολλή ευλογημένη. Σου απάντησε η αφρόκρεμα του "σπιτιού" μας. Είναι τα καλύτερα παιδιά και είναι όλοι τους αγωνιστές για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, για την αγάπη Του και το μέγα Του 'Ελεος!

Να με συγχωρείς που σε στενοχώρησα αλλά ήταν εσκεμμένα. 'Ηθελα να σκεφτείς μερικά πράγματα και περίμενα και όλα τα ωραία που γράφτηκαν προς συμφέρον όλων μας.

Δόξα τω Θεώ.
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Εγώ πάντως είμαι νέος!
με μισό αιώνα ζωής
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
stathisekp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stathisekp »

Θα ήθελα εδώ να πω και την προσωπική μου εμπειρία.
Πολλά χρόνια πριν, (μάλλον λίγα, γιατι εγώ είμαι και μικρός, πολύ μικρότερος από τον Αποστόλη, Στάθη, Διονύση, και λοιπούς και, φυσικά μπέμπης μπρος στον κύρ Βασίλη) πίστευα, όπως όλα τα παιδιά τότε, ότι αρκεί να πιστεύεις οτι υπάρχει Θεός και είναι όλα Οκ, οι παπάδες, οι δεσποτάδες, οι εκκλησίες κλπ είναι άλλο φρούτο, δεν είναι για μας τους νέους, τους επαναστατημένους νέους. Φυσικά ούτε λόγος για νηστεία, κοινωνία, εξομολόγηση.
Πολλές φορές τσακωνόμουν με την μητέρα μου και την αδελφή μου που αυτές έλεγαν Θεός κι εγώ ανωτέρα δύναμη, αυτό ήταν τότε της μοδός...
Όμως λόγω καταβολών από τον συγχωρεμένο πατέρα μου, και τη μητέρα μου, πάντα υπήρχε κάτι μέσα μου που σιγόκαιε σαν ένα μικρό καντηλάκι. Ευτυχώς νήστευα Μ.Εβδομάδα και κοινωνούσα, έστω και 2 φορές το χρόνο και 2-3 φορές είχα εξομολογηθει. Αυτό που μου άρεσε ήταν να επισκέπτομαι, έστω αραιά και που, τα μοναστήρια.
Όταν η μητέρα μου και η αδελφή μου γνωρισαν τον πνευματικό που έχουν και τωρα, ζήτησε ο ίδιος να με δει. Ήδη είχε αρχίσει η μεταστροφή μου μερικά χρόνια πριν, χωρίς όμως ακόμη να εκκλησιάζομαι τακτικά.
Ο Γέροντας αυτός, με πολύ ήρεμο τρόπο και χωρίς να το καταλάβω, με έκανε να κάμψω όλες τις δικαιολογίες που πρόβαλλα στον εαυτό μου για την Κυριακάτικη Λειτουργία (πχ, πρέπει να πάω το παιδί στο μπάσκετ, μια Κυριακή έχω να ξεκουραστώ -αν και από συνήθειο τα Σ/Κ ξυπνάω πιό νωρίς κι απ τις άλλες μέρες- άσε τώρα πίνω το καφεδάκι μου κλπ).
Δηλαδή ενώ ξύπναγα νωρίς δε πήγαινα στην Εκκλησία, και μάλιστα άκουγα την καμπάνα να καλεί και έγώ έψαχνα να βρω δικαιολογία στον εαυτό μου να μη πάω στην ενορία μου!!!!! :twisted: :twisted: Τυχαινε μάλιστα να είμαι διακοπές, να πηγαίνω στην εκκλησία αλλά μη πηγαίνω όταν ήμουν στην Αθήνα!!!
Από τότε που πλέον πηγαίνω (μου στέρεψαν και οι δικαιολογίες φαίνεται.....) πραγματικά νοιώθω υπέροχα, δεν κοιτώ δίπλα μου ακόμη κι αν είναι κάποιος γνωστός, τον βλέπω στο σχόλασμα...
Που θέλω να καταλήξω.
Αρεκί να υπάρχει το "καντηλάκι" μέσα μας και σίγουρα θα βρούμε το δρόμο μας.
Ακόμη κι αν δεν υπάρχει, Αυτός θα βρει τον τρόπο να μας κάνει να πάμε κοντά Του, και αργότερα θα μας κάνει να προσηλωνόμαστε στη Θεία Λειτουργία και να μη βλέπουμε τίποτα άλλο την ώρα εκείνη.
Αυτά αδέλφια μου.... :8 :8 :8
Δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

