Η εμπιστοσύνη στον λογισμό είναι αρχή πλάνης
Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές
-
gkou
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Γέροντα, όταν θυμώνω ,γίνομαι σαν χείμαρρος∙ δεν μπορώ να συγκρατηθώ.
- Γιατί να μην μπορής να συγκρατηθής;
- Γιατί πιστεύω στον λογισμό μου.
- Ε, τότε έχεις δικό σου πιστεύω, δικό σου σύμβολο πίστεως!... Ο εγωισμός φταίει. Να μη δικαιολογής τον λογισμό σου. Ένα μπαντολό λογισμό , μόνη σου να τον πετάς, να μην τον δέχεσαι.
- Και πώς θα το καταλάβω ότι ένας λογισμός είναι μπαντολός;
- Ε, αν δεν καταλαβαίνης, να τον λες στην Γερόντισσα και, τότε, να τον πετάς, κάνοντας υπακοή σε ό,τι σου πη. Το να εμπιστεύεται ένας πνευματικός άνθρωπος στον λογισμό του είναι αρχή πλάνης. Σκοτίζεται το μυαλό του από την υπερηφάνεια και μπορεί να πλανηθή. Καλύτερα να τρελλαθή, γιατί τότε θα έχη ελαφρυντικά.
- Δεν χωράει ,βοήθεια, Γέροντα, από τους άλλους;
- Για να βοηθηθή,στην κατάσταση που βρίσκεται, πρέπει και ίδιος να βοηθήση. Να καταλάβη ότι το να πιστεύη στον λογισμό που του λέει λ.χ. πως είναι ο καλύτερος από όλους, ότι είναι άγιος κ.λπ. ,αυτό είναι πλάνη. Ούτε με το πυροβόλο δεν φεύγει αυτός ο λογισμός, αν ο ίδιος τον κρατάη. Πρέπει να ταπεινωθή, για να φύγη. Μερικές φορές μου ζητάνε να προσευχηθώ για τέτοιες περιπτώσεις. Τι προσευχή να κάνω; Αφού εκείνος έχει μέσα του το φιτίλι του διαβόλου, πάλι θα τιναχθή. Σαν να κρατάη κάποιος στα χέρια του φιτίλια από φουρνέλα και ζητάη να τον βοηθήσης, για να μην ανατιναχθή.
- Γέροντα, έχω γίνει στρυφνή.
- Ποιος το λέει; Ο λογισμός σου; Εγώ σε παρακολουθώ από το Άγιον Όρος. Έχω τον νου μου. Δεν έγινες στρυφνή. Αν όμως πιστέψης στον λογισμό σου, τότε θα σου στρίψη. Μην πιστεύης στον λογισμό σου, ούτε αν σου λέη ότι είσαι χάλια ούτε αν σου λέη ότι είσαι αγία.
Από το βιβλίο «Πνευματικός αγώνας »
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΛΟΓΟΙ Γ΄
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- Γέροντα, όταν θυμώνω ,γίνομαι σαν χείμαρρος∙ δεν μπορώ να συγκρατηθώ.
- Γιατί να μην μπορής να συγκρατηθής;
- Γιατί πιστεύω στον λογισμό μου.
- Ε, τότε έχεις δικό σου πιστεύω, δικό σου σύμβολο πίστεως!... Ο εγωισμός φταίει. Να μη δικαιολογής τον λογισμό σου. Ένα μπαντολό λογισμό , μόνη σου να τον πετάς, να μην τον δέχεσαι.
- Και πώς θα το καταλάβω ότι ένας λογισμός είναι μπαντολός;
- Ε, αν δεν καταλαβαίνης, να τον λες στην Γερόντισσα και, τότε, να τον πετάς, κάνοντας υπακοή σε ό,τι σου πη. Το να εμπιστεύεται ένας πνευματικός άνθρωπος στον λογισμό του είναι αρχή πλάνης. Σκοτίζεται το μυαλό του από την υπερηφάνεια και μπορεί να πλανηθή. Καλύτερα να τρελλαθή, γιατί τότε θα έχη ελαφρυντικά.
- Δεν χωράει ,βοήθεια, Γέροντα, από τους άλλους;
- Για να βοηθηθή,στην κατάσταση που βρίσκεται, πρέπει και ίδιος να βοηθήση. Να καταλάβη ότι το να πιστεύη στον λογισμό που του λέει λ.χ. πως είναι ο καλύτερος από όλους, ότι είναι άγιος κ.λπ. ,αυτό είναι πλάνη. Ούτε με το πυροβόλο δεν φεύγει αυτός ο λογισμός, αν ο ίδιος τον κρατάη. Πρέπει να ταπεινωθή, για να φύγη. Μερικές φορές μου ζητάνε να προσευχηθώ για τέτοιες περιπτώσεις. Τι προσευχή να κάνω; Αφού εκείνος έχει μέσα του το φιτίλι του διαβόλου, πάλι θα τιναχθή. Σαν να κρατάη κάποιος στα χέρια του φιτίλια από φουρνέλα και ζητάη να τον βοηθήσης, για να μην ανατιναχθή.
- Γέροντα, έχω γίνει στρυφνή.
- Ποιος το λέει; Ο λογισμός σου; Εγώ σε παρακολουθώ από το Άγιον Όρος. Έχω τον νου μου. Δεν έγινες στρυφνή. Αν όμως πιστέψης στον λογισμό σου, τότε θα σου στρίψη. Μην πιστεύης στον λογισμό σου, ούτε αν σου λέη ότι είσαι χάλια ούτε αν σου λέη ότι είσαι αγία.
Από το βιβλίο «Πνευματικός αγώνας »
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΛΟΓΟΙ Γ΄
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Re: Η εμπιστοσύνη στον λογισμό είναι αρχή πλάνης
Φαίνεται ότι η απόλυτη εμπιστοσύνη στον λογισμό μας μπορεί να είναι αρχή πλάνης.
Και φαίνεται πως η εμπιστοσύνη σε ένα κατάλληλο πνευματικό πρόσωπο είναι
η αρχή της πνευματικής ζωής για την ορθοδοξία.
Καταλαβαίνει κανείς πόσο κρίσιμο ρόλο παίζει ο πνευματικός.
Και φαίνεται πως η εμπιστοσύνη σε ένα κατάλληλο πνευματικό πρόσωπο είναι
η αρχή της πνευματικής ζωής για την ορθοδοξία.
Καταλαβαίνει κανείς πόσο κρίσιμο ρόλο παίζει ο πνευματικός.
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

