Τουρκία, Ναοί & η Ι. Μ. της Παναγία Σουμελά 88 χρόνια μετά..
Συντονιστής: Συντονιστές
-
konstantinoupolitis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Τουρκία, Ναοί & η Ι. Μ. της Παναγία Σουμελά 88 χρόνια με
Δεν βρίσκω καμία χαρά όταν οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στους όποιους τόπους τους και οι απόγονοί τους πεθαίνουν σαν ξένα και επιστρέφουν όταν μπορούν μόνο ως τουρίστες. Οι άνθρωποι ζεσταίνουν τον χώρο και αυτοί είναι μακριά.
Ειλικρινά δεν με άγγιξε η Λειτουργία αυτή, ούτε θα με αγγίξει μια ανάλογη Λειτουργία στην Αγία Σοφία, όταν οι πρόφυγες κακοποιήθηκαν, βιάστηκαν, δολοφονήθηκαν και το αποτέλεσμα είναι πως η Τουρκία έχει αυτά τα μέρη οριστικά, χωρίς ελπίδα γυρισμού.
Αν ήμουν εκεί όπως πήγαν γνωστοί μου, θα ένιωθα μεγάλη συγκίνηση προς στιγμήν αλλά έπειτα ματαιότης...
Το μόνο θετικό που βλέπω είναι η Δοξολογία προς τον Θεό επιτέλους απο τα μέρη αυτά και η διατήρηση μια εθνικής μνήμης, για πόσο ακόμα. Το παρακάτω ταιριάζει γάντι γραμμένο για την κυπριακή προσφυγιά:
Νίκη Κατσαούνη "Γυρισμός"
Μέρα τη μέρα τριγυρίζω
μα πίσω σβιούν τα βήματά μου
έχουν χαθεί τα χώματά μου
Σπίτι παλιό στην παραλία
πόλη μου θύμηση παλιά
φεύγουν οι τόποι σαν πουλιά
Νύχτα η νύχτα δεν τελειώνει
πόλη μητέρα μου χαμένη
αγκάλη που με περιμένει
Όρθρου καμπάνες σας ακούω
φτωχά ξωκλήσια ερειπωμένα
πουλιά ορφανά παγιδευμένα
Χρόνο το χρόνο μου μετράω
μέρες πληγές που με πονάτε
νύχτες αιχμές με διαπερνάτε
Πόλη και σπίτι κι ακρογιάλι
γυάλινοι κόσμοι που ραγίσαν
θρύψαλα την ψυχή μου αφήσαν
Μέρα θα ζήσω ν' αντικρύσω
πόλεις αρχέγονες μητέρες
νύχτες να λάμπουν σαν ημέρες
φίλους και γέλια από παιδιά
κι έρωτες πάλι στην καρδιά
Μέρα τη μέρα τριγυρίζω
Σπίτι παλιό στην παραλία
πόλη μου θύμηση παλιά
Ειλικρινά δεν με άγγιξε η Λειτουργία αυτή, ούτε θα με αγγίξει μια ανάλογη Λειτουργία στην Αγία Σοφία, όταν οι πρόφυγες κακοποιήθηκαν, βιάστηκαν, δολοφονήθηκαν και το αποτέλεσμα είναι πως η Τουρκία έχει αυτά τα μέρη οριστικά, χωρίς ελπίδα γυρισμού.
Αν ήμουν εκεί όπως πήγαν γνωστοί μου, θα ένιωθα μεγάλη συγκίνηση προς στιγμήν αλλά έπειτα ματαιότης...
