Ποιός μας βεβαιώνει για την Ανάσταση του Χριστού?

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Ποιός μας βεβαιώνει για την Ανάσταση του Χριστού?

Δημοσίευση από eleimon »

Ενα αποσπασμα απ το βιβλιο:
Οι εμφανίσεις του Αναστημένου Κυρίου

Πουθενά στην Καινή Διαθήκη δεν γίνεται περιγραφή της Αναστάσεως, για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν είδε πώς έγινε η Ανάσταση. Κάποιο «Κατά Πέτρον ευαγγέλιον», που επιχειρεί εξιστόρηση του γεγονότος της Αναστάσεως, όχι μόνο δεν το συμπεριέλαβε η Εκκλησία στον κανόνα της Καινής Διαθήκης αλλά και το στιγμάτισε ως απόκρυφο.

Μα τότε, ποιός μας βεβαιώνει για την ανάσταση του Χριστού; Εκείνοι που είδαν τον αναστημένο Κύριο. Οι εμφανίσεις του Αναστημένου, κατά την έκφραση του αγίου Χρυσοστόμου, είναι η «διά πραγμάτων απόδειξις της Αναστάσεως». Σημειωτέον ότι κανείς από τους μάρτυρες της Αναστάσεως δεν πίστεψε ότι αναστήθηκε ο Χριστός πριν τον δει αυτοπροσώπως, ακόμη κι αν πρόσωπα δικά του τον βεβαίωναν ότι τον είδαν αναστημένο· και κανείς από τη στιγμή που τον είδε αυτοπροσώπως δεν αμφέβαλε ποτέ ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Η Μαρία η Μαγδαληνή, π.χ., και οι άλλες μυροφόρες πήραν ρητή πληροφορία από τους αγγέλους ότι ο Χριστός αναστήθηκε, αλλά δεν πίστεψαν· πίστεψαν όταν τον είδαν προσωπικά. Οι μαθητές πληροφορήθηκαν από τις γυναίκες ότι αναστήθηκε, αλλά δεν πίστεψαν παρά μόνον, όταν ο καθένας τους είδε με τα μάτια του τον αναστημένο Χριστό.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι οι εμφανίσεις του αναστημένου Κυρίου περιγράφονται με χαρακτηριστική απλότητα και αφέλεια, στην οποία διαφαίνεται η ειλικρίνειά τους. Μία παραβολή των ευαγγελικών διηγήσεων με τις διηγήσεις και περιγραφές που περιέχουν τα απόκρυφα αρκεί για να δείξει την ασύγκριτη υπεροχή των πρώτων. Απουσιάζει καθετί το εξεζητημένο και φαντασμαγορικό, ενώ αντίθετα τα στοιχεία αυτά κυριαρχούν στα απόκρυφα.

Ποιοί τον είδαν

Δώδεκα εμφανίσεις του Αναστημένου αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη. Τόν είδαν:

* η Μαρία η Μαγδαληνή (Μρ 16,9-11· Ιω 20, 11-18)
* οι μυροφόρες γυναίκες (Μθ 28,9-10)
* οι δύο μαθητές που πήγαιναν προς Εμμαούς (Μρ 16,12-13· Λκ 24,13-32)
* ο Πέτρος (Λκ 24,34· Α’ Κορ 15,4)
* οι δέκα μαθητές (Λκ 24,36-43. Ιω 20,19-25)
* οι ένδεκα μαθητές (Μρ 16,14. Ιω 20,26-29)
* οι επτά μαθητές στην Τιβεριάδα (Ιω 21,1-23)
* οι μαθητές στο όρος (Μθ 28,16-20)
* οι πεντακόσιοι μαθητές (Α’ Κορ. 15,6)
* ο αδελφόθεος Ιάκωβος (Α’ Κορ. 15,7)
* οι μαθητές στη Βηθανία, κατά την Ανάληψη (Λκ 24,50-53. Πρξ. 1,2-12)
* ο απ. Παύλος (Α’ Κορ. 15,8).

Αλλ’ αυτές είναι μερικές μόνο από τις πολλές εμφανίσεις του Κυρίου, διότι, όπως σημειώνουν οι Πράξεις, «παρέστησεν εαυτόν ζώντα… δι’ ήμερων τεσσαράκοντα οπτανόμενος αυτοίς» (Πρξ 1,3).

Πόσοι τον είδαν

Ο αναστημένος Κύριος εμφανίσθηκε σε:

♦ ένα άτομο

♦ δύο

♦ τρία-τέσσερα

♦ επτά

♦ δέκα

♦ ένδεκα

♦ εβδομήντα

♦ εκατόν είκοσι

♦ πεντακόσια,

ήταν δε άτομα και των δύο φύλων.

Πότε τον είδαν

Εμφανίσθηκε:

* πρωί
* μεσημέρι
* δειλινό
* ποτέ νύχτα, για να μη θεωρηθεί όνειρο.

