Εκκλησία και έκτακτη εισφορά

Συντονιστής: Συντονιστές

Να εξαιρεθεί από την έκτακτη εισφορά

Η περιουσία της Εκκλησίας συνολικά
1
9%
Μόνο οι Ιεροί Ναοί και οι Ιερές Μονές
3
27%
Μόνο οι Ιεροί Ναοί ,οι Ιερές Μονές και τα ανεκμετάλευτα ακίνητα
5
45%
Να μην εξαιρεθεί τίποτα
2
18%
Δεν ξέρω
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι

Σύνολο ψήφων: 11

Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Εκκλησία και έκτακτη εισφορά

Δημοσίευση από stathis73 »

lovethink έγραψε:
stathis73 έγραψε:
lovethink έγραψε:Από την άλλη όμως εδώ που τα λέμε η Εκκλησία από τους πιστούς συχνά εισπράτει "έκτακτες εισφορές" για γάμους βαφτίσια κτλπ
Τώρα που καλείται να στηρίξει το κράτος σε μια τόσο δύσκολη για όλους περίοδο ;

Τώρα αδελφέ "Μανο" πηγαίνεις αλλού την συζήτηση, εδω είπαμε να σχολιάσουμε εάν πρέπει ή οχι (βάση των νόμων και του συντάγματος) να
πληρώνει ή όχι η εκκλησία.
Oχι Οχι δεν θα ήθελα ούτε εγώ να πάει αλλού η συζήτηση ! και μάλιστα μπήκα γιατί σκεφτόμουν μήπως είναι καλύτερα τελικά να το διέγραφα αυτό το μήνυμα
Το θέμα δεν είναι μόνο βάση νόμων και συντάγματος όμως ,νομίζω ότι οι νόμοι μπορούν να υπερβαίνονται αν είναι για το καλό του συνόλου
Δεν θεωρώ ότι είναι offtopic το σχόλιο ,είναι μια πραγματικότητα
Θα μου άρεσε σαν πιστός να άκουγα ότι η Εκκλησία πχ προσφέρει ένα χρηματικό ποσό στο κράτος για να βοηθηθεί με αντάλλαγμα πχ να μειωθεί το ποσοστό στις έκτακτες εισφορές των πολύτεκνων .Ενα παράδειγμα έφερα δε ξέρω
Και ότι λέω προς Θεού να μη φανεί σαν "επίθεση" στην Εκκλησία
Η Εκκλησία είναι η κιβωτός των ψυχών μας ,είναι ο χώρος όπου ο Χριστός σταυρώνεται και ανασταίνεται κάθε Κυριακή
Έχεις δει ποτέ αδελφέ μου εσύ να υπερβαίνει το κράτος έστω και τον πιο μικρό νόμο για το όφελος των ανθρώπων ή ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων αυτής εδω της κακόμοιρης χώρας;;;

Οι μόνες υπερβάσεις γίνονται και μάλιστα σκανδαλωδώς υπέρ πχ: ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 70 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ- ΑΕΚ 169 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΈΓΟΝΤΑΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ εαν εγώ χρωστάω στο ΙΚΑ ή στην ΔΕΗ 100-200 ευρώ ή δεν μου δίνουν φορολογική ενημερότητα ή μου κόβουν το ρεύμα.

Σε αυτό το κράτος ΔΙΚΑΙΟΥ ΖΕΙΣ και ολα τα άλλα ειναι να χαμε να λέγαμε.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

lovethink έγραψε:
stathis73 έγραψε:
lovethink έγραψε:Από την άλλη όμως εδώ που τα λέμε η Εκκλησία από τους πιστούς συχνά εισπράτει "έκτακτες εισφορές" για γάμους βαφτίσια κτλπ
Τώρα που καλείται να στηρίξει το κράτος σε μια τόσο δύσκολη για όλους περίοδο ;