ΕΚΠ έγραψε... Αρκεί να υπάρχει το "καντηλάκι" μέσα μας και σίγουρα θα βρούμε το δρόμο μας.
Ακόμη κι αν δεν υπάρχει, Αυτός θα βρει τον τρόπο να μας κάνει να πάμε κοντά Του, και αργότερα θα μας κάνει να προσηλωνόμαστε στη Θεία Λειτουργία και να μη βλέπουμε τίποτα άλλο την ώρα εκείνη.
Αυτά αδέλφια μου....
:25 :25 :25 :25 :25 :25 :25 :25 ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ + ∞
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

theodosis79 έγραψε:Γιατί τους λες κυρίους βρε Ναταλία μου ,δεν είναι γέροι.
Γέροι είναι...
Επειδή βάφουν το μαλλί δεν σημαίνει πως έγιναν και νιοι...
Όλοι ωραία και ωφέλιμα λόγια είπαν.
Ο Διονύσης με συγκίνησε πάλι!!!
Τι κρεσέντο ήταν αυτό για το ταπεινό Θεό;
Έτσι είναι.
Στα δύσκολα είναι ΠΑΝΤΑ εκεί.
Έχω συλλάβει τον εαυτό μου να ζητάει το ΄΄σουβλάκι΄΄ εδώ και τώρα και να απογοητεύομαι πολλές φορές
που δεν το βλέπω. Όμως μετά από λίγο καιρό συνειδητοποιείς ότι μπορεί να μην ήταν ΄΄σουβλάκι΄΄ αλλά
μια στοίβα από ΄΄τυρόπιττες΄΄ ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Το θέμα είναι να έχεις καθαρό μυαλό να μπορείς να βλέπεις την διαρκή Παρουσία του...
ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ. ΠΑΝΤΑ.

Θεοδόση περαστικά.
Μπράβο σου που δεν άφησες την κηλίδα να σε μαυρίσει...

Και ο Γιώργος καλά τα λέει. Μόνο που με τι σιωνομασονιστικά κλπ δεν τα πολυπάω καλά.
Αυτοί καλά καλά δεν είχαν κράτος τότε... Και νομίζω ο σύγχρονος σιωνισμός κάπου στο τέλος του 18 αιώνα ξεκινά.
Πότε πρόλαβαν;
Πάντως βρε παιδιά αυτά με τους σιωνιστές μπορεί να τρελάνουν κόσμο.
Ανάδελφοι, χωρίς κράτος, σκορπισμένοι, και όμως υπήρξαν...
Και ο Χίτλερ; Γιατί ήθελε να τους αφανίσει;
Δεν τα βάζω προς συζήτηση. Απλά έχουν ένα ιστορικό μυστήριο...
Αντε να βρεις άκρη...
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

stathisekp έγραψε: κύρ Βασίλη
:24 :24 :24
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Άβαταρ μέλους
vivika
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vivika »

Domna έγραψε:Η Εκκλησιά τής γειτονιάς μας ! Χτυπάνε οί καμπάνες της κι΄ εμείς αδιαφορούμε, μή σκεπτόμενοι ότι ώς πότε άραγε ο Θεός θα μάς περιμένει;
[...]Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους πολλοί Χριστιανοί δεν εκκλησιάζονται σήμερα είναι τρείς.