Που τον είδαν

Οι μαθητές είδαν τον αναστημένο Κύριο σε διάφορα μέρη:

* κοντά στον τάφο
* στο δρόμο
* στο γιαλό
* σε σπίτι
* σε βουνό
* σε πόλη
* σε ύπαιθρο
* στην Ιουδαία – Ιεροσόλυμα
* στη Γαλιλαία.

Πως τον είδαν

Η παρουσία του αναστημένου Ιησού δεν ήταν μία φευγαλέα οπτασία. Πολλές από τις εμφανίσεις κράτησαν ώρες ολόκληρες.

* Τον αντιλήφθηκαν με όλες τις αισθήσεις τους οι παριστάμενοι. Ο Ιωάννης μαρτυρεί· «ο εωράκαμεν τοις οφθαλμοίς ημών, ο εθεασάμεθα και αι χείρες ημών εψηλάφησαν… απαγγέλλομεν» (Α΄ Ιω 1,1-2).
* Τον είδαν.
* Τον άκουσαν να μιλά και μάλιστα να τους εξηγεί πράγματα που μέχρι τότε δεν καταλάβαιναν.
* Τον άγγιξαν.
* Του έδωσαν κι έφαγε μαζί τους. Ήταν «συναλιζόμενος αυτοίς» (Πρξ 1,4), σημειώνει ο Λουκάς. Ο Πέτρος καταθέτει· «συνεφάγομεν και συνεπίομεν αυτώ μετά το αναστήναι αυτόν εκ νεκρών» (Πρξ 10,41).

(Στεργίου Ν. Σάκκου, Ομ. Καθηγητού Πανεπιστημίου, από το βιβλίο «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος»)
24243_1160286786165_1797672678_330706_1257393_n.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ποιος μας βεβαιωνει για την Ανασταση του Χριστου?

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Πολύ ωραίο θέμα Ελπίδα!
Πολλοί βέβαια εύκολα μπορεί να αντιτείνουν, ότι όλες αυτές οι θαυμάσιες περιπτώσεις που παρέθεσες, μπορεί να είναι αποκυήματα της φαντασίας όλων αυτών που τις διατύπωσαν.
Για αυτό ταπεινά πιστεύω, ότι ακόμα μεγαλύτερη και τρανταχτή απόδειξη της Αναστάσεως του Κυρίου, είναι κάτι του καθενός προσωπικό, το οποίο δεν χρειάζεται να μπει στη διαδικασία να αποδειχτεί ΠΟΤΕ σε κανέναν, αφού κανείς δεν χρειάζεται να το καταλάβει, παρά μόνο αυτός ο ίδιος που το αισθάνεται.
Και αυτό είναι η αιώνια σχέση και ταύτιση της πραγματικής αγάπης, με την ευεξία και την ανείπωτη χαρά που νιώθουμε, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι την βιώνουμε.
Αίσθηση ειλικρινούς αγάπης = αυτόματη αίσθηση χαράς και αγαλλίασης.
Και αυτό δεν αφορά κάποιους, αλλά όλους. Αυτή είναι η προσωπική μου αίσθηση, είναι η "απόδειξη" που με πείθει περισσότερο.
Ολοι μας μάρτυρες της Του Χριστού Αναστάσεως λοιπόν. Χωρίς να βάλουμε το δάχτυλο "επί τον τύπον των ήλων", αλλά αισθανόμενοι την γλυκεία αύξηση των καρδιακών παλμών και την διάπυρο εντός μας αγαλλίαση, λόγω της προς τον Κύριο ή και τον συνάνθρωπο αγάπης μας.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Κι ομως υπαρχουν ανθρωποι Παναγιωτη μου,που αναρωτιουνται γιατι δεν αναφερεται στην Καινη Διαθηκη κ αποτελεσε μερος αποκρυφων Ευαγγελιων η Ανασταση Του,οπως και τα παιδικα Του χρονια μεχρι την ηλικια των 33 χρονων.
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Εχεις δίκιο Ελπίδα μου. Και καλά έκανες και το έβαλες.
Εχω όμως την αίσθηση, ότι αυτοί που το αναρωτιούνται αυτό που είπες, δεν νιώθουν συχνά και αυτό το αίσθημα που περιέγραψα μόλις πριν.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ΣΤΕΦΑΝΟΣ »

Σε τηλεοπτικό ντοκυναντέρ πριν το ΠΑΣΧΑ αναφέρθηκε ότι ο ΧΡΙΣΤΟΣ δεν πέθανε στο σταυρό αλλά λυποθύμησε και αυτό είχε ως συνέπεια οι μαθητές να τον πάρουν και να τον γιατρέψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα...
τρελλά πράγματα που σίγουρα διαστρεβλώνουν αυτό που μαρτυρούν τα ευαγγέλια και αυτό που εμείς ως χριστιανοί βιώνουμε και πανηγυρίζουμε κάθε χρόνο...την Ανάσταση του Κυρίου.