το να πεταμε το φυτιλι του λογισμου απο μεσα μας ειναι το α και το ω
αλλα ο γεροντας το εχει πει πολλες φορες οτι για μας τους λαικους ειναι δυσκολο εως αδυνατο
αν καταφερουμε να μην αναβει το φυτιλι του λογισμου ειναι μεγαλο πραγμα
για να το πεταξεις ομως θελει πολλη ησυχια και για πολλη καιρο
οπως και ναχει απο τον αγιο λογο του γεροντα βλεπουμε ποσες επιλογες μας δινει ..........
καθε φορα που θα διαβαζεις η θα ακους τον γεροντα θα μαθεις κατι νεο για την ζωη σου ......
αλλα ο γεροντας το εχει πει πολλες φορες οτι για μας τους λαικους ειναι δυσκολο εως αδυνατο
οπως και ναχει απο τον αγιο λογο του γεροντα βλεπουμε ποσες επιλογες μας δινει ..........
καθε φορα που θα διαβαζεις η θα ακους τον γεροντα θα μαθεις κατι νεο για την ζωη σου ......
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
- Captain Yiannis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ο Γέροντας μιά χαρά τα λέει , το ζητούμενο είναι ,panosgreece έγραψε:το να πεταμε το φυτιλι του λογισμου απο μεσα μας ειναι το α και το ω
τι κάνουμε εμείς πράξη , από αυτά που λέει???
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

ακριβως κ.γιαννη τι κανουμε πραξη εμεις ειναι το θεμα
απο την θεωρια στην πραξη μεγαλη αποσταση και ο καιρος παντα αστατος ......
- Captain Yiannis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Σεβαστέ , Πολές φορές μου έρχετε στο μυαλό ο Φτωχός Λάζαρος με τον πλούσιο και η μεταμέλεια του δευτέρου όταν όμως ήταν αργά , εκεί που πλέον ήταν αργά.panosgreece έγραψε:ακριβως κ.γιαννη τι κανουμε πραξη εμεις ειναι το θεμα
Διότι μας τα λένε αυτοί οι Άγιοι Άνθρωποι και μάλιστα μας τα λένε εγκαίρως , αλλά εμάς δεν μας βολεύουν και έτσι κάνουμε ότι δεν τα καταλαβαίνουμε.
Ο Κύριος να μας λυπηθή και να μας προστατεύει από τις κακοτοπιές.
Δόξα τω Θεώ Πάντων Ένεκεν
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

στο συνταγολογιο του γεροντα παισιου υπηρχαν πολλα φαρμακα ................αυτο ομως που εγραφε συχνα στους ασθενεις που πηγεναν στο ιατρειο του ηταν η νηστεια
ηταν η πιο δυνατη αντιβιωση στις πνευματικες λοιμωξεις ......
οι λογισμοι για τον γεροντα ηταν η πιο σοβαρη λοιμωξη .....ετσι εδινε ισχυρη αντιβιωση
ηταν η πιο δυνατη αντιβιωση στις πνευματικες λοιμωξεις ......
οι λογισμοι για τον γεροντα ηταν η πιο σοβαρη λοιμωξη .....ετσι εδινε ισχυρη αντιβιωση
- panosgreece
- Κορυφαίος Αποστολέας

θα συμφωνησω απολυτα μην νομιζεις κυριε γιαννη ... απο αυτα που λεω και το παιζω εξυπνοςCaptain Yiannis έγραψε:Σεβαστέ , Πολές φορές μου έρχετε στο μυαλό ο Φτωχός Λάζαρος με τον πλούσιο και η μεταμέλεια του δευτέρου όταν όμως ήταν αργά , εκεί που πλέον ήταν αργά.panosgreece έγραψε:ακριβως κ.γιαννη τι κανουμε πραξη εμεις ειναι το θεμα
Διότι μας τα λένε αυτοί οι Άγιοι Άνθρωποι και μάλιστα μας τα λένε εγκαίρως , αλλά εμάς δεν μας βολεύουν και έτσι κάνουμε ότι δεν τα καταλαβαίνουμε.
Ο Κύριος να μας λυπηθή και να μας προστατεύει από τις κακοτοπιές.
Δόξα τω Θεώ Πάντων Ένεκεν
τα λεω για να τα ακουω πρωτα εγω και μετα οι αλλοι