Πρώτος λόγος είναι η απιστία και η έλλειψη αγάπης προς το Θεό. [...]

Δεύτερος λόγος είναι η υλιστική και αμαρτωλή ζωή. [...]
Αλήθεια ακούσατε κανέναν να λέει δεν έχω καιρό να κάνω τις δουλειές μου ή δεν έχω καιρό να φάω ή δεν έχω καιρό να κοιμηθώ και να αναπαυθώ; [...]

Κι όμως έχω ακούσει αυτά τα λόγια σε πρόταση που ξεκινά "Εδώ δεν έχω καιρό να κάνω τις δουλειές μου, δεν προλαβαίνω να φάω, να κοιμηθώ κλπ... στην εκκλησία θα τρέχω;"

Τρίτος λόγος είναι η άγνοια. [...]

Υπάρχουν ακόμη όμως καί πέντε προφάσεις για τον μή εκκλησιασμό.
Α) Λένε μερικοί: «εμείς όλη την εβδομάδα κουραζόμαστε και θέλουμε την Κυριακή να κοιμηθούμε, να ξεκουραστούμε».[...]

Β) Λένε μερικοί ότι ο παπάς της ενορίας τους δεν είναι καλός. [...]

Γ) Λένε άλλοι: «Τί να κάνω να πάω στην Εκκλησία, να ακούω τα ίδια και τα ίδια;».[...]

Δ) Άλλοι διαμαρτύρονται για την ώρα που γίνεται η Θεία Λειτουργία. [...]

Ε) Διαμαρτύρονται κυρίως οι νέοι για τη γλώσσα της λατρείας. [...]
[...]
Υπάρχουν ακόμα κι εκείνοι που δεν πάνε στην Εκκλησία:
- Γιατί έχουν την άποψη ότι 'έχω ακόμα χρόνο. Στην τελευταία μου πνοή θα κάνω ότι και ο ληστής στο σταυρό και θα προλάβω να μετανοήσω'...

- Γιατί έχουν την άποψη ότι 'διαρκεί πολλές ώρες όλο αυτό' και τους 'τρώει όλη τη μέρα'...

- Γιατί τα παιδιά έχουν άλλες υποχρεώσεις π.χ. Φροντιστήρια, Γυμναστήρια, Προσκοπισμό κλπ και δεν προλαβαίνουν να πάνε και στην εκκλησία... (με πρόλαβε ο Στάθης)

- Γιατί μεγάλωσαν τώρα (ηλικίες από 70 και πάνω) και έχουν το ακαταλόγιστο...

- Γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν, ή για να βρουν θέση θα πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς...

- Γιατί φοβούνται ότι αν πάνε στην εκκλησία θα μπλέξουν ή θα γίνουν 'θεούσες' και 'θεούσοι' και αυτοί 'όλο το σταυρό τους κάνουν από μπροστά κι όλο με το φτυάρι είναι από πίσω'...

- Γιατί θέλουν παρέα για να πάνε, δεν μπορούν να πάνε μόνοι τους, δεν το έχουν συνηθίσει, τους φαίνεται περίεργο, κλπ...

Το θέμα για μένα δεν είναι γιατί πολλοί δεν εκκλησιάζονται, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτούς που δεν εκκλησιάζονται;
«Γρηγορεῖτε καί προσεύχεσθε, ἵνα μή εἰσέλθητε εἰς πειρασμόν» Ματθ. κστ' 41
Ω Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ,
και τη σοφία για να γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ τους.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

vasilisalt έγραψε: Ο Διονύσης με συγκίνησε πάλι!!!
Τι κρεσέντο ήταν αυτό για το ταπεινό Θεό;
Ο Διονύσης διανθίζει τα κείμενά του με ποιητικό οίστρο. Σ' αυτό δεν μπορώ να τον ανταγωνιστώ. Μη μασάτε όμως, γιατί στο μη εντυπωσιακό κομάτι, όσον αφορά δηλαδή στην ουσία του κειμένου και στο νόημα που μεταδίδεται, ρίσκομαι πολλά σκαλοπάτια επάνω (μπροστά) από αυτόν!
Μιλάω με την εμπειρία του γνώθι σ' αυτόν!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

vivika έγραψε:
Το θέμα για μένα δεν είναι γιατί πολλοί δεν εκκλησιάζονται, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτούς που δεν εκκλησιάζονται;
Να πηγαίνεις εσύ γι' αυτούς :65
Ευλογησον
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
GeorgiosM
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από GeorgiosM »