γενικώς πολλά λέγονται για περιόδους της ζωής του Χριστού .

κατά τη γνώμη μου αυτές οι διαστρεβλώσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η επιστήμη προσπάθησε να εξηγήσει το θάνατο και την Ανάσταση του κυρίου με βάση επιστημονικούς κανόνες κάτι που σαφώς είναι αδύνατο.
ο Χριστός σώζει....
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Ήθελα να ήξερα τι άλλο θα βρουν να πουν για να αποκοιμίσουν την ταραγμένη τους συνείδηση που τους ελέγχει?
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Όποιος πιστεύει τον Χριστό και υλοποιεί το θέλημά Του, εις βάρος της σωματικής του βόλεψης, δεν χρειάζεται αποδείξεις, γιατί τις έχει μέσα του! Σ' αυτό το σημείο θέλω να φτάσω!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από toula »

panagiotisspy έγραψε:Πολύ ωραίο θέμα Ελπίδα!
Πολλοί βέβαια εύκολα μπορεί να αντιτείνουν, ότι όλες αυτές οι θαυμάσιες περιπτώσεις που παρέθεσες, μπορεί να είναι αποκυήματα της φαντασίας όλων αυτών που τις διατύπωσαν.
Για αυτό ταπεινά πιστεύω, ότι ακόμα μεγαλύτερη και τρανταχτή απόδειξη της Αναστάσεως του Κυρίου, είναι κάτι του καθενός προσωπικό, το οποίο δεν χρειάζεται να μπει στη διαδικασία να αποδειχτεί ΠΟΤΕ σε κανέναν, αφού κανείς δεν χρειάζεται να το καταλάβει, παρά μόνο αυτός ο ίδιος που το αισθάνεται.
Και αυτό είναι η αιώνια σχέση και ταύτιση της πραγματικής αγάπης, με την ευεξία και την ανείπωτη χαρά που νιώθουμε, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι την βιώνουμε.
Αίσθηση ειλικρινούς αγάπης = αυτόματη αίσθηση χαράς και αγαλλίασης.
Και αυτό δεν αφορά κάποιους, αλλά όλους. Αυτή είναι η προσωπική μου αίσθηση, είναι η "απόδειξη" που με πείθει περισσότερο.
Ολοι μας μάρτυρες της Του Χριστού Αναστάσεως λοιπόν. Χωρίς να βάλουμε το δάχτυλο "επί τον τύπον των ήλων", αλλά αισθανόμενοι την γλυκεία αύξηση των καρδιακών παλμών και την διάπυρο εντός μας αγαλλίαση, λόγω της προς τον Κύριο ή και τον συνάνθρωπο αγάπης μας.
Παιδιά έχετε σκεφτεί ποτέ, πόσο ευτυχισμένοι είμαστε που γεννηθήκαμε και βαπτιστήκαμε Ορθόδοξοι Χριστιανοί ; Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε που νοιώθουμε αυτή την αίσθηση που περιγράφει εξαιρετικά ο Παναγιώτης παραπάνω ;
Παναγιώτη μου σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Το συναίσθημα αυτό το έχω νοιώσει κι εγώ στην ψυχή μου και ομολογώ ότι νοιώθω πολύ ευτυχισμένη και δοξάζω τον Θεό που μου επέτρεψε να τον γνωρίσω !
giorgospet
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από giorgospet »

Μακάριοι όσοι πίστεψαν χωρίς να δουν....Πάντως όποιος θέλει να Τον δει τον βλέπει καθημερινά, άσχετα που οι περισσότεροι εθελοτυφλούμε.
-Για να έρθεις στην κατάσταση που να μην μπορείς να χωρέσεις την χαρά, ούτε να την εκφράσεις, χρειάζεται να προσέξεις τρία πράγματα :
• να κινείσαι απλά,
• να μην ασχολείσαι με τους άλλους,
• να λες την ευχή.
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

Κατ αρχην εμένα μου το βεβαίωσε ο Αposal, του οποίου του έχω εμπιστοσύνη.

Πέρα από το χιουμοράκι, επικουρικά θα πω την απόψη του μακαρίτη καθηγητή νομικής Αλ. Τσιριντάνη που
γράφει πως έχει ενδιαφέρον να δούμε πως όλοι οι Απόστολοι (νομίζω περίπου 80 συνολικά) μαρτύρησαν.
Είχαν όλοι μαρτυρικό θάνατο.
Θα ήταν τουλάχιστον αφέλεια (για να μη πω τίποτα χειρότερο) να πιστέψει κάποιος πως οι
Απόστολοι μαρτύρησαν για να μην αρνηθούν ένα ψέμα!!!
Δίδαξαν και πέθαναν για ένα ψέμα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”