Το μόνο θετικό που βλέπω είναι η Δοξολογία προς τον Θεό επιτέλους απο τα μέρη αυτά και η διατήρηση μια εθνικής μνήμης, για πόσο ακόμα. Το παρακάτω ταιριάζει γάντι γραμμένο για την κυπριακή προσφυγιά:
Νίκη Κατσαούνη "Γυρισμός"
Μέρα τη μέρα τριγυρίζω
Σπίτι παλιό στην παραλία
πόλη μου θύμηση παλιά
Νύχτα η νύχτα δεν τελειώνει
πόλη μητέρα μου χαμένη
αγκάλη που με περιμένει
Όρθρου καμπάνες σας ακούω
φτωχά ξωκλήσια ερειπωμένα
πουλιά ορφανά παγιδευμένα
Μέρα θα ζήσω ν' αντικρύσω
πόλεις αρχέγονες μητέρες
νύχτες να λάμπουν σαν ημέρες
φίλους και γέλια από παιδιά
κι έρωτες πάλι στην καρδιά
Μέρα τη μέρα τριγυρίζω
Σπίτι παλιό στην παραλία
πόλη μου θύμηση παλιά
ΣΥΜΦΩΝΩ 1000%!!!konstantinoupolitis έγραψε:Δεν βρίσκω καμία χαρά όταν οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στους όποιους τόπους τους και οι απόγονοί τους πεθαίνουν σαν ξένα και επιστρέφουν όταν μπορούν μόνο ως τουρίστες. Οι άνθρωποι ζεσταίνουν τον χώρο και αυτοί είναι μακριά.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Απάντηση του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρυ Κλυν) στο "Όλοι στην Παναγία Σουμελά, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης"
(ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ Β. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Κ. ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ")
Φέτος, το Δεκαπενταύγουστο, θα λειτουργήσει και πάλι η Παναγία Σουμελά στον ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟ Πόντο, μετά από σχετική άδεια των τουρκικών αρχών ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙ ΤΙΣ 353.000 ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ (ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ) ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ, ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ» ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΑΙΣΕΙΣ «ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (!) ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΑΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ…»
Φέτος, τη νύχτα της 14/15ης Αυγούστου, θα ανταμωθούν οι ψυχές πενήντα γενιών Ποντίων, που έμειναν θαμμένοι στα άγια χώματα του Πόντου, με τις ψυχές τριών γενιών Ποντίων που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στην Ελλάδα, μετά το 1923.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΛΕΙΠΕΙ Η ΨΥΧΉ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΝΙΚΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΙΤΣΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΚΟΜΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ «ΤΟΥΡΙΣΤΑ» ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΦΟΡΚΛΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΕΜΕΙΝΑΝ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ «ΠΑΤΡΙΔΑ», ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ…
Φέτος η νύχτα της 14/15ης Αυγούστου θα είναι πιο φωτεινή από ποτέ.
ΦΕΤΟΣ Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ 14/15ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ … ΦΩΤΕΙΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ…
Ας είμαστε όλοι, εκεί, όσοι μπορούμε, και ας επιδείξουμε αίσθημα ιστορικής ευθύνης, για να μην αμαυρώσουμε αυτές τις ιερές στιγμές.
ΑΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΠΡΟΚΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΡΓΟΙ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΕΙ… ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ ΘΑ ΤΗΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΦΟΡΚΛΟΡΙΚΕΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ…
ΒΑΣΙΛΗ Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔOΣ
(ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ Β. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Κ. ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ")
Φέτος, το Δεκαπενταύγουστο, θα λειτουργήσει και πάλι η Παναγία Σουμελά στον ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟ Πόντο, μετά από σχετική άδεια των τουρκικών αρχών ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙ ΤΙΣ 353.000 ΨΥΧΕΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ (ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ) ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ, ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ» ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΑΙΣΕΙΣ «ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ (!) ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΑΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ…»
Φέτος, τη νύχτα της 14/15ης Αυγούστου, θα ανταμωθούν οι ψυχές πενήντα γενιών Ποντίων, που έμειναν θαμμένοι στα άγια χώματα του Πόντου, με τις ψυχές τριών γενιών Ποντίων που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν στην Ελλάδα, μετά το 1923.
ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΛΕΙΠΕΙ Η ΨΥΧΉ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΝΙΚΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΙΤΣΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΚΟΜΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ «ΤΟΥΡΙΣΤΑ» ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΦΟΡΚΛΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΕΜΕΙΝΑΝ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ «ΠΑΤΡΙΔΑ», ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ…
Φέτος η νύχτα της 14/15ης Αυγούστου θα είναι πιο φωτεινή από ποτέ.
ΦΕΤΟΣ Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ 14/15ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ … ΦΩΤΕΙΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ…
Ας είμαστε όλοι, εκεί, όσοι μπορούμε, και ας επιδείξουμε αίσθημα ιστορικής ευθύνης, για να μην αμαυρώσουμε αυτές τις ιερές στιγμές.
ΑΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΠΡΟΚΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΡΓΟΙ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΕΙ… ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕ ΘΑ ΤΗΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΦΟΡΚΛΟΡΙΚΕΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ…
ΒΑΣΙΛΗ Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔOΣ
- Captain Yiannis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Μα τι είναι αυτά που λέτε???
Μόνο χαρά μου δίνει αυτό που έγινε ,
μόνο χαρά μου δίνει μία Λειτουργία προς Δόξαν Τριαδικού Θεού ,
Μόνο χαρά μου δίνει η Θ. Λειτουργία στην Υπεραγία Θεοτόκο την Σουμελά.
Δόξα τω Θεώ Πάντων Ένεκεν.
Μόνο χαρά μου δίνει αυτό που έγινε ,
μόνο χαρά μου δίνει μία Λειτουργία προς Δόξαν Τριαδικού Θεού ,
Μόνο χαρά μου δίνει η Θ. Λειτουργία στην Υπεραγία Θεοτόκο την Σουμελά.
Δόξα τω Θεώ Πάντων Ένεκεν.
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
-
konstantinoupolitis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Έγραψα πριν:
"[i]Το μόνο θετικό που βλέπω είναι η Δοξολογία προς τον Θεό επιτέλους απο τα μέρη αυτά και η διατήρηση μια εθνικής μνήμης, για πόσο ακόμα".
"[i]Το μόνο θετικό που βλέπω είναι η Δοξολογία προς τον Θεό επιτέλους απο τα μέρη αυτά και η διατήρηση μια εθνικής μνήμης, για πόσο ακόμα".
Ζητούν την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί!
Ζητούν την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί!
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010, 13:27
Το τουρκικό εθνικιστικό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας απαιτεί αντίκρισμα για τη λειτουργία της Μονής Σουμελά και προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεσή της για εορταστική λειτουργία του Ραμαζανιού στην Αγία Σοφία.
Μέλη του κόμματος προέβησαν σε διαδήλωση σε πλατεία της Κωνσταντινούπολης με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε να προσευχηθούμε το μπαϊράμι στην Αγία Σοφία», προτείνοντας παράλληλα και τη μόνιμη επαναλειτουργία του ναού ως τέμενος, η οποία έχει απαγορευτεί από το 1935, οπότε και η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη λειτουργία της Μονής Σουμελά στις 15 Αυγούστου, καθώς, όπως ισχυρίζονται, στις 15 Αυγούστου του 1461 οι οθωμανικές δυνάμεις εισήλθαν στην Τραπεζούντα και οι Αρχές θα έπρεπε να σεβαστούν αυτή την επέτειο.
Το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας, αν και έχει πολύ μικρή κοινοβουλευτική δύναμη (στις εκλογές του 2007 δεν εξασφάλισε βουλευτική έδρα), έχει απασχολήσει στο παρελθόν την πολιτική ζωή της χώρας με επιθέσεις σε αριστερούς ακτιβιστές.
Πηγή: kathimerini.com.cy
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=165625&cid=5
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010, 13:27
Το τουρκικό εθνικιστικό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας απαιτεί αντίκρισμα για τη λειτουργία της Μονής Σουμελά και προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεσή της για εορταστική λειτουργία του Ραμαζανιού στην Αγία Σοφία.
Μέλη του κόμματος προέβησαν σε διαδήλωση σε πλατεία της Κωνσταντινούπολης με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε να προσευχηθούμε το μπαϊράμι στην Αγία Σοφία», προτείνοντας παράλληλα και τη μόνιμη επαναλειτουργία του ναού ως τέμενος, η οποία έχει απαγορευτεί από το 1935, οπότε και η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τη λειτουργία της Μονής Σουμελά στις 15 Αυγούστου, καθώς, όπως ισχυρίζονται, στις 15 Αυγούστου του 1461 οι οθωμανικές δυνάμεις εισήλθαν στην Τραπεζούντα και οι Αρχές θα έπρεπε να σεβαστούν αυτή την επέτειο.