Τώρα αδελφέ "Μανο" πηγαίνεις αλλού την συζήτηση, εδω είπαμε να σχολιάσουμε εάν πρέπει ή οχι (βάση των νόμων και του συντάγματος) να
πληρώνει ή όχι η εκκλησία.
Oχι Οχι δεν θα ήθελα ούτε εγώ να πάει αλλού η συζήτηση ! και μάλιστα μπήκα γιατί σκεφτόμουν μήπως είναι καλύτερα τελικά να το διέγραφα αυτό το μήνυμα
Το θέμα δεν είναι μόνο βάση νόμων και συντάγματος όμως ,νομίζω ότι οι νόμοι μπορούν να υπερβαίνονται αν είναι για το καλό του συνόλου
Δεν θεωρώ ότι είναι offtopic το σχόλιο ,είναι μια πραγματικότητα
Θα μου άρεσε σαν πιστός να άκουγα ότι η Εκκλησία πχ προσφέρει ένα χρηματικό ποσό στο κράτος για να βοηθηθεί με αντάλλαγμα πχ να μειωθεί το ποσοστό στις έκτακτες εισφορές των πολύτεκνων .Ενα παράδειγμα έφερα δε ξέρω
Και ότι λέω προς Θεού να μη φανεί σαν "επίθεση" στην Εκκλησία
Η Εκκλησία είναι η κιβωτός των ψυχών μας ,είναι ο χώρος όπου ο Χριστός σταυρώνεται και ανασταίνεται κάθε Κυριακή
Τότε Μάνο θα πρέπει να πληρώσει έκτακτη εισφορά και το κράτος για όλες τις Υπηρεσίες του και τα ΝΠΔΔ. Και άντε και πλήρωσε, από που θα προέλθουν αυτά τα χρήματα; Πάλι από μας τους πολίτες. Κι έτσι οδηγούμαστε σ΄ένα φαύλο κύκλο.

Το θέμα όμως είναι ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Εκκλησία. Τα χρήματα των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ προέρχονται από τις ίδιες τσέπες των φορολογούμενων (αγρίως) πολιτών που πληρώνουν και όλους τους άλλους φόρου και φυσικά την έκτακτη εισφορά. Αν λοιπόν πληρώσουν τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ τελικά, πάλι εμείς θα τα πληρώσουμε κι όχι κάποιος άλλος.

Μάνο είσαι έξυπνος άνθρωπος. Δεν μπορώ να καταλάβω πως πέφτεις έτσι στην παγίδα των λαϊκιστών, που κάνουν τάχα ότι αγνοούν τα αυτονόητα.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Πάντως για να μην μακρυγορώ εγώ είμαι της άποψης ότι οι ναοί και οι μονές πολύ σωστά πρέπει να εξαιρεθούν της έκτακτης εισφοράς .Από εκεί και πέρα τα ακίνητα της Εκκλησίας είτε εκμεταλεύσιμα είτε ανεκμετάλευτα ίσως πρέπει να πληρώσουν κανονικά όπως όλοι οι πολίτες είτε είναι άνεργοι είτε πολύτεκνοι είτε είτε είτε
Αλλά κι αν αυτό δεν πρέπει να γίνει για τους Χ λόγους θα πρέπει αυτοί οι Χ λόγοι να γνωστοποιηθούν στον κόσμο για να μην σκανδαλίζεται
Από την άλλη βέβαια αν ένα κτίσμα φιλοξενεί φτωχούς ,γέρους με έξοδα της Εκκλησίας να πληρώσει και εισφορά ;
Λεπτά θέματα ....

YΓ:Filotas δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις λαϊκιστές όλο αυτό το κόσμο που αυτή τη φορά "σκανδαλίστηκε" ακούγοντας ότι εξαιρείται η Εκκλησία ,πολύς κόσμος δεν έχει να φάει στις μέρες μας .Οσο για μένα δεν θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου έξυπνο και δεν αγνοώ τα αυτονόητα ,συζήτηση κάνουμε
Καλή Σαρακοστή
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

2,5 ευρώ σε φόρους κατέβαλλε η ΕΚΥΟ
Ημ. Δημοσίευσης: Sep 16, 2011 - του Νίκου Παπαχρήστου

Περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους κατέβαλλε για το έτος 2010 η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την ώρα που κάποιοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν την συμμετοχή της Εκκλησίας στην κοινή προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης, παρά την ξεκάθαρη χθεσινή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ πληρώνουν κανονικά τους φόρους για τα έσοδα που έχουν από την εμπορική αξιοποίηση των ακινήτων τους. Το Amen.gr δημοσιεύει αναλυτικά τα ποσά που κατέβαλλε η ΕΚΥΟ για τους διάφορους φόρους που έχουν επιβληθεί από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η ΕΚΥO κατέβαλλε για:

Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 1.020.000 ευρώ
Φόρο εισοδήματος 1.100.000 ευρώ
Συμπληρωματικό Φόρος επί εισοδημάτων 300.000 ευρώ
Προκαταβολή Φόρου 55% επί εισοδημάτων 165.000

Συνολικό ποσό 2.485.000 ευρώ

Η ΕΚΥΟ διαθέτει 30 ακίνητα στην Αθήνα, εκ των οποίων 6 ανοίκιαστα, και 14 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων το 1 ανοίκιαστο.

Ανάμεσα στα ακίνητα που διαθέτει είναι το κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως όπου στεγάζονταν παλαιότερα το Υπουργείο Παιδείας και το ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ στην οδό Ερμού.