βιβικα πολύ σωστα ειπε ο κ.Γιαννης..να πηγαινουμε εμεις (και) για αυτους ..
(κ κατα πρωτο για εμας..)
ελεγε ο αγ.Σεραφειμ του Σαρωφ, να αποκτησουμε το Αγιο Πνευμα,αυτο ειναι ο σκοπος του χριστιανου
(ή κατι τετοιο,δεν θυμαμαι ακριβως)..
αν ειχαμε κ Αγ.Πνευμα (εστω να μας φωτιζε ελαχιστοτατα, θα βρισκαμε προφανως πολλα να ασχολουμαστε
κ να βοηθαμε οχι μονο εμας αλλα κ ...τον εκκλησιασμο των αλλων αλλα και χιλια δυο ακομη...ολων των καρπων -των καλων.

επισης επειδη δεν εχουμε αγιαστει λοιπον ή εχουμε αγιαστει ελαχιστοτατα, πχ βαπτισμα,εξομολογηση, μεταληψη ,
προσευχη (δυστυχως τα λεω...στο περιπου κ στα ..κουτουρου...),
δεν ξερουμε τι να κανουμε..
γιαυτο καταφευγουμε και στο πιο απλο μεσο..τη σκέψη..! σκεπτομαστε τί αλλο να κανουμε πρακτικό..
(αρκει να πιανει, οχι να τον γκρεμιζει τον αλλον (ααακκ..))

παραδειγμα...ειπες κ εσυ τα εξης..
Γιατί φοβούνται ότι αν πάνε στην εκκλησία θα μπλέξουν ή θα γίνουν 'θεούσες' και 'θεούσοι' και αυτοί 'όλο το σταυρό τους κάνουν από μπροστά κι όλο με το φτυάρι είναι από πίσω'... ΑΡΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΟΥΜΕ!!

- Γιατί θέλουν παρέα για να πάνε, δεν μπορούν να πάνε μόνοι τους, δεν το έχουν συνηθίσει, τους φαίνεται περίεργο, κλπ...
ΑΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΦΕΛΙΜΗ Κ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΑΛΛΟς ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΡΟΜΟ..

και επειτα απο ολη την παραπανω αναλυση κ σκεψη συνοψιζω...
τι θα κανουμε να βοηθησουμε? τίποτα! θα κοιταζουμε τα δικα μας :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
και μετα απο των αλλων ...ο,τι μας συνιστα ο πνευματικος και ο,τι κάτσει στο δρομο μας..
διοτι...πολλοι πανε να βοηθησουν κ τελικα ..κανουν πιο πολυ ζημια...(καπου καπου το παθαινω..)

δηλαδή εν ολιγοις...να κανουμε απο όλα και "τιποτα"... :mrgreen: :mrgreen:

επισης ενα αλλος στανταρτ δρομος ειναι το φαγητο...
βαζε κατσαρολα και θα δεις ποσοι θα αναγνωρισουν την χριστιανικη αυτη πραξη.. :mrgreen: :mrgreen:
(τουλαχιστον ακομη κ αν ολα πανε ασχημα, τουλαχιστον να εχουμε κανει κ ενα καλο στον αλλο...)
ιδιαιτερα αν ειναι κ σε καμια ενορια ή γειτονιά κανεις φτωχος..ειδικα αυτες τις μερες.της πνευματικης κρισης..
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”