"Η Στολή της ψυχής"

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ¨Η ΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ¨

Δημοσίευση από smarti »

Από το ίδιο βιβλίο...

Προσευχή δια την υγείαν της ψυχής μου.

Προς Σε Κύριε τον ιατρόν των ψυχων και των σωμάτων ημών προσπίπτω και δέομαι και παρακαλώ να ευσπλαχνισθής την αμαρτωλήν μου ψυχή και να φωτίσης αυτήν δια να αισθανθή τσ κρύφια αυτής πάθη και τις αδυναμίες της.
Επειδή δεν αισθάνομαι τις αμαρτίες μου δια τούτο και δεν δείχνω καμμίαν επιμέλειαν δια την ψυχήν μου και δεν ενδιαφέρομαι δια την υγείαν αυτής.
Τι θα απολογηθώ όμως Κύριε κατ΄εκείνην την φοβεράν ημέραν της Κρίσεως, όταν ευρεθή η ψυχή μου τραυματισμένη και δυσωδής; Πως θα αντέξω τον δριμύ έλεγχον της συνειδήσεως μου και την απερίγραπτο αισχύνη της ψυχής μου, όταν έλθης να κρίνης τα σύμπαντα και να φωτίσης τα απόκρυφα έργα του σκότους και να φανερώσης τους διαλογισμούς της καρδιάς μου; Δια τουτο προσπαθώ Κύριε και βιάζω τον εαυτό μου, δια να προευτρεπίσω την στολήν της ψυχής μου, δια να απογύγω την αισχύνην ενώπιον των Αγίων Αγγέλων.

Πρώτα ο θεός...συνεχίζεται..
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Συ κύρις είσαι η ζωή καιτο δως το αληθινόν. εάν δεν με φωτίσεις πως θα αισθανθώ την ασθένειαν μου; και αν δε ιδώ την ασθένειαν μου πως θα προστρέξω προς Σε τον φιλάνθρωπον Ιατρόν; Ακούω και την φωνήν του Προφήτου σου, ο οποίος με προτρέπι να προσέλθω ενώπιον σου: <<προσέλθετε προς αυτόν και φωτίσθητε, και τα πρόσωπα υμίν ου μη και ταισχυνθή>> (ψαλ. 33, 6)
Χωρίς την ιδικήν σου βοήθειαν πως μπορούν να αλλοιωθούν τα χρόνια έλκη της ψυχής μου, τα οποία έγιναν ωσάν μια δευτέρα φύσις και εύκολα δεν μεταβάλλονται;

Προς Σε θέανθρωπον Ιησούν καταφεύγω, δια να λάβω την υγείαν της ψυχής μου. Διότι εσύ ήλθες δια να θεραπεύσης το τραύμα όλης της ανθρωπότητος και να επανεύρης το απολωλός πρόβατον.

Διόρθωσον Κύριε τας πέντε αισθήσεις του σώματος μου, διότι δι΄αυτών εκφράζονται αι ενέργειαι της ψυχής μου και δια των θυρίδων αυτών εισέρχεται η αμαρτία εις την ψυχήν μου' << ανέβη ο θάνατος δια των θυρίδων υμών>> (Ιερεμίας θ' 21). Όταν οι αισθήσεις μου λειτουργούν ορθά, τότε μόνον μπορ'ω να εύρω την υγείαν της ψυχής μου.

Πρώτα ο θεός συνεχίζεται..
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Διόρθωσον και τας εκτροπάς του ναός μου δια να λογίζεται: <<όσα εστί αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, οσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα. ει τις αρετή και ει τις έπαινος>> ( Φιλ. δ΄8)

Αγίασον τον νούν μου Κύριε και ανάστησον την ψυχήν μου, εφ΄όσον ευρίσκομαι ακόμη εις τον παρόντα βίον, διά να μη δαπανώνται εις την ματαιότητα οι δυνάμεις της ψυχής μου.

Πρώτα ο θεός συνεχίζεται..
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Γνωρίζω πολύ καλά Κύριε ότι εάν εσύ δεν φωτίσης το σκότος μου δεν μπορώ να τακτοποιήσω την ακατάστσίαν της ψυχής μου. Μόνον με τον ιδικόν σου φωτισμό διορθώνονται τα ολισθήματα του νοός μου. και όσον περισσότερον φωτίζεται ο νους μου, τόσον περισσότερον αγιάζεται και γνωρίζω καλύτερα τον εαυτόν μου, αλλά και την ιδικήν σου δόξαν και μεγαλοπρέπειαν.

χάρισε μου Κύριε την ορθοφροσύνη του νοός μου και αποκατάστησον την ωραιότητα της εικόνος σου, της ψυχής μου, δια να δοξάζη απεριτρέπτως το Πανάγιον Όνομα Σου, είς το οποίον πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας. Αμήν.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Από το ίδιο βιβλίο..

Μία προσεκτική ματιά εις το βάθος της ψυχής

Εάν ιδής την κατάστασιν του εαυτού σου δεν έχεις να ασχοληθής με τίποτα άλλο, παρά μόνον με τον εαυτό σου.

Εάν ιδής το βάθος της ψυχής σου δεν έχεις παρά να αισθανθής πόνον και θλίψιν. Ο πόνος όμως αυτός και η θλίψις θεραπεύουν την ψυχήν.

Εάν ιδής το βάθος της ψυχής σου θα χύσης δάκρυα πικρά -διαφέρουν αυτά από τα δάκρυα της αγάπης του θεού- και θα ζητήσης εκ βαθέων το έλεος του θεού.

Εάν ιδής την εικόνα της ψυχής σου θα αποκτήσης αυτογνωσίαν και ταπείνωσιν ειλικρινή΄πλήν τούτο γίνεται ολίγον κατ΄ολίγον και εξαρτάται από τον φωτισμόν του νοός σου. Ο δε φωτισμός του νοός σου από την καθαρότητα όπου έχεις.

Πρώτα ο Θεός συνεχίζεται..
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Εάν ιδής το βάθος του εαυτού σου θα ειπής μαζύ με τον τερόν ψαλμωδόν:<<προσελεύσεται άνθρωπος και καρδία βαθεία>>(Ψαλμός 63, 7)

Εάν ιδής το βάθος της ψθχής σου θα ειπής πάλι:<<ούκ έστιν ειρήνη εν τοις οστέοις μου από προσώπου των αμαρτιών μου>> και <<προσώζεσαν και εσάπησαν οι μώλωπες μου από προσώπου της αφροσύνης μου>>(Ψαλμός 37, 4, 6)

Εάν ιδής το βάθος της ψυχής θα ειπής πάλι: Κύριε πολλή είναι η αμαρτία μου. Τι θα απογίνω; Λύτρωσε με εκ ου βυθού της απώλειας <<μη καταπιέτω με βυθός, μηδέ συσχέτω επ΄ εμέ φρέαρ το στόμα αυτού>>(Ψαλμός. 68, 16).

Εάν ιδής το βάθος της ψυχής σου θα γίνης επιεικής και συγκαβατικός προς τους άλλους και πολύ αυστηρός προς τον εαυτόν σου.

Πρώτα ο θεός συνεχίζεται…
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”