"Η Στολή της ψυχής"

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

"Η Στολή της ψυχής"

Δημοσίευση από smarti »

Από το βιβλίο :Η στολή της ψυχής
ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ ΚΑΡΑΚΑΛΛΗΝΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΨΕΛΗ ΘΕΣΝΙΚΗ 2006

Σκέψεις και συμπεράσματα από τη ζωήν της ψυχής.

α΄.Ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ΄εικόνα θεού. Το κατ΄ εικόνα αναφέρεται κυρίως εις την ψυχήν και όχι εις το σώμα. Όπως ο Θεός είναι Τριαδικός, νους, Λόγος και Πνεύμα, έτσι και η ψυχή του ανθρώπου έχει τρείς δυνάμεις, νουν, λόγον και πνεύμα ζωοποιόν.

β΄. Η φυσική κατάστασις της ψυχής είναι να αγαπά τον Θεόν και να δοξάζη το όνομα το Άγιον αυτού δια των τριών δυνάμεων αυτής.

γ΄. Όταν λέγει ο ψαλμωδός <<ευλογεί η ψυχή μου τον Κύριον και πάντα τα εντός μου το όνομα το άγιον αυτού>> (Ψαλ. 02, 1), το΄το ακριβώς εννοεί, ότι η ψυχή με όλας τας δυνάμεις αυτής δοξάζει την Αγίαν Τριάδα.

δ΄. Η ενοποίησης των τριών δυνάμεων της ψυχής και η προσφορά αυτών προς τον Θεόν αποτελεί την υγείαν της ψυχής. Η ενότης αυτή της ψυχής φαίνεται πολύ καθαρά κατά την ώραν της προσευχής, η οποία αποτελεί το θερμόμετρον και τον δείκτην της υγείας της ψυχής.

Υ.Σ Είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο που μιλάει για την ψυχή του ανθρώπου και πιστεύω να ωφελήσει, για όσους ενδιαφέρονται για την ψυχή τους και πως θα την παρουσιάσουμε ή θα την παραδώσουμε στο τέλος της ζωής μας. θα προσπαθήσω λίγο λίγο να σας αντιγράψω τις σκέψεις και τα συμπεράσματα που είναι γραμμένα στο τέλος του βιβλίου...

Συνεχίζεται...
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ¨Η ΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ¨

Δημοσίευση από smarti »

ε΄.Με το λόγο μνημονεύομε το όνομα του Χριστού, το << Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με>>. Αυτή είναι η νερά προσευχή, η οποία αποτελεί την ζωήν και την διδασκαλίαν όλων των νηπτικών Πατέρων. Με τον νουν στρεφόμεθα προς τον θεόν χωρίς ρεμβασμόν και μετεωρισμόν και με το πνεύμα η ψυχή κατέχεται από κατάνυξι, ταπείνωσι και αγάπη.

στ΄. Με το τρόπο αυτό ενοποιούνται οι τρεις δυνάμεις της ψυχής και στρέφονται προς την Αγίαν Τριάδα. Η ενότης αυτή χαρίζει δύναμιν και υγείαν εις την ψυχήν και το φως του θεού ως μια φωτεινή νεφέλη σκεπάζει την ψυχήν.

Αυτό είναι ο μεγαλύτερος στολισμός
και η τιμιωτέρα ένδυσις της ψυχής.

ζ΄. Η ενότης των δυνάμεων της ψυχής συνιστά την υγείαν της ψυχής η δε διάσπασις την ασθένειαν αυτής. Οι εμπαθείς λογισμοί είναι ακαθαρσία της ψυχής.

Συνεχίζεται...
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
panosgreece
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panosgreece »

μπραβο σμαρω πολυ ωφελιμοι λογοι .........

να το συνεχισεις

μπραβο
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

η΄. Υπάρχει τίποτα πιο άδικο και πιο ολέθριο να μην θυμάται και να μην αγαπά κανείς τον Αγιον θεόν που τον εδημιούργησε και τον εστόλισε με την εικόνα του;

θ΄. Υπάρχει μεγαλυτέρα απάτη να νομίζει κανείς ότι είναι ελεύθερος και να χρησιμοποιη την ελευθερίαν του διά να διαπράττη τα πάθη και χωρίς να το εννοή να ξεσχίζει το θεουφαντον χιτών της ψυχής του;

ι΄. Ο Πανάγαθος Θεός εις αυτούς που κατευθύνουν προς αυτόν την δύναμιν και την αγάπην της ψυχής των, τους εμπλουτίζει με τις ανέκφραστες δωρεές του και τους χαρίζει την αιώνιον ζωήν.

ια΄. Η
διατήρησις της εικόνας του θεού είναι το μοναδικό νόημα, ο μεγαλύτερος σκοπός και η αληθινή ζωή της ψυχής.

ιβ΄. Ολος ο κόπος και η προσπάθεια του Χριστιανού, κατά την συμβουλήν του Αποστόλου Παύλου συνίσταται εις τούτο: <<άχρις ου μορφωθη χριστός εν υμίν>> ( Γαλ. δ΄19)

Συνεχίζεται....
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Συνέχισε την καλή προσπάθεια...
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
pepiixthis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pepiixthis »

Smarti moy ξερεις να επιλέγεις βιβλία :8
«στενή η πύλη και τεθλιμμένη οδός η απάγουσα στην ζωήν»
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

pepiixthis έγραψε:Smarti moy ξερεις να επιλέγεις βιβλία :8
Όχι εγώ Πέπη μου, κάποιος πολύ καλός άνθρωπος μου τα έχει στείλει.......!!!!! ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!!!!!!!
Το βιβλίο αυτό λέει τόσα πολλά και ωφελιμα πράγματα που σκέφτομαι να το κάνω στο σκάνερ η πως αλλιως το λένε και καθε μέρα να περνάω απο μια σελιδα η δύο..είναι πολύ ωφέλιμο...!! Μακάρι να μας ωφελήσει όλους και να μας βοηθήσει...!
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

smarti έγραψε:
pepiixthis έγραψε:Smarti moy ξερεις να επιλέγεις βιβλία :8
Όχι εγώ Πέπη μου, κάποιος πολύ καλός άνθρωπος μου τα έχει στείλει.......!!!!! ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!!!!!!! !
Καλά όλοι οι καλοί άνθρωποι σ' εσένα ήρθαν ρε Σμαραγδή;
Εμείς δηλαδή τι είμαστε;
Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;
Άδικη κενωνία! :lol:
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Ολο παραπονα εισαι βρε Αποστολη :mrgreen: :mrgreen: ...και εγω για να μην τα κρατησω μονο για μενα σκεφτηκα να σας τα αντιγραψω...τι αλλο θελεις βρε να κανω? :39 :39 :39 :39
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

smarti έγραψε:Ολο παραπονα εισαι βρε Αποστολη :mrgreen: :mrgreen: ...και εγω για να μην τα κρατησω μονο για μενα σκεφτηκα να σας τα αντιγραψω...τι αλλο θελεις βρε να κανω? :39 :39 :39 :39
Είμαι παραπονιάρης, όπως αρμόζει σε έναν γνήσιο και ειλικρινή εγωιστή!
Νομίζω ότι είναι φανερό, ρε Σμαραγδή, ότι σου κάνω πλάκα! Αμάν πια μ' αυτό το χιούμορ μου!
Δεν μπορώ να το αλλάξω! Μόνο αν γίνω καλύτερος άνθρωπος!
Οπότε από το χιούμορ μου θα καταλαβετε και την βελτίωσή μου!
Ή την περαιτέρω διολίσθηση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”