Το Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας, αν και έχει πολύ μικρή κοινοβουλευτική δύναμη (στις εκλογές του 2007 δεν εξασφάλισε βουλευτική έδρα), έχει απασχολήσει στο παρελθόν την πολιτική ζωή της χώρας με επιθέσεις σε αριστερούς ακτιβιστές.
Πηγή: kathimerini.com.cy
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=165625&cid=5
Αυτο το δημοσιευω γιατι μου εκανε εντυπωση που ασχοληθηκε ο Κλιντον, ενας ανθρωπος που δεν εχει καποιο αξιωμα αυτη τη στιγμη για να πεις οτι ανταλλασει φιλοφρονησεις για τους τυπους, με το αν επαναλειτουργησε η Ι.Μ. της Παναγίας της Σουμελά!!! Εγω θα περιμενα να μη ξερει καν αν υπαρχει ή τί εστί Σουμελά...
Επιστολή Κλίντον στον Οικουμενικό Πατριάρχη
Τελευταία Ενημέρωση: Sep 21, 2010
Κωνσταντινούπολη, του Νίκου Μαγγίνα
Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την τέλεση της ιστορικής θείας λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά απέστειλε στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον. Ο Πρόεδρος Κλίντον στήν επιστολή του χαρακτηρίζει τον Πατριάρχη "φωνή σωφροσύνης δια την ανεξιθρησκείαν, την καταλλαγήν και την ειρήνην".
Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου Κλίντον προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη:
«William Jefferson Clinton
30 Αυγούστου 2010
Παναγιώτατον Βαρθολομαίον
Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης,
και Οικουμενικόν Πατριάρχην.
Παναγιώτατε,
Εχάρην πολύ αναγνώσας περί της λειτουργίας την οποίαν ετελέσατε ενωρίτερον αυτόν τον μήνα εις την Μονήν Σουμελά.
Είσθε θαυμάσιος υποστηρικτής και φωνή σωφροσύνης δια την ανεξιθρησκείαν, την καταλλαγήν και την ειρήνην. Είμαι πολύ χαρούμενος βλέπων ότι όλαι αι προσπάθειαί σας και η συνεργασία σας με την Τουρκικήν Κυβέρνησιν εκορυφώθησαν εις εν τοιούτον ιστορικόν και σημαντικόν γεγονός δια τους Ορθοδόξους Χριστιανούς εν Ελλάδι, Ρωσσία και ανά τον κόσμον.
Θερμάς ευχάς δια την επικειμένην λειτουργίαν εις την λίμνην Βαν.
Ειλικρινώς
Bill»
ΠΗΓΗ:http://amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=3451
Επιστολή Κλίντον στον Οικουμενικό Πατριάρχη
Τελευταία Ενημέρωση: Sep 21, 2010
Κωνσταντινούπολη, του Νίκου Μαγγίνα
Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την τέλεση της ιστορικής θείας λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά απέστειλε στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον. Ο Πρόεδρος Κλίντον στήν επιστολή του χαρακτηρίζει τον Πατριάρχη "φωνή σωφροσύνης δια την ανεξιθρησκείαν, την καταλλαγήν και την ειρήνην".
Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου Κλίντον προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη:
«William Jefferson Clinton
30 Αυγούστου 2010
Παναγιώτατον Βαρθολομαίον
Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης,
και Οικουμενικόν Πατριάρχην.
Παναγιώτατε,
Εχάρην πολύ αναγνώσας περί της λειτουργίας την οποίαν ετελέσατε ενωρίτερον αυτόν τον μήνα εις την Μονήν Σουμελά.
Είσθε θαυμάσιος υποστηρικτής και φωνή σωφροσύνης δια την ανεξιθρησκείαν, την καταλλαγήν και την ειρήνην. Είμαι πολύ χαρούμενος βλέπων ότι όλαι αι προσπάθειαί σας και η συνεργασία σας με την Τουρκικήν Κυβέρνησιν εκορυφώθησαν εις εν τοιούτον ιστορικόν και σημαντικόν γεγονός δια τους Ορθοδόξους Χριστιανούς εν Ελλάδι, Ρωσσία και ανά τον κόσμον.
Θερμάς ευχάς δια την επικειμένην λειτουργίαν εις την λίμνην Βαν.
Ειλικρινώς
Bill»
ΠΗΓΗ:http://amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=3451