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΥΟ (που διαχειρίζεται την περιουσία της Ιεράς Συνόδου) στην πραγματικότητα είναι ένα από τα περίπου 6500 εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ αφού κάθε Ναός αποτελεί ξεχωριστό ΝΠ και διαχειρίζεται αυτοτελώς τα όποια περιουσιακά στοιχεία του (πχ ακίνητα).

Πηγή: amen.gr

Στους παραπάνω φόρους, όπως αναφέρεται ξεκάθαρα, δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι φόροι που πλήρωσαν τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, δηλαδή Μητροπόλεις, Ιερές Μονές, Ιεροί Ναοί και εκκλησιαστικά ιδρύματα. Το ύψος των φόρων αυτών είναι πολλαπλάσιο τον 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως Μάνο είναι μύθος ότι η Εκκλησία δεν πληρώνει αυτό που της αναλογεί σε φόρους και όλα τ΄άλλα είναι λαϊκισμός των κακοπροαίρετων. Όσοι σκανδαλίστηκαν, αυτό έγινε επειδή έχουν συνηθίσει ν΄ακούν και να πιστεύουν τα παπαγαλάκια των καναλιών κι όχι την ψύχραιμη και έγκυρη φωνή της Εκκλησίας.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Και τι σημαίνει όλο αυτό το κατεβατό που έβαλες ; Eίπε κανείς ότι δεν πληρώνει τους φόρους που πρέπει η Εκκλησία ; Για την ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ μιλάμε ,όχι για τους φόρους που όλοι πληρώνουν
Aναλογικά πληρώνει και το κάθε σπιτικό
Ο ανάπηρος ο άνεργος ο φτωχός ο πολύτεκνος κτλπ
Καλή Σαρακοστή
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Ο ανάπηρος, ο άνεργος και ο πολύτεκνος είναι αυτός που επωφελείται από την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, επομένως είναι ο πρώτος που έχει να χάσει, αν αφαιρεθούν χρήματα από αυτή.
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από angieholi »

filotas έγραψε:Δεν μπορώ να καταλάβω επομένως την τοποθέτηση όσων παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν την αυτονόητη αυτή αλήθεια, όπως πχ ο κ. Πρωτόπαπας χτες στον δελτίο της ΝΕΤ. Είναι δυνατόν να υπάρχει τόση άγνοια των νόμων ή όλα είναι εκ του πονηρού;
Και όχι μόνο αυτό αλλά και τα κανάλια μη χάσουν άλλη μια ευκαιρία επίθεσης προς την Εκκλησία χρησιμοποίησαν έτσι ωραίους βαρύγδουπους τίτλους που πράγματι αν ήμουν και εγώ εκτός Εκκλησίας θα νευρίαζα."ΟΡΓΗ για την εξαίρεση της Εκκλησίας στο φόρο" .
Εμ, είναι δυνατόν να μην οργίζεται μετά ο κόσμος έτσι όπως τα παρουσιάζουν;;;;;;;;;
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Για τους αθλητικούς συλλόγους που θα εξαιρεθούν δεν βλέπω αντιδράσεις :lol:
Καλή Σαρακοστή
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

Είναι αλήθεια πως έτσι όπως τα παρουσίασαν τα ΜΜΕ έκανε κακή εντύπωση το θέμα.
Ξέρω εγώ; Τι να πούμε;

Προσωπικά μάλλον είμαι στο να μη πληρώσουν φόρο.

Όσον αφορά τα αθλητικά σωματεία.
Άλλο σκάνδαλο από εκεί.
Τα περισσότερα γυμναστήρια εμφανίζονται ως αθλητικοί σύλλογοι και τα χρήματα φάινονται ως εισφορές.
ΦΟΡΟΣ ΜΗΔΕΝ!!!
Να μη το πούμε κι αυτό;
Και γι αυτό φταίνε οι πιστωτές και οι μασόνοι;\

Κουράστηκα να προσπαθώ να περιγράψω ότι το γαιδούρι δεν πετάει.

Και να πω και κάτι άλλο σε σχέση με αυτό που έγραψε ο Νίκος.
Οι μητροπόλεις έχουν οργανωμένα λογιστήρια και συμφωνώ πως είναι οκ.
Τους ελέγχει όμως κάποιος;
Δηλαδή λέω Π.Χ. αν υπετιμολογηθεί ένα έργο Χ10, υπάρχει κάποιος να ελέγξει;;;
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Βασίλη έχεις δίκιο.
Όλα είναι ένα απέραντο χάλι.
Και όλα αυτά που συζητάμε εδώ και στο άλλο θέμα, τα εξέθρεψε το ψέμμα. Και ο εγωισμός.

Εκεί τελικά είναι όλη η ουσία του προβλήματος.

Στην έλλειψη Αγάπης.

Και εκεί είναι και η λύση.

Στο να Την ξαναβρούμε....
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”